Klasszikus

Hollós Máté az idei MIDEM-ről

2009.02.07. 00:00
Ajánlom
Idén is nagy érdeklődés övezte a Hungaroton kiadványait – például a Bartók Új Sorozatot és a Chopin-összkiadás legújabb albumát – a világ legnagyobb zenei szakvásárán Cannes-ban, a januárban rendezett MIDEM-en. Hollós Mátét, a Hungaroton Records igazgatóját kértük villáminterjúra, hogy számoljon be az ott szerzett tapasztalatairól.

Hollós Máté (forrás: Kultura.hu)

A magyar kiadók közül idén egyedül a Hungarotonnak volt standja a MIDEM-en. Megéri ez a reprezentáció?

Hollós Máté: A részvétel magas költségei miatt bennünk is fölvetődött már a kérdés. De ez az a fórum, amelyen három kontinensen működő terjesztőinkkel találkozni tudunk, s ha csak vetésforgószerűen látogatnánk is őket végig, többe kerülne. Most 18-adszor jártam a MIDEM-en. Egykor zsúfolt volt és eseménydús. Olyannyira, hogy a klasszikus és jazz műfajainak külön exkluzív csarnokot építettek, hogy kiemeljék a popzene zsibongásából. Idén a populáris műfajok csarnokában a hajdani zajhoz képest síri csend honolt. Szerencsére a komoly műfajok sátrában alig csökkent a nyüzsgés.

Ez azt jelenti, hogy nem igazak a híresztelések, melyek szerint a klasszikus zene vesztett népszerűségéből? Sőt, lehet, hogy népszerűbb lett a klasszikus zene?

H. M.: Ezt aligha állíthatjuk. Azt inkább, hogy erre a műfajcsoportra kevésbé hatott – legalábbis eddig – az internetes letöltés. Elkezdődött már e téren is, de a klasszikus zene kedvelői ma is szívesen vásárolnak maradandó technikai minőségű és tartalmas kiállítású hanghordozókat. A Hungaroton több mint egy évtizede minden évben saját standdal és számos kuriózumértékű kiadvánnyal vesz részt a szakvásáron. Eddig több lemeze részesült a Midem Klasszikus Díjában, legutóbb a nemzetközi szaksajtó által is időről időre díjjal elismert Bartók Új Sorozat elsőként megjelent, második sorszámot viselő albuma, amelyen a Nemzeti Filharmonikusok a Kossuth szimfóniai költeményt és A fából faragott királyfit játssza a sorozat művészeti vezetője, Kocsis Zoltán vezényletével.

Változott a Hungaroton fogadtatása a tavalyi siker óta?

H. M.: Nem lanyhult az érdeklődés. A Hungaroton nemzetközileg jegyzett márka, amelynek nagy piaca az Egyesült Államok, Japán, Német- és Franciaország, de jelen van mindenütt Nyugat-Európában, Dél-Koreában, Ausztráliában, Kanadában is. Régi vágyunk látszik teljesülni: tárgyaltunk az orosz és a kínai piacra való belépésről. Mindkét helyről a nemes klasszikus márkákat terjesztő cégek kerestek meg – már "csak" a kalózok egydolláros CD-ivel kell felvennünk a versenyt…

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.