Klasszikus

Holnaptól megint Sziget

2004.08.03. 00:00
Ajánlom
Idén várják a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját. A nagyszabású zenei és kulturális programsorozat olajozott nagyüzemként működik. A tegnapi bejáráson a sajtó képviselői már csak az utolsó simításokat láthatták.

Már tegnap élénk forgalom volt a K hídon. Sokan igyekeztek a "mínusz egyedik" napon sátrakkal, hálózsákokkal beköltözni a Szigetre. Ugyanakkor még rengeteg teherautó és mikrobusz járkált ki-be, a sörözők és színpadok felszerelését szállítva. Az újságírókat Gerendai Károly főszervező körtúrára invitálta. A nyitott Barbie buszra nem is fért föl mindenki, sokan külön autóval jöttek utána. Ôk ugyan nem hallhatták Gerendai idegenvezetését, de láthatták, hogy a fontosabb helyszínek már tegnap szinte teljesen készen voltak. A színpadépítők még néhol fönt csüngtek a fémszerkezeteken, de már csak az utolsó simításokat végezték.

A nagyszínpadnál épp járólapokat tettek le, ezen majd a közönség ugrál, itt-ott pedig a világítást szerelték még. Az olyan sátrak bejáratát, amelyekben színpadok is vannak, hangfogó falakkal árnyékolták, hogy minél kevesebb hang szűrődjön ki belőlük – mutatta meg Gerendai a metálszínpadnál. A legnagyobb fedett helyszín a Globe Party lesz, amely 2700 négyzetméteren az elektronikus zenék kedvelőit várja – mondta.

A szervezők nagy ünneplésre készülnek, hiszen minden bizonnyal idén megérkezik a fesztivál történetének hárommilliomodik látogatója, akit majd meglepetéssel várnak. Egyébként több mint 350 ezer látogatóra számítanak. Tavaly a legsikeresebb napon összesen 62 ezren buliztak a Szigeten. 1993-ban, az első Diákszigeten összesen 43 ezer látogató volt. Idén a zuhanyozókonténerekkel és az épületekben lévő tusolókkal együtt hatszáz zuhanyozó és háromszáz mosdó áll a vendégek rendelkezésére. A hétszáz Toi-Toi vécével együtt csaknem ezer illemhely lesz a Szigeten. A fogyatékkal élők számára több helyen akadálymentes illemhelyeket állítottak fel, a látássérültek pedig idén először kísérőszolgálatot vehetnek igénybe. A Civil Szigeten pedig jeltolmácsok is lesznek. A mozgássérültek számára idén először speciális kisbuszjáratot indítanak.

A sajtó munkatársait szállító busz előtt éppen egy gázpalackokat fuvarozó teherautó kanyarodott a sziget belseje felé. Negyvenkilenc kocsmába kellett eljuttatnia a palackokat. Ezek mellett működik hét koktélbár, hatvanöt melegkonyhás büfé, öt közért, hét főtt kukoricás bódé, négy édességes, öt zöldséges és öt menzahely, azaz viszonylag olcsón meleg ételt kínáló egység.
Ma este hattól kezdődik a hivatalos beköltözés.

Az emberi jogokról

A tavalyi év sikerén felbuzdulva az Országgyűlési Biztosok Hivatala az idén is készül a Szigetre. A konkrét előadások, programok mellett bárki beszélgethet az ombudsmanokkal, megnézheti az ombudsmani beszámolókat és az egyéb kiadványokat.

Az adatvédelmi biztos napján a munkáltatók adatkezeléséről hallhatnak előadást az érdeklődők, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának napját pedig a fogyatékkal élők problémáinak szentelik. Izgalmasnak ígérkezik az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének napja is. Türelmi zóna: iparűzés vagy kizsákmányolás? címmel lesz beszélgetés. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa napjának fő témája a mediáció lesz mint az ombudsmani ügyintézés egyik talán legeredményesebb eszköze. Ezenkívül ismert roma előadóművész és teológushallgató beszélget arról, hogy roma fiatalok miként vélekednek a sikerről és az elismertségről.
A „közös” napon, a civil nagysátorban pódiumbeszélgetésen mondják el az országgyûlési biztosok, hogy mit tartanak a táguló Európáról és a bôvülô emberi jogokról. bh

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.