Klasszikus

Holt fesztivál a Kossuth téren

2005.07.28. 00:00
Ajánlom
Üres, bár garantáltan kényelmes széksorok, sportcsarnoknyi koncertekről ismert kivetítők várják a Parlament előtt az arra tévedőket. Mert a fényes nappal mozizni vágyó vagy a komolyzenei felvételek közvetítésére kíváncsi közönségnek valahogy nem akaródzott megtölteni az egy hónapig elhúzódó, második Budapesti Tér-film-zene Fesztivál ezerötszázas nézőterét.

Nem az előadásokkal van gond: Gusztáv kalandjai vagy Frakk, a macskák réme engem is lecövekelt még a régi Orion tévénk elé, a Magyar vándorral vagy Koltai Róbert filmjeivel pedig ma sem volnék rest elütni egy-egy nyári estét valami kertmoziban. A koncepció hibás.

A közönség, amelyik hétköznap esténként efféle időtöltésre lenne vevő, nem a Parlament előtt oltja kultúrszomját. Akik pedig sötétedés után hajlandók volnának az Országház előkertjében időzni, nem ilyen szórakozásra vágynak. Sörözni máshol is lehet. Beethoven szimfóniáit, a Csodálatos mandarint vagy a Dresch kvartett előadását igényes zenerajongó koncerteken látogatja, hallgatja, és még csak véletlenül sem az élőzene pótlására alkalmatlan felvételről követi. A hazai közönség messze elkerüli a fesztivált, amelyről ordít, hogy nem neki, hanem a szponzoroknak találták ki, a külföldi pedig bolyongott már eleget nappal országunk háza környékén, s a nyáron tökéletesen kihalt kormányzati negyed közelébe már csak közbiztonsági okokból sem merészkedik esténként. Elnézve a környék vendéglátását, a vetítések után az érdeklődőknek esélyük sincs a közelben folytatni az estét, a kivetítők mögé rejtett mobilvécéket pedig képtelenség úgy megközelíteni, hogy sietős szándékukat ne világítaná ki valamelyik operacsemege.

Ekkora költségvetésből bőven össze lehetett volna hozni néhány élő koncertet. Esetleg szervezhettek volna filmfesztivált, ahogy az ötletadó bécsiek is tették korábban, s akkor a felvételről zongorakísért némafilmek sem az avíttság hangulatát idéznék. Az érdeklődő hajléktalanoknak, megfáradt turistáknak és a Parlament előtt egyébként is otthonosan mozgó Baumag-károsultaknak pedig biztosan akad jobb szórakozásuk. Az országimázs kedvéért nem ártott volna, ha háttal lehetne fordítani a széksorokat a kivetítőknek, akkor a budapestiek és a turisták közül néhány százan esténként is elidőznének a Kossuth téren. Akkor ha nem is fesztivál, urambocsá jégpálya, netán tér még lehetne belőle.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Színház

Szikszai Rémusz: "A hídszerepet szeretem"

A magyar és román színjátékhagyomány, a független alkotói lét és a kőszínházi tagság között, a színészet és a rendezés között is hidat képez. Szikszai Rémusz Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.