Klasszikus

Hollandiai évad: Partra magyar!

2004.03.30. 00:00
Ajánlom
Július elsején kezdődik a magyar kulturális évad Hollandiában - jelentette be Hiller István az eseménysorozat tegnapi sajtótájékoztatóján. A nemzeti kulturális örökség minisztere szerint kiemelkedő, hogy hazánk kortárs művészeinek bemutatkozására 35 városban mintegy száz programmal nyílik lehetőség abban a félévben, amikor Hollandia az Európai Unió soros elnöki tisztét látja el. 2003-ban közel negyven holland kurátor látogatott Budapestre, magyar szakértők közreműködésével ők válogatták ki a Partra magyar! (Hongarije aan Zee) címmel megrendezésre kerülő sorozat fellépőit.

A színházi programban szerepel a Krétakör Színház Siráj című előadása, a Pintér Béla Társulat Parasztoperája, a Budapesti Operettszínház a Marica grófnőt négy városban is eljátssza, míg a Honvéd Együttes és a TranzDanz Amszterdamban lép fel. Szokolay Vérnász című operáját Kovalik Balázs rendezésében háromszor is műsorra tűzték. A hollandiai magyar évad komolyzenei kínálatában a Budapesti Fesztiválzenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a Kodály Vonósnégyes és a Nemzeti Filharmonikusok is szerepel. Több irodalmi program között bemutatkozik a litera.hu portál, Szabó Magda felolvasóestet tart majd, és Leidenben egy magyar költeményt fognak felfesteni egy ház falára. A magyar szezon alkalmából a Tweede Ronde elnevezésű irodalmi szakfolyóirat különszámot jelentet meg "Fiatal magyar nőírók" tematikával.

Képzőművészeinket mások mellett Birkás Ákos, EfZámbó István képviseli, Orosz István grafikáiból retrospektív kiállítás nyílik, Hágában pedig bemutatásra kerül a Kis Varsó című installáció. Nádas Péter válogatásában klasszikus magyar fotográfiákból állítanak össze külön tárlatot. A népzenei-világzenei kínálatban szerepel Sebestyén Márta, a Budapest Klezmer Band, a Parno Graszt, a Besh o Drom és a Tatros is, közülük nem egy turnézni fog Hollandia-szerte. Forgács Péter és Tarr Béla filmjeiből retrospektív sorozatot vetítenek majd, Cakó Ferenc élő show-val mutatkozik be Amszterdamban. A hagyományos Uitmarkt kulturális vásáron Little Budapest elnevezéssel Ágh Márton díszletébe bújtatnak egy száz méteres amszterdami utcát és az ARC plakátkiállítása is ugyanekkor kerül megrendezésre. Magyar-holland filozófustalálkozót Nijmegenben rendeznek.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 350 millió forinttal támogatja az évad megrendezését. A lebonyolításért felelős művészeti ügynökség, a Hungarofest Kht. ennek egynegyedét költi a programsorozat kommunikációs kampányára - hangzott el a sajtótájékoztatón. Bence Ottó ügyvezető szerint az iroda elsődleges feladata ez alkalommal is a magyar kulturális országkép erősítése és terjesztése, valamint "a tömegturisztikai klisék áthangolása". Bence Ottó külön kihangsúlyozta: Hollandiában kulturális szponzorkereső céggel szerződtek arra, hogy a magyar piacon jelenlévő holland nagyvállalatok is támogassák az eseménysorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.