Klasszikus

Húsvéti orgonahangverseny Pannonhalmán

2010.03.31. 02:16
Ajánlom
Április 5-én délután a Pannonhalmi Bazilika negyedszázada épített orgonáján Kiss Zsolt tart húsvéti zenés áhítatot.

1980-ban Dr. Szennay András főapát úgy döntött, hogy a Bencés Rend a bazilika számára új orgonát építtet. Erre azért volt szükség, mert a régi orgona belső szerkezetei elhasználódtak, a hangszer sem a liturgia szolgálatában, sem az orgonakoncerteken nem működött megbízhatóan. Az új orgona tervezésével Dr.Szigeti Kilián, európai hírű bencés organológus kapott megbízást. A hangszer megépítését a budapesti Aquincum Orgonagyártól rendelte meg a Rend.  Dr.Szigeti Kilián 1981. karácsonyán bekövetkezett váratlan halála kissé megakasztotta az orgonaépítés folyamatát. 1982-ben a Műemléki Felügyelőség kívánságára új homlokzati terv készült, de az orgona hangképe (diszpozíciója) lényegében változatlan maradt. Az orgonaépítés további menetét Trajtler Gábor és  Dr. Áment Lukács orgonaművészek felügyelték.

A hangszer három manuálos, pedálos, 41 regiszteres, csúszkaláda rendszerű szélládákkal, mechanikus billentyű- és elektromos regisztertraktúrával rendelkezik. A regisztrálás megkönnyítésére elektronikus Setzer-kombináció került beépítésre. Az új orgona 1985 őszén készült el, felszentelésére 1985. december 7-én került sor. Az orgonaavató koncerten Gergely Ferenc, a budapesti Zeneakadémia professzora,  Trajtler Gábor és Áment Lukács orgonaművészek szólaltatták meg az új hangszert.

2010. április 5-én délután fél négykor Kiss Zsolt nyitja az ünnepi esztendő orgonhangversenyeinek sorát. Előadásában J. Pachelbel: Christ lag in Todesbanden, J.S.Bach: D-dúr prelúdium és fúga BWV 532 és e-moll szonáta BWV 528, Liszt: Weinen, klangen,sorgen, sagen és C. Tournemire: Victimae paschali laudes című művei hangzanak el.

Az orgona ismertetését Áment Lukács atya írta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.