Klasszikus

Holnap kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2004.03.18. 00:00
Ajánlom
Idén március 19. és április 4. között kerül megrendezésre az Európa legjobb 50 eseménysorozata között számon tartott, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére készített 2003. évi, a kulturális fogyasztásról készített gyorsjelentés második leglátogatottabb rendezvénye, a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A jövőre 25. alkalommal megrendezendő fesztivál idén az EU-csatlakozás szellemében szerveződött; célja, hogy koncentrálva mutassa be az „európaiság” forrásait zenében, táncban, irodalomban, valamint a színház és a képzőművészet területén. A Fesztivál középpontjában most is a zene áll, ám a klasszikus művészetek mellett jelen vannak a kortárs művészetek is. A Fesztivál nyitottságát jelzi továbbá, hogy új helyszínekkel is – pl. Spinoza Ház – bővült a paletta, s a három hét alatt 14 ingyenes koncert látogatható.

14 országból érkeznek a fellépők, emellett „Üdvözlünk, Európa” címen bemutatkoznak az Európai Unióba Magyarországgal együtt belépő országok művészei is. A zene mellett kiemelkedő a képzőművészet szerepe is: 38 kiállítás és tárlat nyílik a rendezvény ideje alatt, összesen 66 helyszínen.

Idén a „Vendégünk egy város” sorozatban Eger köszönti Budapestet, amelynek során törökkori végvári katonai hagyományok bemutatására, bábelőadásra, kiállításra, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertjére és a Gárdonyi Géza Színház vendégszereplésére is sor kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.