Klasszikus

„Hommage a Cziffra György” – emlékhangverseny a Zeneakadémián

2006.02.03. 00:00
Ajánlom
Balázs János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tizennyolc éves, kivételes tehetségű zongorista növendéke „Hommage a Cziffra” címmel ingyenes koncertet ad édesapjával és testvérével, id. Balázs Jánossal és Balázs Norberttel február 8-án a Zeneakadémia Kistermében.

A hangversenyen a tizenkét éve elhunyt, világszerte elismert zongoraművészre, Cziffra Györgyre emlékeznek. Balázs János Liszt Ferenc, Kálmán Imre, Chopin, Bartók, Musette, Brahms, Strauss, Youmans, Gershwin és Vecsey műveit adja elő, amelyeket Cziffra György is gyakran játszott. A hangversenyen bevezetőt mond Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Cziffra György (1921-1994) igen nehéz anyagi körülmények között élő zenész családból származott. Kivételes tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. Dohnányi Ernő jóvoltából kilenc éves korában a Zeneakadémiára került, ám kiemelkedő tehetsége ellenére a művészvilág nehezen fogadta be; a pesti lokálok gyakori fellépője lett. A második világháborúban hadifogságba esett. 1950-ben feleségével külföldre próbált menekülni, de az ÁVH elfogta, s több évre munkatáborba került. Szabadulása után három évvel, 1956. október 22-én Bartók II. zongoraversenyét játszotta óriási sikerrel – a hangverseny többek szerint nagy hatással volt az október 23-i hangulat kialakulására.

A határok megnyitását követően Bécsbe emigrált, Londonban és Párizsban koncertezett, majd Franciaországba költözött, amely második hazája lett. 1966-ban elindította a Festival de la Chaise Dieu elnevezésű orgonafesztivált, 1969-ben megnyitotta a „Cziffra György” versailles-i zongoraversenyt. Halála előtt néhány évvel Franciaországban megkapta a Becsületrend tiszti fokozatát, 1993-ban pedig a Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki hazánkban. 1994. január 14-én halt meg Párizsban. Repertoárján elsősorban Schumann, Chopin és Liszt művei szerepeltek, s gyakran játszotta Liszt-stílusú átiratait, parafrázisait is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.