Klasszikus

Holdfény estek Hegedűs Endrével

2011.07.19. 10:00
Ajánlom
A Holdfény estek keretében zongoramuzsika tölti be a pesti Vármegyeháza árnyas díszudvarát: Hegedűs Endre július 20-án, 27-én és augusztus 24-én a 200 éve született Liszt Ferenc tiszteletére ad színes műsorpalettájú koncerteket.

Az első koncerten népszerű klasszikus szonátákat játszik, Haydn, Mozart és Beethoven műveit. Az est első részében elhangzik a cisz-moll szonáta, amely Holdfény szonátaként vált ismertté, annak ellenére, hogy a cím - amelytől a sorozat nevét is kölcsönözték - nem a szerzőé, hanem az utókor nevezte el így a népszerű darabot. A július 27-i est Hegedűs Endre és felesége, a szintén zongoraművész Hegedűs Katalin négykezes hangversenye lesz, amely így a Házas-páros címet kapta. Ez alkalommal Mozart, Schubert, Brahms és Dvorák alkotásai mellett két Liszt-darab is felcsendül: a II. magyar rapszódia, valamint a Les Préludes című szimfonikus költemény zongora-átiratai.

A Holdfény estek koncertsorozatot az augusztus 24.-ei hangverseny zárja. A programba Grieg-, Csajkovszkij- és Chopin-kompozíciók is kerültek, de a koncert második felében csak Liszt-művek lesznek hallhatóak: az Obermann völgyét az Isten áldása a magányban követi majd. A zárószám rávilágít a két óriás, Wagner és Liszt művészi kapcsolatára: az ünnepi zene és a nászkar csendül föl a Lohengrin című Wagner-operából, Liszt átiratában. A Magyar Liszt Társaság tagja, Hegedűs Endre feleségével 1997-ben alapított koncertszervező céget, amellyel több sorozatot is útjára indítottak. A Holdfény estek mellett Sursum Corda címmel szűkebb pátriájuk, Budafok-Tétény zenei életét gazdagítják, de a Szent Margit Gimnázium dísztermében is rendeztek kamarazenei koncerteket Szent Margit esték címmel. Idén nyáron a felújított balatonfüredi Vaszary-villában is játszanak.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.