Klasszikus

Húszéves a Hot Jazz Band

2005.05.28. 00:00
Ajánlom
Magyarországon nem nagyon tudják, mit jelent a hot jazz - mondja Bényei Tamás, az idén húszéves Hot Jazz Band vezetője, majd hozzáteszi: ez eleinte nekik is gondot okozott, de mára azért javult a helyzet.

Amerikában, Nyugat-Európában nem kérdés, hogy a hot jazz a múlt század első felének zenéjét, Louis Armstrongot, Fred Astaire-t, Gershwint, a charlestont, a szvinget, a dixielandet jelenti. Magyar viszonylatban a Hamvadó cigarettavég, a Kislány, kezeket fel!, a Meseautó is ebbe a műfajba tartozik. Így sokan akkor ébrednek rá, hogy szívesen hallgatják a Hot Jazz Bandet, amikor elvetődnek egy koncertre.

Az indulás a műfaj ismeretlensége miatt nem volt egyszerű, annak ellenére, hogy 1985-ben a dixieland itthon reneszánszát élte. Bényei Tamás dédszülei az Egyesült Államokban éltek egy ideig, így ő gyerekként belekóstolhatott az amerikai kultúrába, például egy gramofon és néhány régi lemez segítségével. Bár sokáig egyetlen Karády-filmet sem látott, dalait már kisgyerekként ismerte. A zeneiskolai tanára, Apáti János pedig dixielandrajongó volt, így aztán nem lehetett kétséges, hogy amint lehetősége nyílik, ilyen stílusú zenekart alapít. Már a kezdetekkor elhatározták, hogy a korszak amerikai szerzeményeinek bemutatása mellett a két világháború közötti magyar műveket is előadják. Ezért beleásták magukat a régi hang- és filmfelvételekbe, kottákba, hogy minél inkább visszaadják azt a hangulatot, amely a húszas, harmincas évek mulatóinak világát idézi. - Én például sokat gyakoroltam, hogy úgy énekeljem a Halló Babyt, mint Kalmár Pál 1935-ben - mondja Bényei. Erre ma is törekszenek, újabb művek felkutatása azonban nem könnyű. A Széchényi könyvtárban például elvileg megtalálhatók a háború előtti dalok kottáinak köteles példányai, csakhogy sok közülük rendszerezés nélkül valahol egy pincében porosodik, képtelenség hozzájuk férni.

Így marad a pillanatnyilag háromszáz dalból álló repertoár, amellyel több díjat nyertek már, például a Louis Armstrong Nemzetközi Jazz Verseny és a New Orleans Nemzetközi Jazz Verseny első díját (utóbbit kétszer is), két eMeRTon-díjat. És amire talán a legbüszkébbek, hogy rendszeresen meghívják őket a dzsessz őshazájába, az Egyesült Államokba.

Húszéves fennállásukat koncerttel ünneplik ma este a MOM Művelődési Központban, ahová meghívták a régi tagokat, Bóbis László szteppvilágbajnokot, a pályáját náluk kezdő Szekeres Adriennt és a nagy dixielandzenekarok tagjait, mint Nagy Iván (Benkó Dixieland) és Molnár Gyula (Molnár Dixieland).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Könyv

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.
Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.