Klasszikus

Húsz új programsorozatot indít a Müpa

2012.04.24. 17:11
Ajánlom
Az eddig megszokottól eltérően 2012 őszétől az évados műsorszerkesztésre tér át a Művészetek Palotája, így a komolyzenei bérleteket már a szezon teljes kínálatából állították össze. A húsz új sorozatra április 24-től lehet bérletet váltani.

Az ősszel induló szériák közé két olyan sorozat is tartozik, amely szorosan kapcsolódik a koncepcióváltáshoz: a szervezők a következő szezonra kiválasztották az Évad művészét - elsőként az idén 60 éves Kocsis Zoltánt - és az Évad együttesét is, a 2013-ban ötven éves Liszt Ferenc Kamarazenekart, akik majd az évad végén adják át a stafétabotot. Ahogyan azt Káel Csaba, az április 24-i sajtótájékoztató elmondta: a következő évad mottója a horizont lesz, a mai válságos helyzetben ugyanis nehezen igazodnak el az emberek, a kultúra és a művészet viszont alkalmas rá, hogy kitágítsa a látóhatárukat.

Az újdonságok közül Csonka András operatív vezérigazgató-helyettes kiemelte azokat a hangversenyeket, amelyben az Évad művésze és Együttese együtt lép a pódiumra, méghozzá olyan sztármuzsikusokkal, mint Emmanuel Pahud, Perényi Miklós és Louis Fernando Pérez. A világhírű karmesterek közül vendége lesz a háznak John Eliot Gardiner, Simon Rattle, a Stuttgarti Barokk Zenekar és Kamarakórus Frieder Bernius vezényletével pedig Bach Máté-passióját fogja megszólaltani. A Szentpétervári Filharmonikus Zenekar és Jurij Tyemirkanov romantikus műsort ad majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ugyanitt az Orchestre de Paris Pavo Jaervi vezényletével játszik. Továbbá Leonidasz Kavakosz Sibelus hegedűversenyét, Vásáry Tamás pedig a Turkish Presidential Symphony Orchestrával Liszt A-dúr zongoraversenyét fogja megszólaltatni a következő évadban.

Az újévi koncert hagyománya szerint 2013. január elsején Haydn Az évszakok című oratóriuma a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában hangzik el, Helmuth Rilling vezényletével. A szólisták a világhírű Marlis Petersen, Bernhard Berchtold és Bretz Gábor lesznek. Káel Csaba vezérigazgató megjegyezte: a jövőben mindig más oratorikus alkotást tűznek műsorra, és mivel a külföldi zenekarok nehezen mozdulnak ki az ünnep alkalmával, így több lehetőség nyílik a hazai együttesek számára. A kortárs zene is fontos szerepet kapott az évad műsorában: elhangzanak majd többek között John Cage, Ligeti György, Fekete Gyula és Szemző Tibor alkotásai, továbbá áriaestet ad a neves tenor Ramón Vargas is.

Káel Csaba hozzátette: a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Állami Operaházzal, a Zeneakadémiával és a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kialakított kapcsolatokat nemzetközi szinten is kiterjesztik. Solti György születésének 100. évfordulóját például az Operaházzal és a Zeneakadémiával közösen ünneplik meg és a Verdi-évre reflektálva a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban mutatják be a ritkán hallható, Attila című operát. Operaprodukciókkal továbbá a Wagner-napok mellett az NFZ új Richard Strauss-sorozatában is találkozhat a Müpa közönsége. A szerző Budapesten még nem látott operáit bemutató hét részes sorozat keretében A hallgatag asszony és a Capriccio októberben és márciusban kerül színre, Debussy születésének 150. évfordulójára pedig Vukán György és a francia trombitavirtuóz Stephane Belmondo szeptemberi koncertjével emlékeznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.