Klasszikus

Hungaroton-siker a MIDEM-en

2007.02.17. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton jelentős szakmai sikert könyvelhetett el a franciaországi Cannes-ban 2007. január 21. és 26. között megrendezett, a világ legnagyobb zeneipari vásárának is nevezett MIDEM-en.

Cannes-ban kedvezően fogadta a zenei szakma a Hungaroton új szlogenjét: The Label of Discoveries (Felfedezések Kiadója). A kiadó célkitűzése az – amelyről a MIDEM napilapja, a Midem News is beszámolt –, hogy magas színvonalú, igényes kivitelű lemezfelvételek segítségével olyan, jelentős értéket képviselő zeneszerzői életműveket ismertessen meg a világban élő zenebarátokkal, amelyekről az utókor megfeledkezett. Ezek a művek évtizedek vagy évszázadok óta nem szólaltak meg koncertteremben, és mindeddig nem készült belőlük hangfelvétel.

A zenetörténeti kuriózumokat world premier recordingként – azaz világpremierként – a nagyközönség elé táró lemezeken olyan méltatlanul elfeledett, de a nagy zeneszerzőkkel szoros kapcsolatban álló – és azokra sokszor jelentős hatást is gyakorló – külföldi komponisták művei hallhatók, mint Liszt Ferenc közeli barátja, Joachim Raff vagy Mozart egykori vonósnégyes-partnere, Karl Ditters von Dittersdorf. Szintén a felfedezések közé sorolható Joseph Haydn öccse, Michael Haydn kompozícióinak számos felvétele, valamint Luigi Tomasininek, a Joseph Haydn által vezetett eszterházai zenekar egykori koncertmesterének művei. A magyar zenekultúra elfeledett kincseinek újrafelfedezését Dohnányi Ernő, Hubay Jenő, Lajtha László, Mihalovich Ödön és Volkmann Róbert után ezúttal Weiner Leó – túlnyomórészt ismeretlen – zongoraművei összkiadásának legújabb, negyedik CD-je képviselte a MIDEM-en. Ezekről az albumokról az elmúlt időszakban a világ vezető zenei szaklapjaiban is elismerő kritikák jelentek meg.

A Hungaroton felfedezés-értékű lemeze, amelyek a 2007-es MIDEM-re jelent meg Carl Stamitz hegedűre és brácsára írt duóinak második része a nemzetközi hírű hegedűművész, Szabadi Vilmos és fiatal partnere, Bársony Péter brácsaművész előadásában. Ugyancsak az idei MIDEM-re készült el Bakfark Bálint műveiből összeállított album a Voces Aequales énekegyüttes és Győri István lantművész előadásában. A MIDEM-re vitt lemezek közé tartozik még Carlo Tessarini is, aki fontos láncszem a Vivaldi-féle zenei stílus és a klasszika között. Az ő életművéből válogatva már a második albumot jelentette meg a Hungaroton – ugyancsak világpremierként – a Máté Balázs csellóművész által vezetett, a historikus előadói gyakorlat iránt elkötelezett muzsikusokból álló Aura Musicale előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.