Klasszikus

Holnap kezdődik a Zempléni Fesztivál

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
A sárospataki Rákóczi-vár udvarán borkóstolóval egybekötött hangversennyel nyitja meg kapuit a Zempléni Fesztivál augusztus 13-án. A „tradíció és megújulás” mottónak megfelelően csupa fiatal muzsikus, a Héja Domonkos által irányított Danubia Szimfonikus Zenekar és Réti Balázs zongoraművész lép színpadra, akik műsorszerkezetileg hagyományos, tartalom tekintetében viszont ritkábban hallható programot kínálnak a közönségnek.

Az augusztus 13-19. között zajló rendezvénysorozat nyitó és záró eseménye között 5 tematikus nap, így a tánc, a régi zene, a világzene, az új zene és az opera napja várja az érdeklődőket. Sátoraljaújhelyen 14-én a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című produkciójában, 15-én az Orfeo Kamarazenekar koncertjében gyönyörködhetnek a jelenlévők. 16-án Sárospatakon rendezik meg az East European World Music Festivalt, ahol magyar, román, lengyel, cseh formációk lépnek fel. Népszerű, könnyen fogyasztható kortárs zenét kínál 17-én Tokajban a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Budapest Saxophone Quartett. Hollerung Gábor vezényletével többek között Szentpáli Roland e különleges előadói apparátusra írt Concertoját fogják bemutatni. A Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar egy ritkán játszott Puccini-oprerát, a Le Villi-t (A lidércek) adja elő 18-án a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A zárónapon a Honvéd Férfikar és a Budapest Jazz Orchestra a jazz világából ismert kortárs magyar szerzők műveit szólaltatja meg a sárospataki Művelődés Házában, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar fellépése zárja a fesztivált a Református templomban.

A hagyományoknak megfelelően jelen lesznek a társművészetek is. A Vadászlakoma és zempléni legendák című irodalmi összeállítás mellett többek között Merényi Judit, a fesztivál korábbi főszervezőjének Vándordal című előadói estjén vehetnek részt az érdeklődők. Számos képzőművészeti esemény is gazdagítja a programot, így a Zene és kép című fotókiállítás, Égerházy László faszobrász tárlata, valamint a hollóházi Porcelánmúzeum Modern porcelánok című kiállítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.