Klasszikus

Hommage à Bartók

2006.04.28. 00:00
Ajánlom
Tizenhárom ország harminchárom zeneszerzője tiszteleg szóban és zenében a 125 éve született komponista emléke előtt a Bartók rádió Hangversenyciklus 2006 – Hommage a Bartók című sorozatában. A Lázár Eszter által szerkesztett programra a 6-os stúdióban kerül sor.

1995-ben, Bartók Béla halálának ötvenedik évfordulóján a Magyar Rádió felhívással fordult hazai és külföldi zeneszerzőkhöz, hogy rövid darabbal tisztelegjenek a zeneszerző emléke előtt. A felhívás iránti élénk érdeklődés azt mutatta, hogy Bartók Béla életműve nemcsak példa, hanem máig izgalmas kihívás is: a művészetéhez való viszony egyben állásfoglalás is a zenei múlttal és jövővel kapcsolatos kérdésekben.

Akkor csaknem félszáz hazai és külföldi mű érkezett a felhívásra, korunk legtekintélyesebb szerzői közül is sokan küldték el kompozíciójukat.
2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a Magyar Rádió megismételte felhívását, arra keresve választ, hogy Bartók művészete – túl a század- és ezredfordulón, tőle már két-, három emberöltőnyi távolságból – miképpen hat a zeneszerzői gondolkodásra. A válaszok a Magyar Rádió koncertsorozatában hangzanak fel a zeneművekben és az azokat bevezető zeneszerzői vallomásokban.

PROGRAM

Május 3., 19:30
Dominic Quejada (Fülöp-szigetek): Tahan Na
Meskó Ilona: Poesie
Hing-Yan Chan (Hongkong): Lachrimae Florarum
Fekete Gyula: Klarinétkvartett
Horváth Balázs: Mérföldekre
Oszvaldasz Balakauszkasz (Litvánia): Music for strings
Joyce Bee Tuan Koh (Szingapur): for Cello, Zheng and Stringorchestra

Km.: Bartek Zsolt (klarinét), Horváth Bence (trombita), Kántor Balázs (gordonka), Oi Ying Leung (zheng), Felletár Melinda (hárfa), Móri Beáta (cimbalom), Fülei Balázs (zongora), Budapest Klarinétkvartett, Voces6 Énekegyüttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarából alakult vonószenekar koncertje
Vez.: Antal Mátyás, Mizsei Zoltán

Május 10., 19:30
Friedrich Cerha (Ausztria): II. szonáta hegedűre és zongorára
Paolo Boggio (Olaszország): Oskar’s circus
Kondor Ádám: Cadenza
Sári József: Elégia
Hollós Máté: Keresztúri dalok
Vache Sharafyan (Örményország): Offertorium
Illés Márton: Scene Polidimensionali XIV. – tördelt vonalak

Km.: Bokor Jutta (ének), Mersei Zsolt (klarinét), Somogyi Péter, Szenthelyi Miklós (hegedű), Perényi Miklós (gordonka), Farkas Rózsa (cimbalom), Szenthelyi Judit (zongora), Componensemble
Vez.: Serei Zsolt

Május 17., 19:30
Frank Corcorran (Írország): Quasi un basso
Beatrice Barazzoni (Olaszország): Imago
Phivos-Angelos Kollias (Görögország): Despcriptions of some flows
Erőd Iván: Köszönet Bartóknak
Vajda János: III. vonósnégyes
Madarász Iván: B.-la
Antonio Giacometti (Olaszország): Sehnsucht und Traum

Déri György (gordonka), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Morva Péter (zongora), Akkord Vonósnégyes, Intermoduláció Kamaraegyüttes
Vez.: Tihanyi László

Május 24., 19:30
Luca Vaneschi (Olaszország): Ellag
Marios Joannou Elia (Ciprus): Wozu Socken?
Cristobal Halffter (Spanyolország): Tres piezas para cuarteto
Szöllősy András: Hegedű szólószonáta (1947)
Sugár Miklós: Két kápolnavirág
Jonas Baes (Fülöp-szigetek): Patangis-Buwaya – and the crocodile weeps

Kővári Eszter Sára (ének), Kubina Ágnes (oboa), Klenyán Csaba (klarinét), Barta Mihály (hegedű), Tetraversi fuvolanégyes, Trio Lignum, Somogyi Vonósnégyes

Június 2., 19:30
Láng István: Ívek a térben
John Marlow Rhys (Anglia): Bartók’s umbrella
Massimiliano Viel (Olaszország): Hic est enim calix sanguinis mei
Tóth Péter: Szerelem, jaj te szerelem (Nagy László versére)
Zombola Péter: Ünnep (Nagy László versére)
Bánkövi Gyula: Lux aeterna – vegyeskarra és elektronikára

Km.: Onczay Csaba, Onczay Zoltán (gordonka), Váradi Judit (zongora), Marján Csaba, Szabó István (ütőhangszerek), Magyar Rádió Énekkara
Vez.: Strausz Kálmán

A koncertekre a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. Bejárat a Bródy-portán (Budapest VIII., Bródy Sándor u. 5-7.). Helyfoglalás 19.20-ig lehetséges.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.