Klasszikus

Hova menjek október 23-án?

2016.10.20. 10:29
Ajánlom
Az 1956-os forradalom emléknapján a hagyományokhoz híven a forradalom kiemelt helyszínein, a Műegyetemnél, a Bem-szobornál és a Magyar Rádió épületénél emlékezhetünk. A központi rendezvények mellett azonban a kulturális élet is tartogat különlegességeket az évforduló körüli napokban. Írásunkban a hatvan évvel ezelőtti események kapcsán készült színházi előadásokból és koncertprogramokból válogattunk.
Emlékezés a régi szép időkre

október 21. 19: 30 Örkény Színház

Znamenák István

Znamenák István

Eörsi István 1956 decemberétől 1960 augusztusáig börtönbüntetését töltötte a forradalomban betöltött szerepéért. Fogva tartásának éveiről az Emlékezés a régi szép időkre című könyvében számolt be, amely nem csupán a rabság hétköznapjainak keserű és ironikus felidézése, de a börtönfalakon túl zajló kádári „konszolidáció”, a kollektív felejtés kemény kritikája is. „Legalább egy évtizedig próbáltam magam rábírni arra, hogy írjam meg ezt a könyvet. Egyszer csak megéreztem – 1986 őszén –, hogy ha tovább halogatom a munkát, az anyag kisiklik a kezemből.”

„Pesti Srácok 1956 Fénylő arcai”

október 21. 19:00 Pest Srácok Emlékpark
pestisracok

pestisracok (Fotó/Forrás: pestisracok.hu)

A közel egyórás verses-zenés-táncos összeállítás 1956 ismert és ismeretlen hőseinek, a Pesti Srácoknak állít emléket. Az előadás irodalmi gerincét Döbrentei Kornél, Faludy György, Gérecz Attila, a forradalom mártír költője, Márai Sándor, Nagy László, Nagy Gáspár és Szilágyi Domokos művei adják. Forradalmi indulatok, emlékek, arcok, tekintetek felsejlése, '56-os névtelen hőseink apoteózisa, nemzetünk erkölcsi és történelmi felemelkedése mellett gyökereinkben, múltunkban születő jövőnk ígérete, az élni akarás édes, pulzáló fájdalma, fájó kegyelme kap nyomatékot, s talál irodalmi, zenei és táncos visszhangra.

Cziffra 1956

október 22. 19:30 Erkel Színház

Balázs János

Balázs János

Cziffra 1956. október 22-én, a forradalom előestéjén az Erkel Színházban Bartók II. zongoraversenyével lépett fel, pár héttel később pedig már Bécsben hatalmas siker övezte bemutatkozását, ahogy egy éven belül Párizsban, Londonban, New Yorkban és Los Angelesben is. A kivételes tehetségű művész előtt hajt fejet az október 22-i koncert, amelynek szólistája Balázs János Liszt-díjas zongoraművész. Felhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, Bartók II. zongoraversenye és Brahms II. szimfóniája Kocsár Balázs vezényletével.

Dalszerző-est az '56-os forradalom 60. évfordulóján

Október 23. 19:00 A38 Hajó

62C40536-C259-4774-A6E1-7EEAB9F19D37

62C40536-C259-4774-A6E1-7EEAB9F19D37 (Fotó/Forrás: A38)

Különleges koncerttel készül az A38 Hajó a forradalom és szabadságharc kitörésének napjára. A több mint három órás megakoncerten hat dalszerző-előadó lép fel, az exkluzív '56-os látványvilágot a Kiégő Izzók vizuális csoport biztosítja. A főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyén tartott nagyszabású koncerten fellép Beck Zoli, Petruska, Zanzinger, András Upor, Duke Bluebeard és a Papaver Cousins. Az emlékestre a belépés díjtalan.

Lady Budapest

október 23. 19:000 Budapesti Operettszínház

Janza Kata

Janza Kata

A Lady Budapest egy nőről szól, egy igazi ladyről, aki bármit megtenne, hogy kimentse szerelmét az 56-os őrületből. Tábori György forgatókönyve egyszerre tartalmazza egy olyan ember élettapasztalatát, aki mind itthon, mind külföldön megtapasztalta az életet, és egy olyan író feszültségkeltését, aki magával Hitchcockkal is dolgozott. A rock-musical Kocsák Tibor és Miklós Tibor műve, akik kétségtelenül világelsők a magyar történelem viharos pillanatainak színpadra vitelében, az ő érdemük a nagysikerű Abigél is.

Kádár utolsó beszéde

október 23. 23:00 Magyar Állami Operaház

56opera

56opera (Fotó/Forrás: Operaház)

1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottságának zárt ülésén váratlanul felszólalt Kádár János. Az akkor 77 éves pártfőtitkár, a shakespeare-i királydrámákat idéző hiteles történelmi szövege mögé korabeli archív filmekből és hangfelvételekből épül díszlet, hogy az évfordulós kamaradrámában világossá váljon: a történelem a legkegyetlenebb és legigazságosabb rendező.

Pali

október 23. 16: 45 Katona - Sufni

Szamosi Zsófia és Maléter Pálné

Szamosi Zsófia és Maléter Pálné

Ősbemutatóval és kivételes szereposztású, egyszeri dokuszínházzal várja nézőit a PanoDráma és a Katona József Színház többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral, Molnár Piroskával és Szamosi Zsófiával. A Maléter Pálnéval készült 15 órányi mélyinterjú alapján íródott Pali ősbemutatója október 23-án lesz a Sufniban, november 4-én a nagyszínpadon pedig az '56-os menekültekkel készült sokszáz órányi oral history anyagból, valamint friss, eredeti interjúkból láthatnak egyszeri dokuszínházat kottából a Fortepan fotóival és korabeli hangfelvételekkel gazdagítva. 

Az a nap a miénk

október 23. 16:00 Vígszínház

Kézdi-Kovács Zsolt

Kézdi-Kovács Zsolt

Kézdi-Kovács Zsolt 2002-es dokumentumfilmjével az ‘56-os forradalom első napjának személyes emlékeit dolgozta fel. A filmben 130 egykori egyetemi hallgató, köztük nagyszerű művészek beszélnek arról, hogy hogyan élték meg fiatalon az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Akkori érzéseikről, emlékeikről vallanak. A filmben olyan jeles művészek tűnnek fel, mint Törőcsik Mari, Harkányi Endre, Bodrogi Gyula, Garas Dezső és Angyal Mária.

56 csepp vér

október 23. 19:00 Erkel Színház

56-csepp-ver-original-83175

56-csepp-ver-original-83175 (Fotó/Forrás: Erkel Színház)

Történetünk egy kicsinyke, határ menti településen zajlik, amely valós keresztmetszete a rettegett '50-es évek terrorjának. 1956. október 23-án, az ÁVÓ a helyi szovjet parancsnok lányának születésnapjára bált rendez. Ezen a bálon a fiatalok összecsapást terveznek a helyi karhatalmistákkal. A terv meghiúsul, mivel a budapesti forradalom kitörésének hírére a bál félbeszakad. Ekkorra már Juli, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia egymásba szeret. Lehet-e ebben a forradalmi helyzetben a két ellentétes oldalon álló szerelmes szív egymásé?

 Tóth Ilonka

október 25. 19:00 Nemzeti Színház

Eöri Szabó Zsolt

Eöri Szabó Zsolt (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt)

Vajon megpecsételhető a forradalom ifjú résztvevőinek a sorsa azáltal, hogy az őket leverő hatalmi erőszak utólag erkölcsileg, majd mentálisan is ellehetetleníti őket? Ebből fakadóan elhiteti bűnüket a közvéleménnyel, és halálbüntetést alkalmaz? Mennyire hathat ki egy ilyen ítélet az áldozat későbbi megítélésére? És vajon ez az emlékezet milyen mértékben tükrözi az adott kor immoralitását és képmutatását? Csupán néhány kérdés, melyek mementóként, Tóth Ilona pere óta a fejünk felett lebegnek.

 Exodus '56

november 4. 19:00 Katona József Színház
exodus uj 700

exodus uj 700 (Fotó/Forrás: Katona József Színház)

Többek között Molnár Piroska, Mácsai Pál és Máté Gábor szerepel azon a különleges felolvasóesten, amely a forradalom hatvanadik évfordulóján kíván emlékeztetni történelmünk egyik fontos fejezetére. A dokumentumszínházi előadásairól ismert független Pandoráma ezúttal a Katona József Színházzal és az igazgatója révén az Örkény Színházzal együttműködésben hoz létre emlékezetes előadást.

A határon túl is megemlékeznek 1956-ról. Az emléknap nemzetközi programjaiból ezeket ajánljuk:
A Pannon Filharmonikusok a Délvidéken

október 18-27.

(1)

(1) (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

Nemzeti zenekarként a pécsi együttes a határon túli területeken is képviseli a magyar kultúrát. Október 18-27 között az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának jegyében a Délvidéken öt ünnepi koncertet ad az embertelen diktatúrával szembeszálló hősök emlékére. Az előadássorozat hangversenyein emblematikus magyar zeneszerzők – Bartók Béla és Liszt Ferenc – művei hangzanak el, többek között a Bartók-év tiszteletére a zeneszerző honvággyal átitatott Concertója és Beethoven Egmont-nyitánya, amely utóbb az 1956-os forradalom zenei jelképe lett.

Londonban az Armel és Fischer Ádám

október 23. Hackney Empire - London
Varázsfuvola (107) (1)

Varázsfuvola (107) (1) (Fotó/Forrás: Armel)

Az Armel Opera Festival meghívást kapott Londonba, a Hackney Empire Színházba. 2016. október 21-22-én, W. A. Mozart A varázsfuvola című operáját láthatja a közönség, Alföldi Róbert különleges rendezésében. Másnap október 23-án, Fischer Ádám vezényletével ad ünnepi koncertet, az '56-os forradalom 60. évfordulója emlékére, a Dán Kamarazenekar.

Amennyiben otthon, tévé előtt töltené legszívesebben a forradalom 60. évfordulóját, olvassa el a PORT.hu válogatását az idei kínálatról!

 

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.