Klasszikus

Holtan találták a baskírföldi zongoraművésznőt Budapesten

2019.12.25. 12:40
Ajánlom
December 22-én, egy budapesti hostelben holtan találták Elina Valijeva zongoraművésznőt.

Az RT értesülése szerint a 27 éves zongoraművésznő, Elina Valijeva gázmérgezés áldozata lett, míg kísérőjét, egy orosz állampolgárt mérgezéses tünetekkel szállították a Péterfy Kórházba egy újlipótvárosi hostelből. Az ő állapota súlyos, de már túl van az életveszélyen.

A zongoraművésznő a Baskír Köztársaság fővárosából, Ufából származott. Az elhunyt hazaszállításáról az orosz nagykövetség a magyar hatóságokkal együttműködve intézkedik. (RT)

Frissítés 12.25. 19:00

A rendőrség tájékoztatása szerint a zongoraművésznő halálát a fürdőszobában elhelyezett, rosszul működő gázkészülék okozta. 

Elina Valijeva az alábbi felvételen orosz műveket játszik a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban. (Műsor: Csajkovszkij: Danse caracteristique, Kuljev: Esz-dúr prelűd, Prokofjev: a-moll zongoraszonáta, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei.) A videó a művésznő halála előtt egy nappal került fel a legnépszerűbb videomegosztóra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.