Klasszikus

Húsz új programsorozatot indít a Müpa

2012.04.24. 17:11
Ajánlom
Az eddig megszokottól eltérően 2012 őszétől az évados műsorszerkesztésre tér át a Művészetek Palotája, így a komolyzenei bérleteket már a szezon teljes kínálatából állították össze. A húsz új sorozatra április 24-től lehet bérletet váltani.

Az ősszel induló szériák közé két olyan sorozat is tartozik, amely szorosan kapcsolódik a koncepcióváltáshoz: a szervezők a következő szezonra kiválasztották az Évad művészét - elsőként az idén 60 éves Kocsis Zoltánt - és az Évad együttesét is, a 2013-ban ötven éves Liszt Ferenc Kamarazenekart, akik majd az évad végén adják át a stafétabotot. Ahogyan azt Káel Csaba, az április 24-i sajtótájékoztató elmondta: a következő évad mottója a horizont lesz, a mai válságos helyzetben ugyanis nehezen igazodnak el az emberek, a kultúra és a művészet viszont alkalmas rá, hogy kitágítsa a látóhatárukat.

Az újdonságok közül Csonka András operatív vezérigazgató-helyettes kiemelte azokat a hangversenyeket, amelyben az Évad művésze és Együttese együtt lép a pódiumra, méghozzá olyan sztármuzsikusokkal, mint Emmanuel Pahud, Perényi Miklós és Louis Fernando Pérez. A világhírű karmesterek közül vendége lesz a háznak John Eliot Gardiner, Simon Rattle, a Stuttgarti Barokk Zenekar és Kamarakórus Frieder Bernius vezényletével pedig Bach Máté-passióját fogja megszólaltani. A Szentpétervári Filharmonikus Zenekar és Jurij Tyemirkanov romantikus műsort ad majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ugyanitt az Orchestre de Paris Pavo Jaervi vezényletével játszik. Továbbá Leonidasz Kavakosz Sibelus hegedűversenyét, Vásáry Tamás pedig a Turkish Presidential Symphony Orchestrával Liszt A-dúr zongoraversenyét fogja megszólaltatni a következő évadban.

Az újévi koncert hagyománya szerint 2013. január elsején Haydn Az évszakok című oratóriuma a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában hangzik el, Helmuth Rilling vezényletével. A szólisták a világhírű Marlis Petersen, Bernhard Berchtold és Bretz Gábor lesznek. Káel Csaba vezérigazgató megjegyezte: a jövőben mindig más oratorikus alkotást tűznek műsorra, és mivel a külföldi zenekarok nehezen mozdulnak ki az ünnep alkalmával, így több lehetőség nyílik a hazai együttesek számára. A kortárs zene is fontos szerepet kapott az évad műsorában: elhangzanak majd többek között John Cage, Ligeti György, Fekete Gyula és Szemző Tibor alkotásai, továbbá áriaestet ad a neves tenor Ramón Vargas is.

Káel Csaba hozzátette: a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Állami Operaházzal, a Zeneakadémiával és a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kialakított kapcsolatokat nemzetközi szinten is kiterjesztik. Solti György születésének 100. évfordulóját például az Operaházzal és a Zeneakadémiával közösen ünneplik meg és a Verdi-évre reflektálva a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban mutatják be a ritkán hallható, Attila című operát. Operaprodukciókkal továbbá a Wagner-napok mellett az NFZ új Richard Strauss-sorozatában is találkozhat a Müpa közönsége. A szerző Budapesten még nem látott operáit bemutató hét részes sorozat keretében A hallgatag asszony és a Capriccio októberben és márciusban kerül színre, Debussy születésének 150. évfordulójára pedig Vukán György és a francia trombitavirtuóz Stephane Belmondo szeptemberi koncertjével emlékeznek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.