Klasszikus

Holdfény és balladák

2008.08.14. 00:00
Ajánlom
A Zempléni Fesztivál programjainak derekán - ahogy immár hagyományosan minden évben - a zenei kínálatot szépen egészítik ki a különböző társművészetek, így az irodalom, a képzőművészet és a gasztronómia. A régióba látogatók tudják: a fesztivál során ezek tökéletes harmóniáját is sikeresen megvalósítja számos művészi produkció.

Mácsai Pál és Huzella Péter évek óta nagy sikerrel játssza Villon balladáiból összeállított műsorát. A fesztivál keretében gyönyörű és méltó környezetben, a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeumában adták elő a műsort. Az idén tavasszal, uniós forrásból épült múzeumhoz gyönyörű, ősfás parkban, a Kazinczy Ferenc emlékére állított mauzóleum közvetlen szomszédságában vezet az út. A múzeum színháztermében, augusztus 11-én lezajlott előadáson Huzella és Mácsai két gitárral, önmagukat kísérve adták elő a gondosan összeállított műsort, amely egyaránt tartalmazott eredeti verseket több magyar költő fordításában, illetve Faludy György legendás átköltéseit is - mindezt Huzella Péter megzenésítéseivel. Mácsai számára igazi jutalomjáték a balladák monológjainak megszemélyesítése, mint már oly sokszor, ezúttal is nagy siker követte a zenés irodalmi előadást, amelyen ezúttal a Patricius Borház kínálta termését.

Az orosz pianisták legújabb generációjának egyik gyöngyszeme mutatkozott be ugyanezen a napon a tokaji Degenfeld étteremben. Ksenia Lubyantseva az orosz zenész csodagyerekek sorát gazdagítja, akinek játéka fiatal kora ellenére érett érzelmekkel töltött, és rendkívüli virtuozitással is bír. A művésznő Kuhlau, Chopin, Szkrjabin, Medtner és Liszt műveiből állította össze szólózongora-műsorát, amelynek előadását szélsőséges dinamikai és tempógazdagság jellemezte. A fiatal szentpétervári művésznő, aki korábban Hamburgban, jelenleg szülővárosában képzi magát, máris jelentős nemzetközi karriert tudhat maga mögött: Európa több országában koncertezett már, és számos nemzetközi versenygyőzelemmel is büszkélkedhet.

Augusztus 12-én a fesztivál egyik csúcspontjához érkezett, amikor a francia George Momboye tánctársulat adta elő Holdfény című produkcióját. Az 1992-ben alapított együttes mintegy ötven táncosával jelentős nemzetközi sikereket tudhat maga mögött. A francia koreográfus elsősorban a franciaországi bevándorló közösségek kultúrájából merít ihletet, de hatott rá a Graham- vagy a Limón-technika, és különböző afrikai tradicionális és városi mozdulat-stílusok. Mindennek lenyűgöző lenyomata a Holdfény, amely óriási revelációt okozott a Disznőkő Szőlőbirtok traktorgarázsának nézőterén. A mű egyszerű történetén felülemelkedik a három táncospár elképesztő energiája, amely a két ütőhangszeres produkciójával kiegészítve áradt a színpadról. A világzene kedvelői számára külön élményt jelenthetett a djembe-játékos fantasztikus dobszólója, aki a színpadon a táncosokkal együtt - vagy olykor szinte ellenükben - "versengett" a közönség kegyeiért. Az előadás színültig telt humorral és öniróniával, amely a fekete-afrikai közösségek társadalmát szokatlanul friss, pozitív megközelítésben mutatta be.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.