Klasszikus

Holnap kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2004.03.18. 00:00
Ajánlom
Idén március 19. és április 4. között kerül megrendezésre az Európa legjobb 50 eseménysorozata között számon tartott, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére készített 2003. évi, a kulturális fogyasztásról készített gyorsjelentés második leglátogatottabb rendezvénye, a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A jövőre 25. alkalommal megrendezendő fesztivál idén az EU-csatlakozás szellemében szerveződött; célja, hogy koncentrálva mutassa be az „európaiság” forrásait zenében, táncban, irodalomban, valamint a színház és a képzőművészet területén. A Fesztivál középpontjában most is a zene áll, ám a klasszikus művészetek mellett jelen vannak a kortárs művészetek is. A Fesztivál nyitottságát jelzi továbbá, hogy új helyszínekkel is – pl. Spinoza Ház – bővült a paletta, s a három hét alatt 14 ingyenes koncert látogatható.

14 országból érkeznek a fellépők, emellett „Üdvözlünk, Európa” címen bemutatkoznak az Európai Unióba Magyarországgal együtt belépő országok művészei is. A zene mellett kiemelkedő a képzőművészet szerepe is: 38 kiállítás és tárlat nyílik a rendezvény ideje alatt, összesen 66 helyszínen.

Idén a „Vendégünk egy város” sorozatban Eger köszönti Budapestet, amelynek során törökkori végvári katonai hagyományok bemutatására, bábelőadásra, kiállításra, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertjére és a Gárdonyi Géza Színház vendégszereplésére is sor kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.