Klasszikus

hu.se.t 7 – Göteborgi Magyar Napok

2011.04.08. 18:28
Ajánlom
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör már hagyományt teremtett Göteborgban a magyar rendezvények sorozatával, amelyet minden évben tavasszal rendeznek meg hu.se.t néven.

A svéd szó jelentése ház, otthon és a két ország domain nevei alkotják, mintegy kifejezve az összetartozást, az egymás iránti tiszteletet és az egymás kultúrája iránti érdeklődést. A rendezvénysorozat  igyekszik színes, változatos programokat felvonultatni (képzőművészeti kiállítás, tánc, zene, szinházi előadások, filmbemutatók és tudományos előadások), hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének, igényeinek megfelelőt.

A hu.se.t április 9-én indul útjára egy képzőművészeti kiállítással a göteborgi Cosmopolitan Galeriában. A tárlat Svédországban élő, magyar származású, kortárs képzőművészek munkáit vonultatja fel és egyben lehetőséget nyújt a fiatal képzőművészek számára is a bemutatkozásra.

Az idei év a zene éve, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója. Ennek margóján kerül megrendezésre a Vasakyrkanban, Göteborg egyik legszebb templomában április 12-én Király Csaba Liszt-díjas zongora- és orgonaművész hangversenye.

A Filmunió támogatásával idén két kortárs magyar rendező filmjét mutatják be a göteborgi Haga moziban angol felirattal. Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid címü filmjét április 10-én, Dyga Zsombor Köntörfalak című játékfilmjét április 12-én tekintheti meg a közönség.

Természetesen nem maradhat ki a színházi bemutató sem. Április 9-én kerül sor a Mikszáth különös házasságai című előadásra az R&D Art Mikszáth Társulás előadásában, Dóczy Péter, Kántor Judit, Zborovszky Andrea, Seszták Szidónia és Kotány Bence szereplésével.

A Kőrösi Csoma Sándor  Művelődési Kör célul tűzte ki a magyar kulturális hagyományok megőrzését, az összmagyarsággal való kulturális kapcsolatok fenntartását, bővítését, valamint a magyar-svéd kultúrális együttműködést.  A hu.se.t sikeresen ötvözi ezen célkitűzéseket. Az egyesület idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. Húsz év áldozatos munkája oda vezetett, hogy ma már a rendezvényeken nemcsak a göteborgi magyarság vesz részt, hanem jelentős a svéd látogatók száma is. A jubileumi rendezvényre április 16-án kerül sor, amelyen fellép Stjerna Victoria (hegedű) és a Tavaszi Szél gyermekcsoport. Az ünnepi meghívott a magyarországi Csík Zenekar lesz.

796ECBB1-C9E9-4C2E-8294-B9A23236C219

Csík Zenekar

A hu.se.t idei programsorozatában a tánc is szerepet kapott. A táncot kedvelők színvonalas, pergő táncelőadást tekinthetnek meg április 17-én a 4 for Dance előadásában, Kovácsovics Fruzsina vendégszereplésével. A magyar-svéd kulturális együttműködés gyümölcsöző eredménye a 3: e Våning táncintézmény által szervezett modern magyar táncelőadás, amelyben fellép Réti Anna (Inside out) és Fehér Ferenc (Sixt 66). A részletes programleírás megtalálható a www.korosi.se oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.