Klasszikus

Holt fesztivál a Kossuth téren

2005.07.28. 00:00
Ajánlom
Üres, bár garantáltan kényelmes széksorok, sportcsarnoknyi koncertekről ismert kivetítők várják a Parlament előtt az arra tévedőket. Mert a fényes nappal mozizni vágyó vagy a komolyzenei felvételek közvetítésére kíváncsi közönségnek valahogy nem akaródzott megtölteni az egy hónapig elhúzódó, második Budapesti Tér-film-zene Fesztivál ezerötszázas nézőterét.

Nem az előadásokkal van gond: Gusztáv kalandjai vagy Frakk, a macskák réme engem is lecövekelt még a régi Orion tévénk elé, a Magyar vándorral vagy Koltai Róbert filmjeivel pedig ma sem volnék rest elütni egy-egy nyári estét valami kertmoziban. A koncepció hibás.

A közönség, amelyik hétköznap esténként efféle időtöltésre lenne vevő, nem a Parlament előtt oltja kultúrszomját. Akik pedig sötétedés után hajlandók volnának az Országház előkertjében időzni, nem ilyen szórakozásra vágynak. Sörözni máshol is lehet. Beethoven szimfóniáit, a Csodálatos mandarint vagy a Dresch kvartett előadását igényes zenerajongó koncerteken látogatja, hallgatja, és még csak véletlenül sem az élőzene pótlására alkalmatlan felvételről követi. A hazai közönség messze elkerüli a fesztivált, amelyről ordít, hogy nem neki, hanem a szponzoroknak találták ki, a külföldi pedig bolyongott már eleget nappal országunk háza környékén, s a nyáron tökéletesen kihalt kormányzati negyed közelébe már csak közbiztonsági okokból sem merészkedik esténként. Elnézve a környék vendéglátását, a vetítések után az érdeklődőknek esélyük sincs a közelben folytatni az estét, a kivetítők mögé rejtett mobilvécéket pedig képtelenség úgy megközelíteni, hogy sietős szándékukat ne világítaná ki valamelyik operacsemege.

Ekkora költségvetésből bőven össze lehetett volna hozni néhány élő koncertet. Esetleg szervezhettek volna filmfesztivált, ahogy az ötletadó bécsiek is tették korábban, s akkor a felvételről zongorakísért némafilmek sem az avíttság hangulatát idéznék. Az érdeklődő hajléktalanoknak, megfáradt turistáknak és a Parlament előtt egyébként is otthonosan mozgó Baumag-károsultaknak pedig biztosan akad jobb szórakozásuk. Az országimázs kedvéért nem ártott volna, ha háttal lehetne fordítani a széksorokat a kivetítőknek, akkor a budapestiek és a turisták közül néhány százan esténként is elidőznének a Kossuth téren. Akkor ha nem is fesztivál, urambocsá jégpálya, netán tér még lehetne belőle.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.