Klasszikus

Holnap kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2004.03.18. 00:00
Ajánlom
Idén március 19. és április 4. között kerül megrendezésre az Európa legjobb 50 eseménysorozata között számon tartott, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére készített 2003. évi, a kulturális fogyasztásról készített gyorsjelentés második leglátogatottabb rendezvénye, a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A jövőre 25. alkalommal megrendezendő fesztivál idén az EU-csatlakozás szellemében szerveződött; célja, hogy koncentrálva mutassa be az „európaiság” forrásait zenében, táncban, irodalomban, valamint a színház és a képzőművészet területén. A Fesztivál középpontjában most is a zene áll, ám a klasszikus művészetek mellett jelen vannak a kortárs művészetek is. A Fesztivál nyitottságát jelzi továbbá, hogy új helyszínekkel is – pl. Spinoza Ház – bővült a paletta, s a három hét alatt 14 ingyenes koncert látogatható.

14 országból érkeznek a fellépők, emellett „Üdvözlünk, Európa” címen bemutatkoznak az Európai Unióba Magyarországgal együtt belépő országok művészei is. A zene mellett kiemelkedő a képzőművészet szerepe is: 38 kiállítás és tárlat nyílik a rendezvény ideje alatt, összesen 66 helyszínen.

Idén a „Vendégünk egy város” sorozatban Eger köszönti Budapestet, amelynek során törökkori végvári katonai hagyományok bemutatására, bábelőadásra, kiállításra, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertjére és a Gárdonyi Géza Színház vendégszereplésére is sor kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.