Klasszikus

Hungaroton-siker a MIDEM-en

2007.02.17. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton jelentős szakmai sikert könyvelhetett el a franciaországi Cannes-ban 2007. január 21. és 26. között megrendezett, a világ legnagyobb zeneipari vásárának is nevezett MIDEM-en.

Cannes-ban kedvezően fogadta a zenei szakma a Hungaroton új szlogenjét: The Label of Discoveries (Felfedezések Kiadója). A kiadó célkitűzése az – amelyről a MIDEM napilapja, a Midem News is beszámolt –, hogy magas színvonalú, igényes kivitelű lemezfelvételek segítségével olyan, jelentős értéket képviselő zeneszerzői életműveket ismertessen meg a világban élő zenebarátokkal, amelyekről az utókor megfeledkezett. Ezek a művek évtizedek vagy évszázadok óta nem szólaltak meg koncertteremben, és mindeddig nem készült belőlük hangfelvétel.

A zenetörténeti kuriózumokat world premier recordingként – azaz világpremierként – a nagyközönség elé táró lemezeken olyan méltatlanul elfeledett, de a nagy zeneszerzőkkel szoros kapcsolatban álló – és azokra sokszor jelentős hatást is gyakorló – külföldi komponisták művei hallhatók, mint Liszt Ferenc közeli barátja, Joachim Raff vagy Mozart egykori vonósnégyes-partnere, Karl Ditters von Dittersdorf. Szintén a felfedezések közé sorolható Joseph Haydn öccse, Michael Haydn kompozícióinak számos felvétele, valamint Luigi Tomasininek, a Joseph Haydn által vezetett eszterházai zenekar egykori koncertmesterének művei. A magyar zenekultúra elfeledett kincseinek újrafelfedezését Dohnányi Ernő, Hubay Jenő, Lajtha László, Mihalovich Ödön és Volkmann Róbert után ezúttal Weiner Leó – túlnyomórészt ismeretlen – zongoraművei összkiadásának legújabb, negyedik CD-je képviselte a MIDEM-en. Ezekről az albumokról az elmúlt időszakban a világ vezető zenei szaklapjaiban is elismerő kritikák jelentek meg.

A Hungaroton felfedezés-értékű lemeze, amelyek a 2007-es MIDEM-re jelent meg Carl Stamitz hegedűre és brácsára írt duóinak második része a nemzetközi hírű hegedűművész, Szabadi Vilmos és fiatal partnere, Bársony Péter brácsaművész előadásában. Ugyancsak az idei MIDEM-re készült el Bakfark Bálint műveiből összeállított album a Voces Aequales énekegyüttes és Győri István lantművész előadásában. A MIDEM-re vitt lemezek közé tartozik még Carlo Tessarini is, aki fontos láncszem a Vivaldi-féle zenei stílus és a klasszika között. Az ő életművéből válogatva már a második albumot jelentette meg a Hungaroton – ugyancsak világpremierként – a Máté Balázs csellóművész által vezetett, a historikus előadói gyakorlat iránt elkötelezett muzsikusokból álló Aura Musicale előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.