Klasszikus

Honvéd Művészegyüttes – új fejezet

2007.12.05. 00:00
Ajánlom
A csaknem hat évtizedes múltú Honvéd Művészegyüttes ügye ismét fordulóponthoz érkezett: a honvédelmi minisztériumi, később kulturális minisztériumi költségvetési intézményből Magyarországon az elsők között nonprofit gazdasági társaság alakult 2007 őszén. Ez a jelentős változás a művészeti vezetésben bekövetkezett generációváltással is együtt jár.

Novák Ferenc, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője több évtizedes munkásságának folytatása a Budapest Táncegyüttes és a Honvéd Táncszínház egyesítéséből létrejövő új Honvéd Táncszínház művészeti vezetőjére, Zsuráfszky Zoltánra, illetve az újjáalakult Honvéd Együttes Nonprofit Kft. művészeti menedzsereként, Hollerung Gáborra hárul.

A Honvéd Együttes mindig is a társművészetek egyfajta szimbiózisa volt, a Honvéd Táncszínház, a világviszonylatban egyedülálló hivatásos férfikórus, a Honvéd Férfikar, illetve az utóbbi időben egyre inkább valódi színházi társulattá kovácsolódó Honvéd Színház alkotják az új Honvéd Együttes tagozatait. E szimbiózishoz az utóbbi években társult: a nemzetközi rangú Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Budapest Jazz Orchestra és Szalai Antal Népi Zenekara. Ezzel szinte operaház-méretű formáció jött létre. E kivételes potenciál a Honvéd Együttes jövőjének egyik záloga.

Az elmúlt esztendő néhány jelentős új produkciója (Kodály: Székely fonó, Tolcsvay: Magyar mise, továbbá két új táncköltemény: a Makrokozmosz, illetve Metamorfózisok Bartók, illetve Kodály zenéjére, a Honvéd Férfikar Crossover) megerősíti az együttest abban, hogy nélkülözhetetlen szerepe lehet az Európába integrálódó ország kulturális identitásának erősítésében és ennek széleskörű megismertetésében.

A Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes – megőrizve a korábbi repertoárt, egyben kísérletező, új utakat keresve Honvéd Táncszínház néven egyesült, művészeti vezetője az új formációban Zsuráfszky Zoltán koreográfus lett. (Az 1958-ban Molnár István által alapított Budapest Táncegyüttest 1991 őszétől vezette Zsuráfszky Zoltán.)

A Honvéd Táncszínház az utóbbi évtizedekben világjáró együttessé vált. Bemutatkoztak a világ legkülönbözőbb fesztiváljain Montpellier-től Mexikóvárosig, Thesszalonikitől Johannesburgig. A két táncegyüttes már korábban is több produkcióban dolgozott együtt (Egri csillagok, Fekete-piros…, Monarchia). A Honvéd Táncszínház műsorán tartja továbbá mindkét tánckar korábbi produkcióit is, amelyek rendszeres résztvevői a Nemzeti Táncszínház és a Művészetek Palotája programjainak.

A Honvéd Férfikar – Magyarország egyetlen hivatásos férfikórusa – Európa-szerte, de a nagyvilágban is csaknem egyedülálló különlegességgel bír. Hangzásában összegződik az orosz kórusok hangterjedelme azzal a kivételes érzékenységgel és kifejezőerővel, amely a közép-európai kultúra legmélyebb sajátossága. A Honvéd Férfikar műsorán tartja a teljes férfikari kórusirodalom legnagyobb részét, beleértve az a cappella és zongorakíséretes műveket, operarészleteket, teljes operákat és oratóriumokat, operettrészleteket, valamint számos átiratot. A kórusnak számos hanghordozója jelent meg, ezek közül a Hungaroton Bartók-nagylemeze és Liszt Psalms és Requiem lemeze elnyerte a Párizsi Charles Cross Hanglemez Akadémia Nagydíját.

A Honvéd Együttes egyik különlegessége, hogy fennállása kezdetétől saját színházi tagozatot is működtet. A Honvéd Színház társulata a 2002/2003-as évadban nyerte el azt az arculatát, amely a továbbiakban megalapozta a jelenlegi formáját. Az egyre határozottabb művészeti törekvések nagyszabású koprodukciókkal egészültek ki, létrehozták az Egri csillagokat, illetve a Kőműves Kelemen című tánc-musicaleket.

A Honvéd Együttes együttműködő partnere a Budafoki Dohnányi Szimfonikusok. Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara, az együttes és a zenekari tagok korát tekintve is. Az 1993 óta hivatásos együttes koncertjeinek állandó társa a fellépéseken a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint a Honvéd Férfikar és a Honvéd Táncszínház. Az együttes zeneigazgatója Hollerung Gábor.

A Budapesti Akadémiai Kórustársaság 1957-es megalakulása óta sikerrel vett részt Európa valamennyi neves kórusversenyén. Legnagyobb sikerük 1984-ben a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíja, majd 1989-ben a Llangolleni Eisteddfod Internationes verseny első díja volt, ahol az énekkar a Világ Kórusa címet nyerte el. Több lemezfelvételük készült a TELDEC-nél és a Hungarotonnál.

1998 októberében alakult a jazz muzsikusokból álló Budapest Jazz Orchestra. A zenekar arra törekszik, hogy – a tradíciókat és tapasztalatokat nem mellőzve – megtalálja az együttes saját hangját. A Honvéd Férfikarral való együttműködés 2002-ben kezdődött Duke Ellington Sacred Concertjének újrahangszerelésével. A virtuóz koncertet később több közös munka követte.

Hagyomány és egészen rendkívüli sokféleség – e kettősség jellemzi Szalai Antal Népi Zenekarát. Ami az elsőt illeti: a zenekar – összetételét tekintve – hagyományos cigányzenekar, virtuóz prímással, vonósokkal, szólisztikus cimbalmossal, klarinétossal. Ez a szokványos felállású, kilencfős kamarazenekar azonban egészen különleges képességű, ennek megfelelően repertoárja is rendkívüli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.