Klasszikus

Hollywood szerzőjének magyarországi bemutatója

2008.09.29. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar évadnyitó hangversenyén – október 3-án – mutatkozik be a bérlőközönségnek a zenekar új vezető karmestere és művészeti vezetője, Kollár Imre. A műsoron egy magyarországi bemutató is szerepel: Rózsa Miklós Hegedűversenyét először hallhatjuk itthon, élő előadásban, Robert Bokor tolmácsolásában.

Rózsa Miklós (1907-1995) Budapesten született. 1929-ben jelentek meg első művei, néhány év múlva Párizsba költözött, ahol megismerkedett Arthur Honegger-rel. Ő vezette be Rózsát a film világába. Első filmzenei felkérését a világhírű magyar rendezőtől, Korda Sándortól kapta, majd az ő híres, A bagdadi tolvaj című filmjének kísérőzenéje hozta meg Rózsának a világhírt. Ettől kezdve Hollywoodban élt, több mint 100 filmzenét komponált, többször kapott Oscar-díjat.

Mindemellett nem hagyott fel a hangversenydarabok komponálásával sem. Hegedűversenyét 1953-54-ben a világhírű hegedűművész, Jasha Heifetz felkérésére írta, aki 1956-ban Dallasban mutatta be a Rózsa-kompozíciót. A mű utóéletének érdekessége, hogy zenéje ihlette meg Billy Wildert, a világhírű filmrendezőt Sherlock Holmes magánélete című híres filmjének megalkotására, és a Hegedűverseny részletei valóban megszólalnak a filmben.

A hangverseny szólistája, Robert Bokor Macedoniában született, Belgrádban végezte zeneakadémiai tanulmányait. 1991 óta Svájcban él, a St. Galleni Szimfonikus Zenekar, a European Strings és az Arpeggione Kamarazenekar koncertmestere. Szenvedélyes kamarazenész, több rangos együttes tagja. Művészi munkája mellett St. Gallenben a helyi Zeneművészeti Főiskola professzora és tanít a régió más magas szintű iskoláiban is. Hangszere egy 1751-ben készült Giovanni Battista Guadagnini mesterhegedű.

2008. szeptember 1-jétől Kollár Imre a MÁV Szimfonikusok új vezető karmestere, művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán 1992-ben szerezte meg karmesteri diplomáját kitűnő minősítéssel. 1989-ben, 20 évesen elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönség-díját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos rádió- és televízió-felvételt készített. 12 éven át a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere. Vendégkarmesterként járt Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Japánban, Ausztráliában, Izraelben, Egyiptomban.

(2008. október 3. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Robert Bokor (hegedű); vez.: Kollár Imre; Schubert: III. szimfónia; Rózsa Miklós: Hegedűverseny (magyarországi bemutató); Beethoven: IV. szimfónia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.