Klasszikus

Hogyan zenéljünk fájdalommentesen?

2012.04.07. 10:12
Ajánlom
A Kovács-Módszer Egyesület év eleji találkozóján bemutatott pedagógiai anyagokból választ kaphatunk a kérdésre.

A kérdés aktív és hobbizenészeket egyaránt érint, a megoldás pedig mindazok számára hozzáférhető, akik mélyebben elmerülnek a Kovács-módszer folyamatosan bővülő szakirodalmában. A legfrissebb tapasztalatokat három, idén januárban megjelent pedagógiai dokumentum őrzi: egy fejlesztő pedagógia szakos hallgatóknak szánt módszertani tankönyv, egy a módszert illusztráló dokumentumfilm és a gyakorlati órák jegyzeteiből összeállított kötet. Az új tanulmányi anyagokat még a Kovács-Módszer Egyesület év eleji találkozóján interaktív konferencia keretében mutatták be az érdeklődőknek.

"A zene első szerszáma maga az ember" - így szól az a mottó, melyet dr. Kovács Géza, a zenei munkaképesség-gondozás megteremtője fogalmazott meg. Gondolatmenetét Dr. Pásztor Zsuzsa, a Kovács-módszer szellemi örököse és a mester munkájának folytatója (a Kovács-módszert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen is tanítja) a Fidelio Rondó rovatában adott interjújában a következőképp folytatta: "A zene az ember életjelensége, mely az ember szervezetének, sejtjeinek, szöveteinek, szerveinek összműködése által jön létre. Ennek a megállapításnak a realitását minden muzsikáló nap, mint nap tapasztalja.

A közérzetnek, az egészségi állapotnak már egészen csekély változása is mélyen befolyásolja a zenélés minőségét. Elég csak egy kisebb indiszpozíció, fájdalom, fáradtság vagy rossz hangulat, és a zenei előadás élvezhetetlenné válik. Ha elvárjuk a hangszeres technika, a memória, a fantázia, az átélés üzembiztos működését, akkor gondoskodnunk kell ennek élettani feltételeiről is, azaz idegeink, izmaink, szívünk, tüdőnk, egész szervezetünk kedvező működéséről. A jó munkaképesség nem mindig jár együtt a tehetséggel, és leromolhat, ha elhanyagolják." Ahogyan tehát a muzsikus a hangszerét gondozza, ugyanúgy saját szervezetét is ápolnia kell. Ezt a célt szolgálja a zenei munkaképesség-gondozás pedagógiája, mely immár több mint félszázados múlttal rendelkezik, és aminek tudásarchívuma idén januárban bővült ki három újabb pedagógiai dokumentummal.

A Kovács-módszer a fejlesztő pedagógiában című módszertani tankönyvet Dr. Pásztor Zsuzsa elsősorban a fejlesztő pedagógia szakot hallgató tanulók számára készítette, de a tanulmányi anyagnak szánt tankönyv - ahogy az a könyv borítóján is olvasható - más szakterülettel foglalkozó pedagógusok és a laikusok számára is nagy érdeklődéssel bírhat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felkérésére készített Mozgásos Pihenés Muzsikálás közben című film ugyancsak a pedagógia-szakos hallgatók képzéséhez nyújt gyakorlati ismereteket. A körülbelül egyetemi tanórai hosszúságú DVD-film 18 rövid frissítő, lazító mozgásprogramot mutat be, melyek amatőröknek és hivatásos muzsikálóknak is hasznukra válhat gyakorlás közben és fellépésekek alkalmával is. Négyesi Anna szerkesztésében kiadott 40 mozgásóra című kötet a Kovács-módszer évtizedek alatt összegyűjtött mozgásrepertoárjából ad ízelítőt. A könyvben található gyakorlatokat otthoni kipróbálásra is ajánlják a szerkesztők, hozzásegítve az érdeklődőket a mindennapi feladatok felszabadultabb elvégzéséhez és a foglalkozási ártalmak elkerüléséhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Simon Izabella és Várjon Dénes kurátori hétvégéje következik a Magyar Zene Házában

Folytatódik a Magyar Zene Háza sorozata, amelyben neves művészek válogatják össze egy-egy hétvége programját. Március 9-én és 10-én a Simon Izabella–Várjon Dénes zongoraművész házaspár gyerekek és felnőttek számára is készül zenei csemegékkel.
Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.