Klasszikus

Hol nyugszik Mozart?

2004.10.31. 00:00
Ajánlom
Összehasonlító DNS-vizsgálat segítségével próbálja megtalálni Mozart földi maradványainak nyughelyét egy osztrák tudós. Christian Reiter igazságügyi orvosszakértő a salzburgi Mozarteumban őrzött, Wolfgang Amadeusnak tulajdonított koponya hitelességét is vizsgálja.

Mivel az összehasonlító elemzés elvégzéséhez fontos a női örökösödési ág vizsgálata, a múlt hét végén exhumálták Mozart tizenhat éves korában elhunyt unokahúgának, Jeanette-nek a salzburgi Sebastiansfriedhofban nyugvó holttestét. Az archeológusok igen jó állapotban találták meg a Jeanette-nek tulajdonítható csontvázat. Érdekesség, hogy a Mozart-család kriptája a vártnál több csontvázat rejtett: összesen kilenc koponyát és sok csontmaradványt találtak a régészek.

A harmincöt éves korában elhunyt Wolfgang Amadeus Mozartot eredetileg a bécsi St. Marx nevű szegénytemetőben, közös sírban temették el. Később önálló nyughelyet kapott, de máig nem lehet tudni, valóban a zseniális komponista nyugszik-e az utóbbiban. A történelmi személyek földi maradványainak vizsgálatára szakosodott Reiter kutatásai nyomán most jó esély van az igazság kiderítésére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.