Klasszikus

Húsvéti orgonahangverseny Pannonhalmán

2022.04.13. 16:50
Ajánlom
Orgonahangversenyre várja a Pannonhalmi Főapátság a zeneszeretőket húsvéthétfőn. 2022. április 18-án a Szent Márton-bazilikában a kiváló hazai orgonaművész, Kosóczki Tamás, valamint Solymosi Péter trombitaművész ad koncertet többek között az apátság idei zenei évadát végigkísérő Bach műveiből.

A hangverseny nyitányaként az alig ötévesen már a királyi udvar előtt játszó, éppen ezért csodagyereknek tartott Jean-François Dandrieu darabja hangzik el. Az 1721-ben a király orgonistája címet elnyerő zeneszerző Offertoire pour le jour de Pâques „O filii et filiæ” című műve, az ismert húsvéti ének, az O filii et filiae variációs feldolgozása.

Majd a barokk kor két legkiválóbb német zeneszerzőjének egy-egy darabja csendül fel. A lipcsei Collegium Musicum alapítója,

Georg Philipp Telemann az 1700-as években nem csak a legünnepeltebb, hanem a legtermékenyebb komponistának is számított, több mint ezer alkotásával. Több darabot szerzett, mint Händel és Bach együttvéve.

Solymosi Péter és Kosóczki Tamás a zeneszerző négytételes trombitaversenyét, a D-dúr concertót adja elő. Ezt követően Bach G-dúr prelúdium és fúga (BWV 550) című művét élvezheti a hallgatóság. A virtuóz, derűs hangvételű darab Bach egyik ritkábban játszott, fiatalkori kompozíciója.

Érdekesség, hogy a lipcsei Tamás-templom kántora eredetileg nem Bach, hanem Telemann lett volna, ő azonban elutasította a megbízatást. A legendák szerint ennek oka az volt, hogy tudta, művésztársa pályázik a posztra, de valójában csak azért érdekelte a pozíció, hogy magasabb fizetést érjen el.

A húsvéti hangverseny negyedik zeneszerzője az orosz zenei hagyomány megteremtője, Mihail Ivanovics Glinka. Der Nordstern, azaz Északi csillag című dalát Solymosi Péter tolmácsolja majd. A párizsi Trocadéro hangversenyterem Cavaille-Coll orgonájának felavatására írt művet, az 1878-ban komponált Cantabile No. 2. című darabot maga a zeneszerző, César Franck adta elő a korabeli ünnepségen. A darab hangvétele – a bizalommal, reménnyel telt, csendes ima – kiválóan illeszkedik a húsvéti ünnep gondolatköréhez.

Az eredetileg zenekarra és egy trombitás szólistára írt Tomasi-darab – Semaine sainte à Cuzco, azaz Nagyhét Cuzcóban – ezúttal trombitán és orgonán szólal meg a Szent Márton-bazilikában. A színpadi művek szerzőjeként ismertté váló Tomasit – a francia zeneszerzőknél maradva –  Dupré követi. A Cortège et litanie-t két változatban készítette el a művész. Először orgonára, majd orgonára és zenekarra.

Mindkettőt ő maga mutatta be, a világ akkori legnagyobb orgonáján, a Wanamaker áruházban, New Yorkban.

Bazilika-163343.jpg

A Pannonhalmi Főapátság bazilikája (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Nem véletlen, ha a hangversenyen elhangzó Bernat Vivancos-mű ismerősnek tűnik majd. A katalán zeneszerző Franz Schubert Ave Mariát alapul véve alkotta meg azonos címet viselő saját darabját. Végül a koncert Louis Vierne II. orgonaszimfóniájának szenvedélyes Allegro tételével zárul.

A Pannonhalmi Főapátság a húsvéti alkalom mellett Szent István király ünnepén, a Zene Világnapján és karácsony másnapján is évtizedek óta szervez orgonahangversenyt. A sorozatnak a 60-as, 70-es évekre visszanyúló hagyománya van. 

A koncertekre a főapátság a magyarországi orgonaművészek legkiválóbbjait hívja meg. Időről időre pedig – ahogy idén húsvétkor is – nemcsak szólókoncertet hallhatnak a látogatók, hanem kamarazenét is.

Április 18-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett Kosóczki Tamás orgonajátékát élvezhetjük. Az orgonista summa cum laude minősítéssel szerezte meg művészdoktori fokozatát. Tanári pályáját 1999-ben kezdte, jelenleg is a bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola orgona- és zongoratanára, valamint az Eötvös József Főiskola docense. Ő alapította meg Baján a Belvárosi Orgonaesték sorozatot, a helyi belvárosi templom orgonistája. Elnyerte a köztársasági ösztöndíjat és két egymást követő évben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt Fischer Annie-ösztöndíjat. Hazánkban és külföldön is rendszeresen koncertezik.

A húsvéti hangversenyen Kosóczki Tamással Solymosi Péter, a Pannon Filharmonikusok szólamvezető trombitása lép fel. Solymosi hétévesen kezdett zenét tanulni, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatója volt, egyetemi diplomát pedig a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumában szerzett. 2000-ben első lett a bukaresti Jeunesses Musicales Nemzetközi Trombitaversenyen, a következő évben pedig második helyezést ért el a Szegedi és Debreceni Konzervatóriumok Trombitaversenyén. Szakközépiskolában és egyetemen is tanít, a Drezdai Modern Zene Fesztivál ösztöndíjasa volt. A Mozart Zenekar Pécs alapítótagja, számos egyéb formációban muzsikált és Kosóczki Tamás rendszeres kamarapartnere.  

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A bazilika orgonája, Pannonhalmi Főapátság (fotó/forrás: Pannonhalmi Főapátság )   

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.