Klasszikus

Holnap kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2004.03.18. 00:00
Ajánlom
Idén március 19. és április 4. között kerül megrendezésre az Európa legjobb 50 eseménysorozata között számon tartott, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére készített 2003. évi, a kulturális fogyasztásról készített gyorsjelentés második leglátogatottabb rendezvénye, a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A jövőre 25. alkalommal megrendezendő fesztivál idén az EU-csatlakozás szellemében szerveződött; célja, hogy koncentrálva mutassa be az „európaiság” forrásait zenében, táncban, irodalomban, valamint a színház és a képzőművészet területén. A Fesztivál középpontjában most is a zene áll, ám a klasszikus művészetek mellett jelen vannak a kortárs művészetek is. A Fesztivál nyitottságát jelzi továbbá, hogy új helyszínekkel is – pl. Spinoza Ház – bővült a paletta, s a három hét alatt 14 ingyenes koncert látogatható.

14 országból érkeznek a fellépők, emellett „Üdvözlünk, Európa” címen bemutatkoznak az Európai Unióba Magyarországgal együtt belépő országok művészei is. A zene mellett kiemelkedő a képzőművészet szerepe is: 38 kiállítás és tárlat nyílik a rendezvény ideje alatt, összesen 66 helyszínen.

Idén a „Vendégünk egy város” sorozatban Eger köszönti Budapestet, amelynek során törökkori végvári katonai hagyományok bemutatására, bábelőadásra, kiállításra, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertjére és a Gárdonyi Géza Színház vendégszereplésére is sor kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.