Klasszikus

Hommage à Josquin

2011.03.16. 18:56
Ajánlom
Március 20-án a reneszánsz zene legnagyobb mesterének alkotásai szólalnak meg az ELTE Egyetemi Könyvtárában a Capella Silentium tolmácsolásában.

A tíz híján ötszáz éve elhunyt Josquin des Prez csodálatos chansonjai, motettái mellett pályatársainak az ő emlékére, tiszteletére komponált fenséges alkotásai is felcsendülnek a különleges atmoszférájú olvasóteremben, számos kuriózummal. A koncertre a belépés ingyenes. 

A műsor egyik érdekessége Jacquet da Mantova kompozíciója, amelybe a zeneszerző számos Josquin-motetta kezdőmotívumát szőtte bele, és amelyet - modern kiadás nem lévén - a 16. századi szólamkönyvekből a Capella Silentium művészeti vezetője tett a mostani előadásra alkalmassá. Ezenkívül felcsendül Josquin „hangzó végrendelete", a Miatyánkkal társított Ave Maria, valamint kánon szerkesztésű csoda-chansonjai: a Faulte d'argent és a Baisez moi kezdetűek. Közreműködik Szlama Annamária gitáron. 

A Capella Silentium 2009. október 1-jén alakult egykori és jelenlegi zeneakadémiai, illetve más egyetemi hallgatókból, Várkonyi Tamás művészeti vezetésével. A tizenkét tagú énekegyüttes évadonként három műsorral áll a közönség elé, amelyeket Budapesten kívül vidéken is bemutat. Ezek a műsorok - alighanem a hazai koncertélet színfoltjaként - a zenetörténet korokon átívelő témái, jelenségei köré épülnek, felszín alatti összefüggésekre, érdekességekre mutatva rá, akár több száz év által elválasztott alkotások párbeszédbe elegyítésével. Az énekegyüttes összeállításaiban hangsúlyosan szerepelnek méltatlanul elfeledett alkotások, nemegyszer magyarországi bemutatóként, egyúttal ráirányítva a figyelmet a Bach előtti kor örök szépségű zenére. A Capella Silentium 2010 novemberében, a 27. Bécsi Nemzetközi Schubert Versenyen megnyerte a kamarakórusok kategóriáját, valamint a kötelező Schubert-mű legjobb előadásáért járó különdíjban részesült.

Hommage á Josquin

2011. március 20. 18:00 - ELTE Egyetemi Könyvtár

Josquin művei (Nimphes des bois, Faulte d'argent, Baisez moi, Coeurs désolez, Pater noster/Ave Maria)
Josquin halálára írt gyászzenék:
Vinders: O mors inevitabilis
Appenzeller: Musae Jovis
Gombert: Musae Jovis
Richafort: Offertórium a Josquin emlékére írt gyászmiséből
Jacquet da Mantova: Dum vastos Adriae fluctus (Josquin-idézetek felhasználásával írt mű)
Bakfark: Faulte d'argent (A Josquin-chansonból pengetős hangszerre készült átirat)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.