Klasszikus

Hommage à Bartók

2006.04.28. 00:00
Ajánlom
Tizenhárom ország harminchárom zeneszerzője tiszteleg szóban és zenében a 125 éve született komponista emléke előtt a Bartók rádió Hangversenyciklus 2006 – Hommage a Bartók című sorozatában. A Lázár Eszter által szerkesztett programra a 6-os stúdióban kerül sor.

1995-ben, Bartók Béla halálának ötvenedik évfordulóján a Magyar Rádió felhívással fordult hazai és külföldi zeneszerzőkhöz, hogy rövid darabbal tisztelegjenek a zeneszerző emléke előtt. A felhívás iránti élénk érdeklődés azt mutatta, hogy Bartók Béla életműve nemcsak példa, hanem máig izgalmas kihívás is: a művészetéhez való viszony egyben állásfoglalás is a zenei múlttal és jövővel kapcsolatos kérdésekben.

Akkor csaknem félszáz hazai és külföldi mű érkezett a felhívásra, korunk legtekintélyesebb szerzői közül is sokan küldték el kompozíciójukat.
2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a Magyar Rádió megismételte felhívását, arra keresve választ, hogy Bartók művészete – túl a század- és ezredfordulón, tőle már két-, három emberöltőnyi távolságból – miképpen hat a zeneszerzői gondolkodásra. A válaszok a Magyar Rádió koncertsorozatában hangzanak fel a zeneművekben és az azokat bevezető zeneszerzői vallomásokban.

PROGRAM

Május 3., 19:30
Dominic Quejada (Fülöp-szigetek): Tahan Na
Meskó Ilona: Poesie
Hing-Yan Chan (Hongkong): Lachrimae Florarum
Fekete Gyula: Klarinétkvartett
Horváth Balázs: Mérföldekre
Oszvaldasz Balakauszkasz (Litvánia): Music for strings
Joyce Bee Tuan Koh (Szingapur): for Cello, Zheng and Stringorchestra

Km.: Bartek Zsolt (klarinét), Horváth Bence (trombita), Kántor Balázs (gordonka), Oi Ying Leung (zheng), Felletár Melinda (hárfa), Móri Beáta (cimbalom), Fülei Balázs (zongora), Budapest Klarinétkvartett, Voces6 Énekegyüttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarából alakult vonószenekar koncertje
Vez.: Antal Mátyás, Mizsei Zoltán

Május 10., 19:30
Friedrich Cerha (Ausztria): II. szonáta hegedűre és zongorára
Paolo Boggio (Olaszország): Oskar’s circus
Kondor Ádám: Cadenza
Sári József: Elégia
Hollós Máté: Keresztúri dalok
Vache Sharafyan (Örményország): Offertorium
Illés Márton: Scene Polidimensionali XIV. – tördelt vonalak

Km.: Bokor Jutta (ének), Mersei Zsolt (klarinét), Somogyi Péter, Szenthelyi Miklós (hegedű), Perényi Miklós (gordonka), Farkas Rózsa (cimbalom), Szenthelyi Judit (zongora), Componensemble
Vez.: Serei Zsolt

Május 17., 19:30
Frank Corcorran (Írország): Quasi un basso
Beatrice Barazzoni (Olaszország): Imago
Phivos-Angelos Kollias (Görögország): Despcriptions of some flows
Erőd Iván: Köszönet Bartóknak
Vajda János: III. vonósnégyes
Madarász Iván: B.-la
Antonio Giacometti (Olaszország): Sehnsucht und Traum

Déri György (gordonka), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Morva Péter (zongora), Akkord Vonósnégyes, Intermoduláció Kamaraegyüttes
Vez.: Tihanyi László

Május 24., 19:30
Luca Vaneschi (Olaszország): Ellag
Marios Joannou Elia (Ciprus): Wozu Socken?
Cristobal Halffter (Spanyolország): Tres piezas para cuarteto
Szöllősy András: Hegedű szólószonáta (1947)
Sugár Miklós: Két kápolnavirág
Jonas Baes (Fülöp-szigetek): Patangis-Buwaya – and the crocodile weeps

Kővári Eszter Sára (ének), Kubina Ágnes (oboa), Klenyán Csaba (klarinét), Barta Mihály (hegedű), Tetraversi fuvolanégyes, Trio Lignum, Somogyi Vonósnégyes

Június 2., 19:30
Láng István: Ívek a térben
John Marlow Rhys (Anglia): Bartók’s umbrella
Massimiliano Viel (Olaszország): Hic est enim calix sanguinis mei
Tóth Péter: Szerelem, jaj te szerelem (Nagy László versére)
Zombola Péter: Ünnep (Nagy László versére)
Bánkövi Gyula: Lux aeterna – vegyeskarra és elektronikára

Km.: Onczay Csaba, Onczay Zoltán (gordonka), Váradi Judit (zongora), Marján Csaba, Szabó István (ütőhangszerek), Magyar Rádió Énekkara
Vez.: Strausz Kálmán

A koncertekre a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. Bejárat a Bródy-portán (Budapest VIII., Bródy Sándor u. 5-7.). Helyfoglalás 19.20-ig lehetséges.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.