Klasszikus

Hollós Máté az idei MIDEM-ről

2009.02.07. 00:00
Ajánlom
Idén is nagy érdeklődés övezte a Hungaroton kiadványait – például a Bartók Új Sorozatot és a Chopin-összkiadás legújabb albumát – a világ legnagyobb zenei szakvásárán Cannes-ban, a januárban rendezett MIDEM-en. Hollós Mátét, a Hungaroton Records igazgatóját kértük villáminterjúra, hogy számoljon be az ott szerzett tapasztalatairól.

Hollós Máté (forrás: Kultura.hu)

A magyar kiadók közül idén egyedül a Hungarotonnak volt standja a MIDEM-en. Megéri ez a reprezentáció?

Hollós Máté: A részvétel magas költségei miatt bennünk is fölvetődött már a kérdés. De ez az a fórum, amelyen három kontinensen működő terjesztőinkkel találkozni tudunk, s ha csak vetésforgószerűen látogatnánk is őket végig, többe kerülne. Most 18-adszor jártam a MIDEM-en. Egykor zsúfolt volt és eseménydús. Olyannyira, hogy a klasszikus és jazz műfajainak külön exkluzív csarnokot építettek, hogy kiemeljék a popzene zsibongásából. Idén a populáris műfajok csarnokában a hajdani zajhoz képest síri csend honolt. Szerencsére a komoly műfajok sátrában alig csökkent a nyüzsgés.

Ez azt jelenti, hogy nem igazak a híresztelések, melyek szerint a klasszikus zene vesztett népszerűségéből? Sőt, lehet, hogy népszerűbb lett a klasszikus zene?

H. M.: Ezt aligha állíthatjuk. Azt inkább, hogy erre a műfajcsoportra kevésbé hatott – legalábbis eddig – az internetes letöltés. Elkezdődött már e téren is, de a klasszikus zene kedvelői ma is szívesen vásárolnak maradandó technikai minőségű és tartalmas kiállítású hanghordozókat. A Hungaroton több mint egy évtizede minden évben saját standdal és számos kuriózumértékű kiadvánnyal vesz részt a szakvásáron. Eddig több lemeze részesült a Midem Klasszikus Díjában, legutóbb a nemzetközi szaksajtó által is időről időre díjjal elismert Bartók Új Sorozat elsőként megjelent, második sorszámot viselő albuma, amelyen a Nemzeti Filharmonikusok a Kossuth szimfóniai költeményt és A fából faragott királyfit játssza a sorozat művészeti vezetője, Kocsis Zoltán vezényletével.

Változott a Hungaroton fogadtatása a tavalyi siker óta?

H. M.: Nem lanyhult az érdeklődés. A Hungaroton nemzetközileg jegyzett márka, amelynek nagy piaca az Egyesült Államok, Japán, Német- és Franciaország, de jelen van mindenütt Nyugat-Európában, Dél-Koreában, Ausztráliában, Kanadában is. Régi vágyunk látszik teljesülni: tárgyaltunk az orosz és a kínai piacra való belépésről. Mindkét helyről a nemes klasszikus márkákat terjesztő cégek kerestek meg – már "csak" a kalózok egydolláros CD-ivel kell felvennünk a versenyt…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.