Klasszikus

Hungaroton-siker a MIDEM-en

2007.02.17. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton jelentős szakmai sikert könyvelhetett el a franciaországi Cannes-ban 2007. január 21. és 26. között megrendezett, a világ legnagyobb zeneipari vásárának is nevezett MIDEM-en.

Cannes-ban kedvezően fogadta a zenei szakma a Hungaroton új szlogenjét: The Label of Discoveries (Felfedezések Kiadója). A kiadó célkitűzése az – amelyről a MIDEM napilapja, a Midem News is beszámolt –, hogy magas színvonalú, igényes kivitelű lemezfelvételek segítségével olyan, jelentős értéket képviselő zeneszerzői életműveket ismertessen meg a világban élő zenebarátokkal, amelyekről az utókor megfeledkezett. Ezek a művek évtizedek vagy évszázadok óta nem szólaltak meg koncertteremben, és mindeddig nem készült belőlük hangfelvétel.

A zenetörténeti kuriózumokat world premier recordingként – azaz világpremierként – a nagyközönség elé táró lemezeken olyan méltatlanul elfeledett, de a nagy zeneszerzőkkel szoros kapcsolatban álló – és azokra sokszor jelentős hatást is gyakorló – külföldi komponisták művei hallhatók, mint Liszt Ferenc közeli barátja, Joachim Raff vagy Mozart egykori vonósnégyes-partnere, Karl Ditters von Dittersdorf. Szintén a felfedezések közé sorolható Joseph Haydn öccse, Michael Haydn kompozícióinak számos felvétele, valamint Luigi Tomasininek, a Joseph Haydn által vezetett eszterházai zenekar egykori koncertmesterének művei. A magyar zenekultúra elfeledett kincseinek újrafelfedezését Dohnányi Ernő, Hubay Jenő, Lajtha László, Mihalovich Ödön és Volkmann Róbert után ezúttal Weiner Leó – túlnyomórészt ismeretlen – zongoraművei összkiadásának legújabb, negyedik CD-je képviselte a MIDEM-en. Ezekről az albumokról az elmúlt időszakban a világ vezető zenei szaklapjaiban is elismerő kritikák jelentek meg.

A Hungaroton felfedezés-értékű lemeze, amelyek a 2007-es MIDEM-re jelent meg Carl Stamitz hegedűre és brácsára írt duóinak második része a nemzetközi hírű hegedűművész, Szabadi Vilmos és fiatal partnere, Bársony Péter brácsaművész előadásában. Ugyancsak az idei MIDEM-re készült el Bakfark Bálint műveiből összeállított album a Voces Aequales énekegyüttes és Győri István lantművész előadásában. A MIDEM-re vitt lemezek közé tartozik még Carlo Tessarini is, aki fontos láncszem a Vivaldi-féle zenei stílus és a klasszika között. Az ő életművéből válogatva már a második albumot jelentette meg a Hungaroton – ugyancsak világpremierként – a Máté Balázs csellóművész által vezetett, a historikus előadói gyakorlat iránt elkötelezett muzsikusokból álló Aura Musicale előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.