Klasszikus

Humor a zenében

2009.02.02. 00:00
Ajánlom
Mi mással lehetne közelebb vinni a zenét a kis- és nagyobb iskolásokhoz, mint humorral. Pontosan e stílust célozza meg a matinésorozat, mely az idei évben a Muzsikáló Cimborák című előadással nyitott. RIPORT

Egyre népszerűbb a HangÁr, mely elnevezés a Művészetek Palotájának családi és ifjúsági programjait fogja össze: számos lehetőség mellett két koncertsorozatot is tartalmaz a kínálat: Minimatiné a 2-8 éves gyermekeknek, és Matinékoncertek a 8-14 éves korosztálynak. Ez utóbbinak idei első koncertjén csordultig telt zsibongó, érdeklődő gyerekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel a Fesztivál Színház. Bár a színpad kezdetben üres volt, a kottaállványok, székek és mikrofonok sziluettje és a narancsszínű háttér, melyen fehér nonfiguratív vonalak futottak, jó ráhangolódást, elgondolkodtató látványt biztosítottak.

Miután bevonultak a zenekar tagjai, megjelent a műsorvezető is, Vásáry Tamás, és rögtön belekezdett mondandójába. Elmesélte miként gyűltek össze annak idején a tehetséges fiatalok, hogy együtt muzsikáljanak a Cimbora Zenekarban, és miként zajlottak a zenei táborok Balatonalmádiban. A múltról személyes hangvételben mesélt: "A fiatalok dirigálását mindig nagyon élvezem, mert az olyan, mint először megmutatni valakinek a tengert. Nagy felelősség is, hiszen én ismertetem meg őket adott művekkel, és tőlem függ, hogy megszeretik-e."

A koncert egyik közreműködője a Tóth Aladár Zeneiskola 105 éves évfordulójának alkalmából alakult Jubileumi Zenekar volt. Tagjai fiatal- és öregdiákok, akik közül többen is hivatásos művésszé váltak. A konferanszié bemutatta a koncertmestert, Oláh Vilmost, az Auer Vonósnégyes primáriusát, aki – ahogy fogalmazta – "már régen is szépen játszott, de most még szebben hegedül". Oláh néhány szóban említette sikereit, és ekkor hangzott el először Vásáry Tamás neve – amit kicsit furcsálltam, mert aki nem olvasta el a programfüzetben a nevet, vagy nem ismerte fel arcról őt, csak addigra eszmélhetett rá, hogy milyen nagy név fémjelzi a koncertet: ő volt ugyanis a karmestere, a zongoristája és műsorvezetője is a hangversenynek.

 
 

Az első zene felvételről szólt, amelyen Oláh Mendelssohn e-moll hegedűversenyét játszotta. A 14 éves felvételnek további aktualitása az volt, hogy 2009-ben Mendelssohn-évet ünneplünk, hiszen 200 éve született a német mester.

A koncert "élő" része egy igazán humoros szerzővel indult, Mozart: Falusi muzsikusok című zenei tréfájával. Mielőtt a teljes mű elkezdődött volna, Vásáry kiemelt vicces részleteket és a zenekarral eljátszatta hibásan és helyesen is azokat. Mozart ugyanis félre fújó kürt duót, hamis hegedűskálát, vagy épp rosszul hangzó lezárást is belekomponált ebbe a műbe, mondván a falusi zenészek nem hivatásosak, és hibát ejtenek. Miután ezekre felhívták a figyelmünket, felcsendült a négy tétel, és Vásáry vezénylés közben is játszott, a hamis részeknél elborzadó arccal fogta be a fülét. A közönség halk nevetéssel jutalmazta a színészkedését.

Oláh Vilmos után egy 13 éves zongorista lány, Vida Mónika káprázatta el a közönséget Mendelssohn Rondo Caproccioso-jával. Vásáry végig mellette ült, belemerülve Mónika virtuóz játékába, aki nemrégiben szintén Mendelssohn-darabbal nyerte meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongoraversenyét.

Vonós és billentyűs hangszer után fúvósnak kellet következnie. Mivel Brickner Szabolcs is öregdiáknak számít, róla is láthattunk egy 15 felvételt, ahol az Éjkirálynő áriájának klarinét-kvintett átiratában játszik. A felvétel után Vásáry bejelentette, hogy az ifjú sajnos nem vitte sokra a klarinétos pályafutását. A nézőtéren döbbent csend lett. "Helyette – folytatta Vásáry – híres énekes vált belőle." Megnyerte a világ egyik legnagyobb énekes megmérettetését, a belgiumi Erzsébet királynő versenyt, s manapság az Operaházban főszerepeket énekel. Tréfás dalokat hallhattunk tőle. Egy Schubert-darabban Szilviához énekelt, és Beethoventől, – akinél ritkaság számba megy ez a műfaj – A csók című dalt adta elő. Ezenkívül Donizetti: Szerelmi bájital című operájából hallhattuk Nemorino első áriáját. Szabolcs mindenhez fűzött magyarázatot, mely segítette a megértést, és erős, játékos mimikájával igazán élővé tette a műveket.

 
 

A koncert utolsó részében még egy fiatal tehetség bontakozott ki, a 15 éves Szabó Ildikó. A csellista lány Európában minden ifjúsági versenyen eredményesen szerepelt, 2007-ben első helyezést ért el Horvátországban. Ezen a napon Csajkovszkij művét játszotta, akit Vásáry így mutatott be: „Csajkovszkij nem a leghumorosabb zeneszerző, főleg, hogy az élete végén öngyilkos lett, de azért a balettjeiben akad némi könnyedség.” S következtek a Diótörő gyermekien játékos részletei, majd Ildikó előadásában a Változatok egy rokokó témára című darab. Ezen a délutánon ő kapott egyedül vastapsot, és a közönségnek olyannyira elnyerte tetszését, hogy Ildikó ráadásként eljátszotta kedvenc darabját, Bach III. cselló szvitjének első tételét.

Nos, efféle koncerteket rejt a HangÁr – kedvet kaptak a repüléshez?

(2009. január 25. 15:00 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház (Budapest) - Muzsikáló Cimborák; km.: Brickner Szabolcs (tenor), Szabó Ildikó (gordonka), a Tóth Aladár Zeneiskola Ifjúsági Zenekara; hangversenymester: Oláh Vilmos; vezényel, zongorán kísér, és a műsort vezeti: Vásáry Tamás; Mozart: Falusi muzsikusok, K 522 (Zenei tréfa); Dvorák: Az erdő csendje, op. 68 No. 5; Rosztropovics: Humoreszk, op. 5; Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op. 33; Donizetti: Szerelmi bájital - Nemorino áriája; Beethoven: A csók; Schubert: Szilviához)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.