Klasszikus

Huncut fuvolakoncert

2008.12.22. 00:00
Ajánlom
A hangszerek világa című négyrészes koncertsorozat célja, hogy minél több gyerekhez eljusson a zene, és megismerhessék a különböző hangszereket. Ebből is sejthetjük, hogy nem átlagos hangversenyekről van szó. E látványos eseményeket zenetörténeti érdekességek, gyönyörű művek, játékos előadóművészek, közvetlen hangulat és teltház jellemzi. RIPORT

Drahos Béla

Drahos Béla fuvolaművész teljes odaadással vezette a A fuvola története című koncertet annak érdekében, hogy elnyerje közönsége figyelmét. A rendkívül interaktív eseményen nagyon sokat tanulhattak játékos módon a gyerekek.

Händel F-dúr szonátája csendült fel elsőként, mely jó alapul szolgált arra, hogy beugrassa a kevésbé tapasztaltakat: "Nem, nem, tételek között nem tapsolunk" – mondta kedvesen a fuvolista. A hallgatóság feladat is kapott, állapítsák meg a tételek tempóját. Olyan sok kéz emelkedett a magasba, hogy Drahos alig tudott választani.

Ezután egy képzeletbeli időutazásra invitált minket a műsorvezető-előadó: 1600-as évekbeli királyi udvar lovagi termében találtuk magunkat, ahol nagy ünnepséget képzelhettünk magunk elé. "Ismét van egy huncut kérdésem" – mondta. "Milyen hangulatot fejez ki a zene, és mit jelenítenek meg hangok?" Kezek a levegőben.

Ekkor már Drahos táncolva fuvolázott – nem is csoda, hiszen tánctételek telítették meg a termet: például a siciliano, a barokk korban használt, s később stilizáltan is átvett, fájdalmas, mégis ringatózó melódiája csábította el a füleket. Majd Vivaldi rendkívül kifejező műveinek címét kellett kitalálni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy színes műsort állt össze, mint az, hogy a zenei műfajok a vártnál szélesebb spektrumon mozogtak: ki gondolná, hogy fuvolakoncerten még egy-egy operával is megismerkedhetünk? Gluck: Orpheus és Euridiké című művéből A boldog lelkek tánca hangzott el, mely kapcsán a szerzőről és az opera tartalmáról is esett néhány szó.

Ne gondoljuk, hogy a huncut kérdések sora ezzel véget is ért. Hiszen a fuvola történetének ismertetése csak ekkor következett. A fuvolista az adott korokhoz anekdotákat mesélt, szerzőket említett, Mozart egyik fuvola versenyműve után a hangszer fajtáiról kaptunk egy rövidke áttekintést, sőt még a fizika szóba került… A modern korhoz érve mindenkit lenyűgözött Poulain virtuóz, hangulatos szonátája, és Drahos személyes történetei és tapasztalatai hozták közelebb a jelenkor fuvolaművészetének eseményeit. Drahos sokat mesélt arról a helyzetről, hogy Magyarországon a múlt század végéig kevés fúvós volt, s Németországból kérték fel a vendégművészeket.

A koncert végén is meglepetés várt ránk, hiszen egy nem fuvolára komponált művet hallhattunk. Bartók Béla népdalaiból írtak át néhányat e hangszerre, mely csodálatos záróképként maradt meg bennünk.

Drahos Béla fuvolaművészt is megszólaltattuk az eseményen.

- Milyen érzés kisgyerekeknek játszani?

- Nagyon-nagyon jó, valójában ez a legnagyobb felelősség és a legszebb érzés, mert az ilyen pici gyerekek tudják igazán értékelik a produkciót. Ha elkezdenek zenét tanulni, akkor továbbviszik a zenei vonalat, éppen ezért hiszem és vallom, hogy a pedagógiában és a tanításban kulcsfontosságú a tanár szakértelme és hozzáállása.

- Régóta ad efféle koncerteket?

- Hogyne. Több száz hasonló előadást tartok évek óta, a legkülönbözőbb helyeken. Megfordultam már az ország minden pontján, olyan részen is, ahol még zeneiskola sincs, és ott is nagy lelkesedéssel fogadtak.

- Miként tud ekkora lelkesedéssel szólni a közönségéhez?

- Valószínűleg a habitusomból fakad, de én is voltam pici gyerek és tudom, hogy milyen nehéz nyugton maradni. Én is mindig izgő-mozgó voltam, és ez a tulajdonságom felnőttként is megmaradt. Természetesen másképp kell szólni a gyerekekhez, hiszen vannak, akik még csak most találkoznak a zenével. Ez is egy misszió: ha csak egy valakiből válik koncerthallgató, vagy elkezd valamilyen hangszeren tanulni, már nyert ügyünk van. A gyerek éljen, és élvezze azt, amit csinál – ez a legfontosabb.

(2008. december 7. 11:00 Régi Zeneakadémia (Budapest) - A fuvola története; Műsorvez.: Drahos Béla; A hangszerek világa)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.