Klasszikus

Húsvéti orgonahangverseny Pannonhalmán

2022.04.13. 16:50
Ajánlom
Orgonahangversenyre várja a Pannonhalmi Főapátság a zeneszeretőket húsvéthétfőn. 2022. április 18-án a Szent Márton-bazilikában a kiváló hazai orgonaművész, Kosóczki Tamás, valamint Solymosi Péter trombitaművész ad koncertet többek között az apátság idei zenei évadát végigkísérő Bach műveiből.

A hangverseny nyitányaként az alig ötévesen már a királyi udvar előtt játszó, éppen ezért csodagyereknek tartott Jean-François Dandrieu darabja hangzik el. Az 1721-ben a király orgonistája címet elnyerő zeneszerző Offertoire pour le jour de Pâques „O filii et filiæ” című műve, az ismert húsvéti ének, az O filii et filiae variációs feldolgozása.

Majd a barokk kor két legkiválóbb német zeneszerzőjének egy-egy darabja csendül fel. A lipcsei Collegium Musicum alapítója,

Georg Philipp Telemann az 1700-as években nem csak a legünnepeltebb, hanem a legtermékenyebb komponistának is számított, több mint ezer alkotásával. Több darabot szerzett, mint Händel és Bach együttvéve.

Solymosi Péter és Kosóczki Tamás a zeneszerző négytételes trombitaversenyét, a D-dúr concertót adja elő. Ezt követően Bach G-dúr prelúdium és fúga (BWV 550) című művét élvezheti a hallgatóság. A virtuóz, derűs hangvételű darab Bach egyik ritkábban játszott, fiatalkori kompozíciója.

Érdekesség, hogy a lipcsei Tamás-templom kántora eredetileg nem Bach, hanem Telemann lett volna, ő azonban elutasította a megbízatást. A legendák szerint ennek oka az volt, hogy tudta, művésztársa pályázik a posztra, de valójában csak azért érdekelte a pozíció, hogy magasabb fizetést érjen el.

A húsvéti hangverseny negyedik zeneszerzője az orosz zenei hagyomány megteremtője, Mihail Ivanovics Glinka. Der Nordstern, azaz Északi csillag című dalát Solymosi Péter tolmácsolja majd. A párizsi Trocadéro hangversenyterem Cavaille-Coll orgonájának felavatására írt művet, az 1878-ban komponált Cantabile No. 2. című darabot maga a zeneszerző, César Franck adta elő a korabeli ünnepségen. A darab hangvétele – a bizalommal, reménnyel telt, csendes ima – kiválóan illeszkedik a húsvéti ünnep gondolatköréhez.

Az eredetileg zenekarra és egy trombitás szólistára írt Tomasi-darab – Semaine sainte à Cuzco, azaz Nagyhét Cuzcóban – ezúttal trombitán és orgonán szólal meg a Szent Márton-bazilikában. A színpadi művek szerzőjeként ismertté váló Tomasit – a francia zeneszerzőknél maradva –  Dupré követi. A Cortège et litanie-t két változatban készítette el a művész. Először orgonára, majd orgonára és zenekarra.

Mindkettőt ő maga mutatta be, a világ akkori legnagyobb orgonáján, a Wanamaker áruházban, New Yorkban.

Bazilika-163343.jpg

A Pannonhalmi Főapátság bazilikája (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Nem véletlen, ha a hangversenyen elhangzó Bernat Vivancos-mű ismerősnek tűnik majd. A katalán zeneszerző Franz Schubert Ave Mariát alapul véve alkotta meg azonos címet viselő saját darabját. Végül a koncert Louis Vierne II. orgonaszimfóniájának szenvedélyes Allegro tételével zárul.

A Pannonhalmi Főapátság a húsvéti alkalom mellett Szent István király ünnepén, a Zene Világnapján és karácsony másnapján is évtizedek óta szervez orgonahangversenyt. A sorozatnak a 60-as, 70-es évekre visszanyúló hagyománya van. 

A koncertekre a főapátság a magyarországi orgonaművészek legkiválóbbjait hívja meg. Időről időre pedig – ahogy idén húsvétkor is – nemcsak szólókoncertet hallhatnak a látogatók, hanem kamarazenét is.

Április 18-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett Kosóczki Tamás orgonajátékát élvezhetjük. Az orgonista summa cum laude minősítéssel szerezte meg művészdoktori fokozatát. Tanári pályáját 1999-ben kezdte, jelenleg is a bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola orgona- és zongoratanára, valamint az Eötvös József Főiskola docense. Ő alapította meg Baján a Belvárosi Orgonaesték sorozatot, a helyi belvárosi templom orgonistája. Elnyerte a köztársasági ösztöndíjat és két egymást követő évben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt Fischer Annie-ösztöndíjat. Hazánkban és külföldön is rendszeresen koncertezik.

A húsvéti hangversenyen Kosóczki Tamással Solymosi Péter, a Pannon Filharmonikusok szólamvezető trombitása lép fel. Solymosi hétévesen kezdett zenét tanulni, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatója volt, egyetemi diplomát pedig a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumában szerzett. 2000-ben első lett a bukaresti Jeunesses Musicales Nemzetközi Trombitaversenyen, a következő évben pedig második helyezést ért el a Szegedi és Debreceni Konzervatóriumok Trombitaversenyén. Szakközépiskolában és egyetemen is tanít, a Drezdai Modern Zene Fesztivál ösztöndíjasa volt. A Mozart Zenekar Pécs alapítótagja, számos egyéb formációban muzsikált és Kosóczki Tamás rendszeres kamarapartnere.  

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A bazilika orgonája, Pannonhalmi Főapátság (fotó/forrás: Pannonhalmi Főapátság )   

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. 
Klasszikus magazin

Zene a lakatlan szigeten

Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, milyen zenét vinnének magukkal egy lakatlan szigetre. Az izgalmas és változatos válaszokat olvasva persze mi is elgondolkodtunk, és összeállítottuk a magunk lakatlansziget-playlistjét.
Klasszikus ajánló

Világsztárok a Zeneakadémián – 6 érv, amiért ott a helyünk november 29-én

Ha klasszikus zene, akkor koncert; ha koncert, akkor a legjobb hangversenyterem és szólisták. Mutatjuk, miért érdemes november 29-én, szerdán este a Zeneakadémia Nagytermébe menni.