Klasszikus

Horusitzky-emlékműsor az Operaházban

2003.11.16. 00:00
Ajánlom
Horusitzky Zoltán születésének 100. évfordulója előtt 2003. november 20-án emlékműsorral tiszteleg a Magyar Állami Operaház. A zeneszerző-zongoraművész, aki sok éven át volt a Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskola tanára és igazgatója, 1985-ös haláláig számos versenyművet, oratorikus kompozíciót, két operát és egy gyermekdaljátékot is írt.

A Horusitzky-emlékműsornak az Operaház Székely Bertalan terme ad otthont 20-án, 14 és 16 óra között. A műsort Petrovics Emil beköszöntő szavai nyitják meg, majd Dr. Eősze László tart előadást Horusitzky Báthory Zsigmond című operájáról. A darab keresztmetszete összekötő szöveggel először 1955-ben a Magyar Rádióban hangzott el, ősbemutatójának pedig 1957-ben a német Greiz adott otthont. A Báthory Zsigmondot 1960-ban állították színpadra a budapesti Ybl-palotában, s az opera néhány részletét most az emlékműsor közönsége is meghallgathatja. A programban emellett még Horusitzky-dalok is szerepelnek Bokor Jutta előadásában.

Dobler Magda zeneesztéta Horusitzky Csipkerózsika című darabjáról is beszél, s a műsorban több operaházi művész, köztük Medveczky Ádám is elmondja visszaemlékezéseit az alkotóról. Emellett az érdeklődők egy tablót tekinthetnek meg, amelyen többek között a Báthory Zsigmond zongorakivonata, zenei írások, műjegyzék és az ősbemutató fotói szerepelnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.