Klasszikus

Horusitzky-emlékműsor az Operaházban

2003.11.16. 00:00
Ajánlom
Horusitzky Zoltán születésének 100. évfordulója előtt 2003. november 20-án emlékműsorral tiszteleg a Magyar Állami Operaház. A zeneszerző-zongoraművész, aki sok éven át volt a Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskola tanára és igazgatója, 1985-ös haláláig számos versenyművet, oratorikus kompozíciót, két operát és egy gyermekdaljátékot is írt.

A Horusitzky-emlékműsornak az Operaház Székely Bertalan terme ad otthont 20-án, 14 és 16 óra között. A műsort Petrovics Emil beköszöntő szavai nyitják meg, majd Dr. Eősze László tart előadást Horusitzky Báthory Zsigmond című operájáról. A darab keresztmetszete összekötő szöveggel először 1955-ben a Magyar Rádióban hangzott el, ősbemutatójának pedig 1957-ben a német Greiz adott otthont. A Báthory Zsigmondot 1960-ban állították színpadra a budapesti Ybl-palotában, s az opera néhány részletét most az emlékműsor közönsége is meghallgathatja. A programban emellett még Horusitzky-dalok is szerepelnek Bokor Jutta előadásában.

Dobler Magda zeneesztéta Horusitzky Csipkerózsika című darabjáról is beszél, s a műsorban több operaházi művész, köztük Medveczky Ádám is elmondja visszaemlékezéseit az alkotóról. Emellett az érdeklődők egy tablót tekinthetnek meg, amelyen többek között a Báthory Zsigmond zongorakivonata, zenei írások, műjegyzék és az ősbemutató fotói szerepelnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.