Klasszikus

Hollywood szerzőjének magyarországi bemutatója

2008.09.29. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar évadnyitó hangversenyén – október 3-án – mutatkozik be a bérlőközönségnek a zenekar új vezető karmestere és művészeti vezetője, Kollár Imre. A műsoron egy magyarországi bemutató is szerepel: Rózsa Miklós Hegedűversenyét először hallhatjuk itthon, élő előadásban, Robert Bokor tolmácsolásában.

Rózsa Miklós (1907-1995) Budapesten született. 1929-ben jelentek meg első művei, néhány év múlva Párizsba költözött, ahol megismerkedett Arthur Honegger-rel. Ő vezette be Rózsát a film világába. Első filmzenei felkérését a világhírű magyar rendezőtől, Korda Sándortól kapta, majd az ő híres, A bagdadi tolvaj című filmjének kísérőzenéje hozta meg Rózsának a világhírt. Ettől kezdve Hollywoodban élt, több mint 100 filmzenét komponált, többször kapott Oscar-díjat.

Mindemellett nem hagyott fel a hangversenydarabok komponálásával sem. Hegedűversenyét 1953-54-ben a világhírű hegedűművész, Jasha Heifetz felkérésére írta, aki 1956-ban Dallasban mutatta be a Rózsa-kompozíciót. A mű utóéletének érdekessége, hogy zenéje ihlette meg Billy Wildert, a világhírű filmrendezőt Sherlock Holmes magánélete című híres filmjének megalkotására, és a Hegedűverseny részletei valóban megszólalnak a filmben.

A hangverseny szólistája, Robert Bokor Macedoniában született, Belgrádban végezte zeneakadémiai tanulmányait. 1991 óta Svájcban él, a St. Galleni Szimfonikus Zenekar, a European Strings és az Arpeggione Kamarazenekar koncertmestere. Szenvedélyes kamarazenész, több rangos együttes tagja. Művészi munkája mellett St. Gallenben a helyi Zeneművészeti Főiskola professzora és tanít a régió más magas szintű iskoláiban is. Hangszere egy 1751-ben készült Giovanni Battista Guadagnini mesterhegedű.

2008. szeptember 1-jétől Kollár Imre a MÁV Szimfonikusok új vezető karmestere, művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán 1992-ben szerezte meg karmesteri diplomáját kitűnő minősítéssel. 1989-ben, 20 évesen elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönség-díját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos rádió- és televízió-felvételt készített. 12 éven át a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere. Vendégkarmesterként járt Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Japánban, Ausztráliában, Izraelben, Egyiptomban.

(2008. október 3. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Robert Bokor (hegedű); vez.: Kollár Imre; Schubert: III. szimfónia; Rózsa Miklós: Hegedűverseny (magyarországi bemutató); Beethoven: IV. szimfónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.