Klasszikus

Húsvét hétfő Bogányi Gergellyel

2007.04.05. 00:00
Ajánlom
Krisztusi korban van, 33 éves a Kossuth-díjas zongoraművész, virtuóz, aki a Zeneakadémia Alma Mater sorozatában három előadásból álló bérletet vállalt, s ennek utolsó koncertjére készül épp. Húsvét után pedig Erdélyben koncertezik.

Az intézmény egykori diákjai közül Bogányi Gergely egész sorozatot vállalt a sorozaton belül. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, aki egyébként tanára is volt, így ír a Bogányi-bérlet hátoldalán: "Bogányi Gergely közel áll Liszt Ferenchez. Liszt, ha élne, kedvelné az ifjú mestert, és gondoskodna arról, hogy sokan hallhassák játékát." A művész első koncertje októberben volt, 22-én, épp Liszt születésnapján. Jeles dátum, nagy szellemek találkozása. A műsor egyik fele Mozart művekből, a másik csupa Liszt darabból állt. A középpontban a szenvedély. A második, január 27-i koncerten Liszt mellé egy másik csillagot választott Bogányi, Schumannt. És főleg táncos, farsanghoz illő művek kerültek "terítékre".

A húsvét hétfői záróesemény - és ismét Batta András megfogalmazását vesszük elő - a szenvedés és az ima jegyében fogant. A koncerten felcsendül Schubert: a-moll zongoraszonátája (D 784), Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude-je és Schubert-Liszt: Winterreise (Téli utazás) című műve. Az estén megvásárolható Bogányi Gergely napokban megjelent lemeze, Chopin és Schumann műveivel - többek között a Kreislerianával.

Bogányi Gergelynek áprilisban hét fellépése lesz, húsvét után két koncertet ad Erdélyben, ahová már évek óta visszajár jótékonysági előadásokra, vagy csak úgy, feltöltődni. A két város ezúttal Nagyvárad és Marosvásárhely (utóbbi helyszínen a négy Bogányi-testvér közül Gergely mellett fellép Bence is), majd Budapesten és vidéken, de aztán megint nehezebb lesz őt látni, hallani. Helsinki, Torino, Wolfsburg kicsit messzebb van...

(2007. április 9. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Bogányi Gergely (zongora) koncertje; Schubert: a-moll zongoraszonáta, D 784; Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude; Schubert-Liszt: Téli utazás (Winterreise) - Alma Mater Koncertek; Bogányi-bérlet/3)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.