Klasszikus

Hosszcsarnoki kamaraestek a Közlekedési Múzeumban

2004.11.04. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar soron következő kamaraestjét egy rendhagyó koncerthelyszínen, a Közlekedési Múzeum ún. Hosszcsarnokában – gőzmozdonyok, vasútmodellek és a Magyar Tengerhajózás 100 éve című kiállítás mellett – rendezi meg. Hosszcsarnoki Kamaraesteket a 2003/2004-es hangversenyévadban rendeztek először; ekkor még csak egy érdekes kísérletnek indult.

A közönség és a fellépő muzsikusok is olyan nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadták az új sorozatot, hogy a remények szerint egy-két éven belül a Közlekedési Múzeumot (1146 Budapest, Városligeti körút 11.). is a bejáratott, közismert hangversenyhelyszínek közt emlegethetjük majd. Erre nem csak kiváló akusztikája, hanem jó megközelíthetősége és nem utolsó sorban a múzeum előtti kényelmes parkolási lehetőség is alkalmassá teszi.

A sorozat következő, november 9-én, este hat órakor kezdődő hangversenye a „Rézfúvós zene Bachtól napjainkig” elnevezést kapta. A műsoron J. S.Bach Ária a Húsvéti kantátából című műve mellett Charpentier, Corelli, Saint-Saënes, Gabrieli, Farkas Anta, Rossini, Iveson, Howarth és Hazell egy-egy szerzeménye csendül fel a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeinek előadásában: Szabó Csaba, Kovács Kálmán, Bakó Rolland, Sztán István (trombita), Sütő András, Foltyn Péter, Pál Ildikó, Ronyecz József (harsona), ifj. Tarjáni Ferenc, Benyus János (kürt), Székely Zsolt (tuba). Jegyek 900 forintos egységáron válthatók a Zeneakadémia Jegypénztárában (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8. tel.: 342-0179) és az előadás előtt a helyszínen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.