Klasszikus

Hogyan zenéljünk fájdalommentesen?

2012.04.07. 10:12
Ajánlom
A Kovács-Módszer Egyesület év eleji találkozóján bemutatott pedagógiai anyagokból választ kaphatunk a kérdésre.

A kérdés aktív és hobbizenészeket egyaránt érint, a megoldás pedig mindazok számára hozzáférhető, akik mélyebben elmerülnek a Kovács-módszer folyamatosan bővülő szakirodalmában. A legfrissebb tapasztalatokat három, idén januárban megjelent pedagógiai dokumentum őrzi: egy fejlesztő pedagógia szakos hallgatóknak szánt módszertani tankönyv, egy a módszert illusztráló dokumentumfilm és a gyakorlati órák jegyzeteiből összeállított kötet. Az új tanulmányi anyagokat még a Kovács-Módszer Egyesület év eleji találkozóján interaktív konferencia keretében mutatták be az érdeklődőknek.

"A zene első szerszáma maga az ember" - így szól az a mottó, melyet dr. Kovács Géza, a zenei munkaképesség-gondozás megteremtője fogalmazott meg. Gondolatmenetét Dr. Pásztor Zsuzsa, a Kovács-módszer szellemi örököse és a mester munkájának folytatója (a Kovács-módszert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen is tanítja) a Fidelio Rondó rovatában adott interjújában a következőképp folytatta: "A zene az ember életjelensége, mely az ember szervezetének, sejtjeinek, szöveteinek, szerveinek összműködése által jön létre. Ennek a megállapításnak a realitását minden muzsikáló nap, mint nap tapasztalja.

A közérzetnek, az egészségi állapotnak már egészen csekély változása is mélyen befolyásolja a zenélés minőségét. Elég csak egy kisebb indiszpozíció, fájdalom, fáradtság vagy rossz hangulat, és a zenei előadás élvezhetetlenné válik. Ha elvárjuk a hangszeres technika, a memória, a fantázia, az átélés üzembiztos működését, akkor gondoskodnunk kell ennek élettani feltételeiről is, azaz idegeink, izmaink, szívünk, tüdőnk, egész szervezetünk kedvező működéséről. A jó munkaképesség nem mindig jár együtt a tehetséggel, és leromolhat, ha elhanyagolják." Ahogyan tehát a muzsikus a hangszerét gondozza, ugyanúgy saját szervezetét is ápolnia kell. Ezt a célt szolgálja a zenei munkaképesség-gondozás pedagógiája, mely immár több mint félszázados múlttal rendelkezik, és aminek tudásarchívuma idén januárban bővült ki három újabb pedagógiai dokumentummal.

A Kovács-módszer a fejlesztő pedagógiában című módszertani tankönyvet Dr. Pásztor Zsuzsa elsősorban a fejlesztő pedagógia szakot hallgató tanulók számára készítette, de a tanulmányi anyagnak szánt tankönyv - ahogy az a könyv borítóján is olvasható - más szakterülettel foglalkozó pedagógusok és a laikusok számára is nagy érdeklődéssel bírhat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felkérésére készített Mozgásos Pihenés Muzsikálás közben című film ugyancsak a pedagógia-szakos hallgatók képzéséhez nyújt gyakorlati ismereteket. A körülbelül egyetemi tanórai hosszúságú DVD-film 18 rövid frissítő, lazító mozgásprogramot mutat be, melyek amatőröknek és hivatásos muzsikálóknak is hasznukra válhat gyakorlás közben és fellépésekek alkalmával is. Négyesi Anna szerkesztésében kiadott 40 mozgásóra című kötet a Kovács-módszer évtizedek alatt összegyűjtött mozgásrepertoárjából ad ízelítőt. A könyvben található gyakorlatokat otthoni kipróbálásra is ajánlják a szerkesztők, hozzásegítve az érdeklődőket a mindennapi feladatok felszabadultabb elvégzéséhez és a foglalkozási ártalmak elkerüléséhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.