Klasszikus

Húsvéti orgonahangverseny Pannonhalmán

2010.03.31. 02:16
Ajánlom
Április 5-én délután a Pannonhalmi Bazilika negyedszázada épített orgonáján Kiss Zsolt tart húsvéti zenés áhítatot.

1980-ban Dr. Szennay András főapát úgy döntött, hogy a Bencés Rend a bazilika számára új orgonát építtet. Erre azért volt szükség, mert a régi orgona belső szerkezetei elhasználódtak, a hangszer sem a liturgia szolgálatában, sem az orgonakoncerteken nem működött megbízhatóan. Az új orgona tervezésével Dr.Szigeti Kilián, európai hírű bencés organológus kapott megbízást. A hangszer megépítését a budapesti Aquincum Orgonagyártól rendelte meg a Rend.  Dr.Szigeti Kilián 1981. karácsonyán bekövetkezett váratlan halála kissé megakasztotta az orgonaépítés folyamatát. 1982-ben a Műemléki Felügyelőség kívánságára új homlokzati terv készült, de az orgona hangképe (diszpozíciója) lényegében változatlan maradt. Az orgonaépítés további menetét Trajtler Gábor és  Dr. Áment Lukács orgonaművészek felügyelték.

A hangszer három manuálos, pedálos, 41 regiszteres, csúszkaláda rendszerű szélládákkal, mechanikus billentyű- és elektromos regisztertraktúrával rendelkezik. A regisztrálás megkönnyítésére elektronikus Setzer-kombináció került beépítésre. Az új orgona 1985 őszén készült el, felszentelésére 1985. december 7-én került sor. Az orgonaavató koncerten Gergely Ferenc, a budapesti Zeneakadémia professzora,  Trajtler Gábor és Áment Lukács orgonaművészek szólaltatták meg az új hangszert.

2010. április 5-én délután fél négykor Kiss Zsolt nyitja az ünnepi esztendő orgonhangversenyeinek sorát. Előadásában J. Pachelbel: Christ lag in Todesbanden, J.S.Bach: D-dúr prelúdium és fúga BWV 532 és e-moll szonáta BWV 528, Liszt: Weinen, klangen,sorgen, sagen és C. Tournemire: Victimae paschali laudes című művei hangzanak el.

Az orgona ismertetését Áment Lukács atya írta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.