Klasszikus

Hogyan tovább a Bartók Világversenyen aratott győzelem után?

2019.10.04. 16:05
Ajánlom
Erre a kérdésre Szokolay Ádám, az idei Bartók Világverseny nyertes zongoristája válaszol a Fidelio Klasszik október 5-ei adásában a 92.1-en. Emellett interjú hallható Meczner Jánossal, Tamás Dorkával, és Szenteczki Zitával is.
EDV_1766_-103350.jpg

Meczner János (Fotó/Forrás: Éder Vera / Budapest Bábszínház)

A Budapest Bábszínház 70. születésnapját ünnepli október 8. és 17. között. E különleges alkalomból természetesen fesztivállal is kedveskednek a régi és új rajongóknak: tíz napon át konferenciák, bábkiállítás, drámapályázat, új premier, közönségtalálkozók, hazai és nemzetközi produkciók a X. BÁBU Fesztiválra, ahol a kortárs bábművészet kiemelkedő hazai és külföldi alkotói lesznek jelen. A Budapest Bábszínház Közép-Európa legnagyobb bábszínháza. 

A fesztivál kísérőprogramjaként október 8-án kiállítás nyílik a 70 éves Budapest Bábszínház történetének legszebb bábjaiból.

A közönség olyan nemzetközi hírű tervezők munkáit csodálhatja meg, mint Ország Lili, Bródy Vera vagy Koós Iván. A teátrumot korábban 34 évig igazgató Szilágyi Dezső tiszteletére emléktáblát helyeznek el, illetve a fesztivál keretében hirdetik ki a fiatal írók számára kiírt drámapályázat végeredményét is, amelynek célja, hogy új, színvonalas bábszínházi szövegkönyvek megszületését ösztönözzék. Meczner Jánost, a Bábszínház igazgatóját arról is kérdezzük, mit képvisel most a Bábszínház a hazai kulturális életben, és általában mit jelent a bábművészet a világban; milyen produkciók láthatóak a tíz nap alatt és honnan érkeznek majd előadóművészek, milyen különlegességre számíthat a közönség?

A kortárs szlovén filmművészet legérdekesebb alkotásai várják a magyar közönséget jövő héten.

A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. 2019. október 10. és 12. között a magyar közönség három díjnyertes szlovén alkotást tekinthet majd meg. Urša Menart női rendező Elég a lúzerségből című filmjében a 29 éves Špela legjobb barátnői évekkel ezelőtt elköltöztek Szlovéniából, és most a pasija is úgy döntött, hogy szerencsét próbál Amerikában. Eljött az idő, hogy Špela végre felnőjön, és megtalálja önmagát. Darko Štante Következmények című alkotásában Andrej kezelhetetlen, erőszakos viselkedése miatt nevelőotthonba kerül, ahol nehézfiúk között találja magát, akikkel egyre veszélyesebb kalandokba keveredik. Végül Miroslav Mandić Játszom, létezem című munkájában három történet szól arról, mit jelent színésznek lenni, valamint a szereplő és a szerep közti határokról. Tamás Dorkával, a Szlovén Filmnapok sajtófőnökével beszélgetünk.

IMAGE-160559.jpg

Szlovén Filmnapok

Az Örkény Színház Stúdiójának legutóbbi bemutatója Kosztolányi Dezső talán leismertebb drámája, az Édes Anna Szenteczki Zita rendezésében. A krisztinavárosi cselédlány története, aki mintaalkalmazottá válik a méltóságos Vizy család szolgálatában, majd kilenc hónap  múlva brutálisan meggyilkolja gazdáit, nem csupán egy egyszerű krimi. Olyan különleges korrajz, amely egyszerre érzékelteti a kommün és az ellenforradalom, a fehérterror és a vörösterror hatását. Ezen túlmutatva különös érzékenységgel beszél a kiszolgáltatottság anatómiájáról, az egyéniség kiüresedésének pszichológiájáról. A címszerepben Zsigmond Emőke látható, a Vizy házaspárt Für Anikó és Epres Attila játsszák, partnereik lesznek Znamenák István, Bíró Kriszta és a társulathoz frissen szerződött Borsi-Balogh Máté. A színpadi változat szövegét Bíró Bence jegyzi, a díszletet Juhász Nóra, a jelmezeket pedig Izsák Lili tervezi. Az előadásról, a darab aktualitásairól, a látványvilágról Szenteczki Zita rendezőt kérdezzük.

Szenteczki Zita

Szenteczki Zita (Fotó/Forrás: Bíró András / Budapesti Operettszínház)

A Zeneakadémia idei, ezúttal zongoristák számára rendezett Bartók Világversenyének első helyezettje a 23 éves Szokolay Ádám lett.

A nagyzenekari fordulót szeptember 14-én tartották a Zeneakadémia Nagytermében: Szokolay Ádám Bartók 1. zongoraversenyét, Balogh Ádám Liszt A-dúr zongoraversenyét, Peter Klimo pedig Bartók 3. zongoraversenyét játszotta a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével. A közönség kitörő lelkesedéssel jutalmazta a három döntős fellépését, többször visszatapsolva őket. Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a verseny ötletgazdája a gálaesten elmondott beszédében kiemelte, hogy a 2016-os emlékévben életre hívott rendezvény Bartók nevéhez és szellemiségéhez méltó, és ezt az idei zongoraverseny is bizonyította. A versenygyőztes Szokolay Ádám fellépési lehetőséget kapott a Bartók Emlékháztól, a Bartók Rádiótól, a Győri Filharmonikusoktól, a Liszt Ferenc Kamarazenekartól, a Müpától, valamint a zsűritag Mūza Rubackytė meghívását a vilniusi zongorafesztiválra. A fiatal zongoraművésszel Bartókról, a zeneszerző munkásságának új aspektusairól és a versenyről beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. október 6-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus riport

Amikor korrepetitor, jogász, csellista és orvos dirigál

Hogy a február 2-i Beethoven-maratonon amatőrök vezényelhetik a Budapesti Fesztiválzenekart, megint csak azt bizonyítja: a karmester tényleg nem csinál semmit. Vagy igen?
Klasszikus magazin

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.
Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).