Klasszikus

Holnaptól táncestek a Karmelita Udvarban

2004.07.30. 00:00
Ajánlom
A Budapest Táncszínház előadásai lesznek láthatóak július 31. – augusztus 19. között a Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvarában (1014 Budapest, Színház u. 1-3.). A szabadtéri esteken a Budapest Táncszínház Vukán Györggyel közösen alkotott produkciói láthatók.

A Budapest Táncegyüttes művészi munkájának, valamint színpadi feldolgozásainak alapja és anyanyelve az eredeti paraszti zene- és tánckultúra. Megalakulása óta elsődleges célja a népi nemzeti hagyományok ápolása, újraélesztése és színpadra alkalmazása. A Kék Rapszódia Gershwin jól ismert darabjára készült, s férfi-nő kapcsolatának sokszínűségéről szól. A világhírű muzsika Kukely Júlia és Vukán György feldolgozásában, a Budapest Szaxofon Kvartett előadásában hangzik el felvételről. A Vizuális hangjegyek Chopin legszebb darabjaira született.

Az „Élő Martin Archívum” sorozat Martin György (1932-1983) emléke előtt tiszteleg. Követve a fáradhatatlan néprajzkutató táncfilmezéseinek útvonalát, az együttes a Bonchida háromszor című előadással indította el sorozatát, azt követte a Kalotaszeg, idén júniusban pedig Szatmár címmel folytatták a sort. Az előadások végén a Gázsa zenekar táncházában a legizgalmasabb magyar táncokat tanítják az együttes táncosai, amelyre sok szeretettel várják a közönséget is.

Vendégelőadásként az izraeli Kombina Dance Company produkciója, a Halál és a lányka látható. A kilenc táncosból álló együttes 1995-ben alakult, alapítója és művészeti vezetője az az Amir Kolben, aki a világhírű Batsheva Dance Company szólistájaként vált ismertté. Ezen kívül az ExperiDance – Román Sándor Tánctársulata A pokol színei című produkcióval, az Art’s Harmony Társaság – Argentin Tangó Táncszínház pedig az Évszakok Buenos Airesben című tangó táncjátékkal lépnek színpadra. Az utóbbi előadás Astor Piazzolla Vivaldi-ihletésű zenéire készített, egyedi koreográfiák sorozata. A darabokat A négy évszak című versenyműből a Tél utolsó tétele és a Tavasz kezdete fogja közre – utalva az idő végtelenségére, folyamatosságára és az emberi érzések váltakozására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.