Klasszikus

Holdfény és balladák

2008.08.14. 00:00
Ajánlom
A Zempléni Fesztivál programjainak derekán - ahogy immár hagyományosan minden évben - a zenei kínálatot szépen egészítik ki a különböző társművészetek, így az irodalom, a képzőművészet és a gasztronómia. A régióba látogatók tudják: a fesztivál során ezek tökéletes harmóniáját is sikeresen megvalósítja számos művészi produkció.

Mácsai Pál és Huzella Péter évek óta nagy sikerrel játssza Villon balladáiból összeállított műsorát. A fesztivál keretében gyönyörű és méltó környezetben, a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeumában adták elő a műsort. Az idén tavasszal, uniós forrásból épült múzeumhoz gyönyörű, ősfás parkban, a Kazinczy Ferenc emlékére állított mauzóleum közvetlen szomszédságában vezet az út. A múzeum színháztermében, augusztus 11-én lezajlott előadáson Huzella és Mácsai két gitárral, önmagukat kísérve adták elő a gondosan összeállított műsort, amely egyaránt tartalmazott eredeti verseket több magyar költő fordításában, illetve Faludy György legendás átköltéseit is - mindezt Huzella Péter megzenésítéseivel. Mácsai számára igazi jutalomjáték a balladák monológjainak megszemélyesítése, mint már oly sokszor, ezúttal is nagy siker követte a zenés irodalmi előadást, amelyen ezúttal a Patricius Borház kínálta termését.

Az orosz pianisták legújabb generációjának egyik gyöngyszeme mutatkozott be ugyanezen a napon a tokaji Degenfeld étteremben. Ksenia Lubyantseva az orosz zenész csodagyerekek sorát gazdagítja, akinek játéka fiatal kora ellenére érett érzelmekkel töltött, és rendkívüli virtuozitással is bír. A művésznő Kuhlau, Chopin, Szkrjabin, Medtner és Liszt műveiből állította össze szólózongora-műsorát, amelynek előadását szélsőséges dinamikai és tempógazdagság jellemezte. A fiatal szentpétervári művésznő, aki korábban Hamburgban, jelenleg szülővárosában képzi magát, máris jelentős nemzetközi karriert tudhat maga mögött: Európa több országában koncertezett már, és számos nemzetközi versenygyőzelemmel is büszkélkedhet.

Augusztus 12-én a fesztivál egyik csúcspontjához érkezett, amikor a francia George Momboye tánctársulat adta elő Holdfény című produkcióját. Az 1992-ben alapított együttes mintegy ötven táncosával jelentős nemzetközi sikereket tudhat maga mögött. A francia koreográfus elsősorban a franciaországi bevándorló közösségek kultúrájából merít ihletet, de hatott rá a Graham- vagy a Limón-technika, és különböző afrikai tradicionális és városi mozdulat-stílusok. Mindennek lenyűgöző lenyomata a Holdfény, amely óriási revelációt okozott a Disznőkő Szőlőbirtok traktorgarázsának nézőterén. A mű egyszerű történetén felülemelkedik a három táncospár elképesztő energiája, amely a két ütőhangszeres produkciójával kiegészítve áradt a színpadról. A világzene kedvelői számára külön élményt jelenthetett a djembe-játékos fantasztikus dobszólója, aki a színpadon a táncosokkal együtt - vagy olykor szinte ellenükben - "versengett" a közönség kegyeiért. Az előadás színültig telt humorral és öniróniával, amely a fekete-afrikai közösségek társadalmát szokatlanul friss, pozitív megközelítésben mutatta be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.