Klasszikus

Holnap indul a Zsámbék Jazz Open 2005

2005.06.23. 00:00
Ajánlom
Minden péntek jazzünnep – akár ez is lehetne a Zsámbéki Jazzfesztivál mottója, amely hatodik alkalommal várja a látogatókat, idén június 24. és július 29. között.

A zsámbéki romtemplomnál először 2000-ben rendeztek jazz-koncerteket, s a nagy siker hagyományt teremtett: azóta minden nyáron a muzsikától hangos Zsámbék környéke. A rendezvények mottója: hazai ifjú tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítani, a magyar jazzélet nagy öregjeit nyáron sem hagyni pihenni, hazánktól távol szakadt honfitársainkat színpadra állítani, európai és amerikai sztármuzsikusokat „összeereszteni” magyarokkal.

A kitűzött célok lassan meg is valósulnak, hiszen a hazai jazzélet legjobbjai már év elején jelzik a szervezőknek, hogy szívesen fellépnének Zsámbékon, az ország legkülönbözőbb szegleteiben élő jazzrajongók már hónapokkal a program előtt érdeklődnek a fellépők iránt. Ezen túlmenően pedig Európában is kezdik megismerni a rendezvénysorozatot: ezt jelzi az is, hogy már több sztármuzsikus is jelentkezett, hogy szívesen fellépne a Zsámbéki Fesztiválon.

A Zsámbék Jazz Open 2005 programja

június 24. 19:00
A Gungl József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenetanárai és vendégeik (Zsámbék)
Km.: Ferge Béla (dob, zenekarvezető), Schweigert Krisztián, Éles Gábor (gitár), (Czeloth Csetényi Gyula (fuvola), Lutz János (bőgő), Fekete István (trombita), Rácz Zoltán (ütőhangszerek)

Pecek Lakatos Trió
Km.: Ifj. Lakatos Adorján (zongora), Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), Pecek lakatos András (dob)

Das Ungarische-Deutsche Projekt (Budapest-Frankfurt)
Km.: Jónás Rezső (zongora, zenekarvezető; Budapest), Horváth „Plútó” József (basszusgitár; Budapest), Németh János (szopránszaxofon; Frankfurt), Torsten de Winkel (gitár; Frankfurt), Tobias Backhaus (dob; Frankfurt)

július 1. 19:00
Oláh Szabolcs Quartet (Bicske) és Szolnoki Dóra
Km.: Oláh Szabolcs (gitár), Mester Dániel (tenorszaxofon), Soós Márton (bőgő), Majthényi Bálint (dob), Szolnoki Dóra (ének)

Gabor Gado Trio (Paris-Budapest)
Km.: Gadó Gábor (gitár), Bacsó Kristóf (szaxofon), Barcza Horváth József (bőgő)

július 8. 19:00
Jasna Jovićević (Budapest)
Km.: Jasna Jovićević (alt- és szopránszaxofon), Csonka Gábor (hegedű), Mohácsi Gyula (brácsa), Horváth Ildikó (cselló), Szaniszló Richárd (vibrafon), Mohay András (dob)

Dresch Quartet (Budapest)
Km.: Dresch Mihály (szaxofon), Lukács Miklós (cimbalom), Szandai Mátyás (bőgő), Baló István (dob), Chico Freeman (tenorszaxofon; New York)

július 15. 19:00
Izraeli-magyar est: Pocsai Krisztina Quartet (Budapest), Botos Brothers (Toronto), Avishai Cohen Trio (Tel Aviv-New York)
Km.: Pocsai Krisztina (ének), Cseke Gábor (zongora), Barcza Horváth József (bőgő), Mohay András (dob); Botos Róbert (zongora), Botos Ferenc (dob); Avishai Cohen (bőgő, basszusgitár; Izrael), Sam Bar-sheshet (zongora; USA), Mark Giuliana (dob; USA)

július 22. 19:00
Olasz-est: Pleszkán-Csóré Duó (Zürich-Budapest), Rosario Giuliani Quartet (Róma-Pescara) feat.Szabó Dániel
Km.: Pleszkán Frigyes (zongora), Csóré János (dob); Rosario Giuliani (altszaxofon; Róma), Szabó Dániel (zongora; Pécs), Luca Bulgarelli (bőgő; Pescara), Marcello di Leonardo (dob; Pescara)

július 29. 19:00
Swing Ladies Hungary (Budapest) + Behumi Dóra, Csepregi Hip-Bop (Budakeszi)
Km.: Idrányi Ildikó (dob, zenekarvezető), Idrányi Eszter (zongora, hangszerelő), Flór Noémi (bőgő), Buxbaum Bernadett, Katona Judit, Dudellai Katalin, Csirke Zsófia (trombita), Varga Nóra, Kucsner Mónika (harsona), Surán Mónika (kürt), Újhelyi Ágnes, Csapó Adelinda (altszaxofon), Dienes Csilla, Wenzl Borbála (tenorszaxofon), Majthényi Csilla (baritonszaxofon), Behumi Dóra (ének, fuvola); Csepregi Gyula (szaxofon), Tóth Gyula (gitár), Rátonyi Róbert (zongora), Horváth „Plútó” József (bőgő), Jánky Zsolt (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Jazz/World

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.