Klasszikus

Hosszú hétvége az Esterházyakkal

2014.10.20. 14:54
Ajánlom
Kastélykerttúra, kenyérsütés, koncert rég elfeledett zeneszerzők műveiből – ezeket a programokat ajánlja a kismartoni Esterházy-kastély a hosszú hétvégére.

Az ősz talán legszebb időszakát éljük, csodásan süt a nap, kék az ég, és a fák bokrok, még mielőtt lehullatják lombjukat utoljára megörvendeztetnek bennünket színpompájukkal. Október 24-én kicsiket és nagyokat (6-12 éves korig) egyaránt felfedező útra invitálják a kismartoni kastélykertbe, ahol az uzsonnaasztal díszitéséhez őszi terményeket gyűjthetnek, közben pedig megismerkedhetnek az ilyenkor esedékes kerti munkákkal is. A séta után a vendégek a kenyérsütés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek, majd elfogyaszhatják a jól megérdemelt uzsonnájukat.

Az október 24-i, kicsiknek és nagyoknak egyaránt meglepetéseket tartogató közös piknik után, október 25-én este folytatódik a Liebhaber-Concerte-k, azaz a zenekedvelők koncersorozata, ahol a szalonzene újabb gyöngyszemeit fedezhetik fel az Esterházyak zenebirodalmához tartozó, egykor igyen híres és elismert, de napjainkra már feledésbe merült zeneszerzők műveit felvonultató estén. A koncert előtt egy órával bevezető beszélgetés lesz az egyes darabokról és szerzőiről.

Az est folyamán a régi korok vándortársulatainak hagyományát életre keltő együttes, az I Virtuosi ambulanti, a különböző zeneszerzők operáinak részleteiből összeállított Wertheriáda a tündérbirodalomban című szalonzenei operát adja elő. Az előadás apropójául Johann Wolfgang von Goethe Az ifjú Werther szenvedései című levélregényének 240 évvel ezelőtti megjelenése, valamint a szintén Goethétől származó „Esterházy tündérbirodalom" kifejezés megalkotásának 250. évfordulója szolgál. A 19. században a zeneművek születését elsősorban az irodalmi művek inspirálták, a koncerttel a szervezők szeretnének erről is megemlékezni és rég elfeledett zeneszerzőkre és műveikre felhívni a figyelmet.

A koncert az egykori itáliai akadémia mintájára született meg, jellemzően tanulmányaikat folytató vagy nemzetközi pályafutásuk elején álló fiatal művészek műhelymunkában alkották meg a produkciót. A koncerten Johann Nepomuk Hummel, Ferdinand Hiller, Carlo Coccia, Karl Vollweiler, Felice Blangini, Saverio Mercadante, Franz Seraph Destouches, Ferdinando Paёr, Franz Schoberlechner és Gaetano Donizetti darabjai csendülnek fel.

Az olasz romantikus opera nagymesterének, Donizettinek még napjainkban is felfedeznek olyan titokzatos szerzeményeit, amelyeket bemutatásuk óta nem nagyon játszottak. Ezek közé tartozik az est folyamán felcsendülő Gianni da Calais, melyből az Addio nembi záróáriát hallhatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.