Klasszikus

Húszéves a Hot Jazz Band

2005.05.28. 00:00
Ajánlom
Magyarországon nem nagyon tudják, mit jelent a hot jazz - mondja Bényei Tamás, az idén húszéves Hot Jazz Band vezetője, majd hozzáteszi: ez eleinte nekik is gondot okozott, de mára azért javult a helyzet.

Amerikában, Nyugat-Európában nem kérdés, hogy a hot jazz a múlt század első felének zenéjét, Louis Armstrongot, Fred Astaire-t, Gershwint, a charlestont, a szvinget, a dixielandet jelenti. Magyar viszonylatban a Hamvadó cigarettavég, a Kislány, kezeket fel!, a Meseautó is ebbe a műfajba tartozik. Így sokan akkor ébrednek rá, hogy szívesen hallgatják a Hot Jazz Bandet, amikor elvetődnek egy koncertre.

Az indulás a műfaj ismeretlensége miatt nem volt egyszerű, annak ellenére, hogy 1985-ben a dixieland itthon reneszánszát élte. Bényei Tamás dédszülei az Egyesült Államokban éltek egy ideig, így ő gyerekként belekóstolhatott az amerikai kultúrába, például egy gramofon és néhány régi lemez segítségével. Bár sokáig egyetlen Karády-filmet sem látott, dalait már kisgyerekként ismerte. A zeneiskolai tanára, Apáti János pedig dixielandrajongó volt, így aztán nem lehetett kétséges, hogy amint lehetősége nyílik, ilyen stílusú zenekart alapít. Már a kezdetekkor elhatározták, hogy a korszak amerikai szerzeményeinek bemutatása mellett a két világháború közötti magyar műveket is előadják. Ezért beleásták magukat a régi hang- és filmfelvételekbe, kottákba, hogy minél inkább visszaadják azt a hangulatot, amely a húszas, harmincas évek mulatóinak világát idézi. - Én például sokat gyakoroltam, hogy úgy énekeljem a Halló Babyt, mint Kalmár Pál 1935-ben - mondja Bényei. Erre ma is törekszenek, újabb művek felkutatása azonban nem könnyű. A Széchényi könyvtárban például elvileg megtalálhatók a háború előtti dalok kottáinak köteles példányai, csakhogy sok közülük rendszerezés nélkül valahol egy pincében porosodik, képtelenség hozzájuk férni.

Így marad a pillanatnyilag háromszáz dalból álló repertoár, amellyel több díjat nyertek már, például a Louis Armstrong Nemzetközi Jazz Verseny és a New Orleans Nemzetközi Jazz Verseny első díját (utóbbit kétszer is), két eMeRTon-díjat. És amire talán a legbüszkébbek, hogy rendszeresen meghívják őket a dzsessz őshazájába, az Egyesült Államokba.

Húszéves fennállásukat koncerttel ünneplik ma este a MOM Művelődési Központban, ahová meghívták a régi tagokat, Bóbis László szteppvilágbajnokot, a pályáját náluk kezdő Szekeres Adriennt és a nagy dixielandzenekarok tagjait, mint Nagy Iván (Benkó Dixieland) és Molnár Gyula (Molnár Dixieland).

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.