Klasszikus

„Hommage a Cziffra György” – emlékhangverseny a Zeneakadémián

2006.02.03. 00:00
Ajánlom
Balázs János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tizennyolc éves, kivételes tehetségű zongorista növendéke „Hommage a Cziffra” címmel ingyenes koncertet ad édesapjával és testvérével, id. Balázs Jánossal és Balázs Norberttel február 8-án a Zeneakadémia Kistermében.

A hangversenyen a tizenkét éve elhunyt, világszerte elismert zongoraművészre, Cziffra Györgyre emlékeznek. Balázs János Liszt Ferenc, Kálmán Imre, Chopin, Bartók, Musette, Brahms, Strauss, Youmans, Gershwin és Vecsey műveit adja elő, amelyeket Cziffra György is gyakran játszott. A hangversenyen bevezetőt mond Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Cziffra György (1921-1994) igen nehéz anyagi körülmények között élő zenész családból származott. Kivételes tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. Dohnányi Ernő jóvoltából kilenc éves korában a Zeneakadémiára került, ám kiemelkedő tehetsége ellenére a művészvilág nehezen fogadta be; a pesti lokálok gyakori fellépője lett. A második világháborúban hadifogságba esett. 1950-ben feleségével külföldre próbált menekülni, de az ÁVH elfogta, s több évre munkatáborba került. Szabadulása után három évvel, 1956. október 22-én Bartók II. zongoraversenyét játszotta óriási sikerrel – a hangverseny többek szerint nagy hatással volt az október 23-i hangulat kialakulására.

A határok megnyitását követően Bécsbe emigrált, Londonban és Párizsban koncertezett, majd Franciaországba költözött, amely második hazája lett. 1966-ban elindította a Festival de la Chaise Dieu elnevezésű orgonafesztivált, 1969-ben megnyitotta a „Cziffra György” versailles-i zongoraversenyt. Halála előtt néhány évvel Franciaországban megkapta a Becsületrend tiszti fokozatát, 1993-ban pedig a Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki hazánkban. 1994. január 14-én halt meg Párizsban. Repertoárján elsősorban Schumann, Chopin és Liszt művei szerepeltek, s gyakran játszotta Liszt-stílusú átiratait, parafrázisait is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Színház

Pizsamaparti a Játékszínben

A SzínházTV ezúttal a Játékszínből jelentkezik egy eszeveszett bohózattal. A Hatan pizsamában fordulatok, félreértések, átverések, csúsztatások és füllentések sorozata két felvonásban, Gálvölgyi János rendezésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.