Klasszikus

Húsz új programsorozatot indít a Müpa

2012.04.24. 17:11
Ajánlom
Az eddig megszokottól eltérően 2012 őszétől az évados műsorszerkesztésre tér át a Művészetek Palotája, így a komolyzenei bérleteket már a szezon teljes kínálatából állították össze. A húsz új sorozatra április 24-től lehet bérletet váltani.

Az ősszel induló szériák közé két olyan sorozat is tartozik, amely szorosan kapcsolódik a koncepcióváltáshoz: a szervezők a következő szezonra kiválasztották az Évad művészét - elsőként az idén 60 éves Kocsis Zoltánt - és az Évad együttesét is, a 2013-ban ötven éves Liszt Ferenc Kamarazenekart, akik majd az évad végén adják át a stafétabotot. Ahogyan azt Káel Csaba, az április 24-i sajtótájékoztató elmondta: a következő évad mottója a horizont lesz, a mai válságos helyzetben ugyanis nehezen igazodnak el az emberek, a kultúra és a művészet viszont alkalmas rá, hogy kitágítsa a látóhatárukat.

Az újdonságok közül Csonka András operatív vezérigazgató-helyettes kiemelte azokat a hangversenyeket, amelyben az Évad művésze és Együttese együtt lép a pódiumra, méghozzá olyan sztármuzsikusokkal, mint Emmanuel Pahud, Perényi Miklós és Louis Fernando Pérez. A világhírű karmesterek közül vendége lesz a háznak John Eliot Gardiner, Simon Rattle, a Stuttgarti Barokk Zenekar és Kamarakórus Frieder Bernius vezényletével pedig Bach Máté-passióját fogja megszólaltani. A Szentpétervári Filharmonikus Zenekar és Jurij Tyemirkanov romantikus műsort ad majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ugyanitt az Orchestre de Paris Pavo Jaervi vezényletével játszik. Továbbá Leonidasz Kavakosz Sibelus hegedűversenyét, Vásáry Tamás pedig a Turkish Presidential Symphony Orchestrával Liszt A-dúr zongoraversenyét fogja megszólaltatni a következő évadban.

Az újévi koncert hagyománya szerint 2013. január elsején Haydn Az évszakok című oratóriuma a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában hangzik el, Helmuth Rilling vezényletével. A szólisták a világhírű Marlis Petersen, Bernhard Berchtold és Bretz Gábor lesznek. Káel Csaba vezérigazgató megjegyezte: a jövőben mindig más oratorikus alkotást tűznek műsorra, és mivel a külföldi zenekarok nehezen mozdulnak ki az ünnep alkalmával, így több lehetőség nyílik a hazai együttesek számára. A kortárs zene is fontos szerepet kapott az évad műsorában: elhangzanak majd többek között John Cage, Ligeti György, Fekete Gyula és Szemző Tibor alkotásai, továbbá áriaestet ad a neves tenor Ramón Vargas is.

Káel Csaba hozzátette: a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Állami Operaházzal, a Zeneakadémiával és a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kialakított kapcsolatokat nemzetközi szinten is kiterjesztik. Solti György születésének 100. évfordulóját például az Operaházzal és a Zeneakadémiával közösen ünneplik meg és a Verdi-évre reflektálva a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban mutatják be a ritkán hallható, Attila című operát. Operaprodukciókkal továbbá a Wagner-napok mellett az NFZ új Richard Strauss-sorozatában is találkozhat a Müpa közönsége. A szerző Budapesten még nem látott operáit bemutató hét részes sorozat keretében A hallgatag asszony és a Capriccio októberben és márciusban kerül színre, Debussy születésének 150. évfordulójára pedig Vukán György és a francia trombitavirtuóz Stephane Belmondo szeptemberi koncertjével emlékeznek.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.