Klasszikus

Holnaptól kezdődik a Liszt-verseny

2006.09.02. 00:00
Ajánlom
Idén a hagyományos Liszt-verseny – az évfordulók kapcsán – Bartók művekkel egészül ki. A nemzetközi megmérettetésre szeptember 3. és 15. között kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében.

A verseny három fordulóból áll: elődöntő, középdöntő és döntő. A döntőben a versenyzők kétszer lépnek fel, valamennyi forduló nyilvános. A tervek szerint a középdöntőbe 12, a döntőbe pedig 6 versenyző jut be. Az első helyezett 10000, a második 8000, a harmadik 6000 Euróval lesz gazdagabb.

A zsűriben olyan elismert művészek ülnek, mint Clidat France (Franciaország), Falvai Sándor, Baranyay László, Zempléni Kornél, Nádor György, Jandó Jenő, Lantos István (Magyarország), Flores Noel (Ausztria), Gadzijev Siavush (Oroszország), Lapsánsky Marián (Szlovákia), Toperczer Peter (Csehország), Watanabe Kenji (Japán), Wijn Jan (Hollandia).

A versenyre 52 zongorista nevezett be a világ minden tájáról. Az elődöntőben három Liszt-művet és egy Bartók-darabot kell előadniuk a résztvevőknek. A középdöntőben ugyancsak egy Liszt- és egy Bartók-darabot kell prezentálni, de ezek a nehezebb művek közül kerülnek ki. A döntőben is lehet válogatni: Liszt Esz-dúr, A-dúr és Bartók III. zongoraversenye között, de Liszt h-moll szonátáját mindenféleképpen hallhatjuk majd a verseny döntőseitől.

Az eseményt szeptember 3-án egy koncert nyitja meg, amelyen Bogányi Gergely, az 1996. évi és Mocsári Károly, az 1986. évi Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győztese játszik majd. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart Ligeti András vezényli. A díjkiosztó ünnepségre és a győztesek gálakoncertjére 2006. szeptember 15-én, este fél nyolckor kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében. Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kovács László, és hogy kik fognak zongorázni… Az még a jövő zenéje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.