Klasszikus

Hordóból folyik a zene és a bor

2009.08.10. 15:01
Ajánlom
Nyitóhangverseny fiatal kínai hegedűvirtuózzal, operaműhely remeke felfedezésre váró tehetségekkel és világhírű operacsillagok áriacsomagja – ez az augusztus 7-én indult Zempléni Fesztivál első koncertjeinek rövid mérlege.

A nyitókoncert hangjai hatalmas érdeklődés mellett idén is hagyományos helyszínén, a sárospataki Rákóczi-vár remek akusztikájú udvarában csendültek föl. Az MR Szimfonikusok nemrég beiktatott, új vezető karmesterükkel, a fiatal New York-i Stephen D'Agostinóval először Bartók Magyar képek című zenekari művét, az est második felében pedig Dvorák VIII., G-dúr szimfóniáját tolmácsolták. A zenekar igényes, szép előadással, pontos ritmikával, teres hangzásképpel, hol játékos, hol poétikus beleéléstől teljes zenével ajándékozta meg a közönséget. A fiatal amerikai karmester idén februárban, ugyanezzel a Dvorák-szimfóniával mutatkozott be a zenekar élén Budapesten. A két szimfonikus kompozíció között az est szólistája, Li Qi szólaltatta meg Mendelssohn e-moll hegedűversenyét - szintén az MR Szimfonikusok kíséretében. A fiatal kínai hegedűművész tavaly Sárospatakon, a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia és a Zempléni Fesztivál közös tehetségkutatóján elnyerte a legeredményesebb részvevő díját, s ezzel meghívást az idei fesztiválra. Szépen kerekített játéka, amely a romantikus szerző népszerű versenyművét pedáns pontossággal és egyszersmind energikus lendülettel tolmácsolta, zajos sikert aratott a nyitókoncerten.

A Zempléni Fesztivál egyedi hangulatának elválaszthatatlan kelléke a táj folyékony aranya, a tokaji bort. A nyitókoncerten a Pajzos Pincészet és a Dereszla Pincészet hordóit verték csapra, de számos további koncert zajlik még kifejezetten az igényes borfogyasztás jegyében. 8-án, szombaton az Auer Vonósnégyes tartott kóstolóval (Portius Pincészet) egybekötött kiállításmegnyitót a füzérradványi Károlyi-kastélyban - a Herendi Porcelánmanufaktúra legszebb tárgyait bemutató gyűjtemény szeptember 2-áig tekinthető meg. 9-én, vasárnap a Tokaji Borok Házában a Vivat Bacchus énekegyüttes saját bordalokat mutatott be - az alkalom különlegességéhez a Tokaji Borbarátnők Társaságának tagjai, helyi borászok feleségei válogatták az italkínálatot.

A fesztivál másik erős hagyománya a zenés színházi különlegességek bemutatása. Idén már az első hétvégén két ilyen programra is sor került: a Haydn-év tiszteletére augusztus 8-án, a tokaji Paulay Ede Színházban mutatták be a szerző ritkán hallható vígoperáját, a Halászlányokat. Az előadás létrejöttéhez a Timothy Bentch alapította Crescendo Nyári Akadémia mesterkurzusa járult hozzá, amelynek növendékei az amerikai tenoristával és a szintén amerikai rendező Teresa Moyerrel közös műhelymunka során állították színpadra a kétfelvonásos darabot. A nemzetközi - magyar, román, szerbiai, szlovákiai, izraeli és amerikai - fiatal közreműködőket felvonultató produkció rendkívül kedves bájjal mutatta be a Carlo Goldoni librettó-ötletén alapuló operát, amelyet még egy alkalommal, augusztus 10-én láthat a fesztivál közönsége.

A másik zenés színházi eseményre 9-én, vasárnap került sor, szintén a sárospataki Rákóczi-várban. Világhírű operacsillagok címmel a világhírű magyar szoprán Sümegi Eszter és a finn basszus Jaakko Ryhänen adott áriaestet a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Honvéd Férfikar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével. Sümegi Eszter korunk egyik világszerte leginkább elismert magyar drámai szopránja, akit a Bécsi Staatsoper, a Bregenzi Fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a világ sok más fontos zenés színpada 1992-es debütálása óta rendszeresen lát vendégül. Az est másik közreműködője, a finn basszus Ryhänen 1972-es bemutatkozása óta sokféle szerepben lépett a közönség elé a bécsi klasszikus daraboktól kezdve a romantikus német, olasz és orosz repertoárig. A Zempléni Fesztivál műsorának oroszlánrészét Verdi legnépszerűbb áriáinak előadása alkotta, de egy-egy kivétel erejéig Ryhänen Leporello áriáját énekelte el Mozart Don Giovannijából, illetve Sümegi Eszter Tosca áriáját Puccini operájából.

A Zempléni Fesztivál egyre szélesebbre nyitja kapuit a jazz irányában - fényesen jelzi ezt a gesztust, hogy egész héten Dixieland és Ragtime koncerteket élvezhet a közönség számos helyszínen, amelyek sorát a Hot Jazz Band és a Little Jazz Band nyitotta augusztus 8-án a Bodrog partján, a sárospataki Szabadtéri Színpadon.

www.zemplenfestival.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.