Klasszikus

Holnaptól megint Sziget

2004.08.03. 00:00
Ajánlom
Idén várják a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját. A nagyszabású zenei és kulturális programsorozat olajozott nagyüzemként működik. A tegnapi bejáráson a sajtó képviselői már csak az utolsó simításokat láthatták.

Már tegnap élénk forgalom volt a K hídon. Sokan igyekeztek a "mínusz egyedik" napon sátrakkal, hálózsákokkal beköltözni a Szigetre. Ugyanakkor még rengeteg teherautó és mikrobusz járkált ki-be, a sörözők és színpadok felszerelését szállítva. Az újságírókat Gerendai Károly főszervező körtúrára invitálta. A nyitott Barbie buszra nem is fért föl mindenki, sokan külön autóval jöttek utána. Ôk ugyan nem hallhatták Gerendai idegenvezetését, de láthatták, hogy a fontosabb helyszínek már tegnap szinte teljesen készen voltak. A színpadépítők még néhol fönt csüngtek a fémszerkezeteken, de már csak az utolsó simításokat végezték.

A nagyszínpadnál épp járólapokat tettek le, ezen majd a közönség ugrál, itt-ott pedig a világítást szerelték még. Az olyan sátrak bejáratát, amelyekben színpadok is vannak, hangfogó falakkal árnyékolták, hogy minél kevesebb hang szűrődjön ki belőlük – mutatta meg Gerendai a metálszínpadnál. A legnagyobb fedett helyszín a Globe Party lesz, amely 2700 négyzetméteren az elektronikus zenék kedvelőit várja – mondta.

A szervezők nagy ünneplésre készülnek, hiszen minden bizonnyal idén megérkezik a fesztivál történetének hárommilliomodik látogatója, akit majd meglepetéssel várnak. Egyébként több mint 350 ezer látogatóra számítanak. Tavaly a legsikeresebb napon összesen 62 ezren buliztak a Szigeten. 1993-ban, az első Diákszigeten összesen 43 ezer látogató volt. Idén a zuhanyozókonténerekkel és az épületekben lévő tusolókkal együtt hatszáz zuhanyozó és háromszáz mosdó áll a vendégek rendelkezésére. A hétszáz Toi-Toi vécével együtt csaknem ezer illemhely lesz a Szigeten. A fogyatékkal élők számára több helyen akadálymentes illemhelyeket állítottak fel, a látássérültek pedig idén először kísérőszolgálatot vehetnek igénybe. A Civil Szigeten pedig jeltolmácsok is lesznek. A mozgássérültek számára idén először speciális kisbuszjáratot indítanak.

A sajtó munkatársait szállító busz előtt éppen egy gázpalackokat fuvarozó teherautó kanyarodott a sziget belseje felé. Negyvenkilenc kocsmába kellett eljuttatnia a palackokat. Ezek mellett működik hét koktélbár, hatvanöt melegkonyhás büfé, öt közért, hét főtt kukoricás bódé, négy édességes, öt zöldséges és öt menzahely, azaz viszonylag olcsón meleg ételt kínáló egység.
Ma este hattól kezdődik a hivatalos beköltözés.

Az emberi jogokról

A tavalyi év sikerén felbuzdulva az Országgyűlési Biztosok Hivatala az idén is készül a Szigetre. A konkrét előadások, programok mellett bárki beszélgethet az ombudsmanokkal, megnézheti az ombudsmani beszámolókat és az egyéb kiadványokat.

Az adatvédelmi biztos napján a munkáltatók adatkezeléséről hallhatnak előadást az érdeklődők, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának napját pedig a fogyatékkal élők problémáinak szentelik. Izgalmasnak ígérkezik az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének napja is. Türelmi zóna: iparűzés vagy kizsákmányolás? címmel lesz beszélgetés. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa napjának fő témája a mediáció lesz mint az ombudsmani ügyintézés egyik talán legeredményesebb eszköze. Ezenkívül ismert roma előadóművész és teológushallgató beszélget arról, hogy roma fiatalok miként vélekednek a sikerről és az elismertségről.
A „közös” napon, a civil nagysátorban pódiumbeszélgetésen mondják el az országgyûlési biztosok, hogy mit tartanak a táguló Európáról és a bôvülô emberi jogokról. bh

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.