Klasszikus

Húszéves a Hot Jazz Band

2005.05.28. 00:00
Ajánlom
Magyarországon nem nagyon tudják, mit jelent a hot jazz - mondja Bényei Tamás, az idén húszéves Hot Jazz Band vezetője, majd hozzáteszi: ez eleinte nekik is gondot okozott, de mára azért javult a helyzet.

Amerikában, Nyugat-Európában nem kérdés, hogy a hot jazz a múlt század első felének zenéjét, Louis Armstrongot, Fred Astaire-t, Gershwint, a charlestont, a szvinget, a dixielandet jelenti. Magyar viszonylatban a Hamvadó cigarettavég, a Kislány, kezeket fel!, a Meseautó is ebbe a műfajba tartozik. Így sokan akkor ébrednek rá, hogy szívesen hallgatják a Hot Jazz Bandet, amikor elvetődnek egy koncertre.

Az indulás a műfaj ismeretlensége miatt nem volt egyszerű, annak ellenére, hogy 1985-ben a dixieland itthon reneszánszát élte. Bényei Tamás dédszülei az Egyesült Államokban éltek egy ideig, így ő gyerekként belekóstolhatott az amerikai kultúrába, például egy gramofon és néhány régi lemez segítségével. Bár sokáig egyetlen Karády-filmet sem látott, dalait már kisgyerekként ismerte. A zeneiskolai tanára, Apáti János pedig dixielandrajongó volt, így aztán nem lehetett kétséges, hogy amint lehetősége nyílik, ilyen stílusú zenekart alapít. Már a kezdetekkor elhatározták, hogy a korszak amerikai szerzeményeinek bemutatása mellett a két világháború közötti magyar műveket is előadják. Ezért beleásták magukat a régi hang- és filmfelvételekbe, kottákba, hogy minél inkább visszaadják azt a hangulatot, amely a húszas, harmincas évek mulatóinak világát idézi. - Én például sokat gyakoroltam, hogy úgy énekeljem a Halló Babyt, mint Kalmár Pál 1935-ben - mondja Bényei. Erre ma is törekszenek, újabb művek felkutatása azonban nem könnyű. A Széchényi könyvtárban például elvileg megtalálhatók a háború előtti dalok kottáinak köteles példányai, csakhogy sok közülük rendszerezés nélkül valahol egy pincében porosodik, képtelenség hozzájuk férni.

Így marad a pillanatnyilag háromszáz dalból álló repertoár, amellyel több díjat nyertek már, például a Louis Armstrong Nemzetközi Jazz Verseny és a New Orleans Nemzetközi Jazz Verseny első díját (utóbbit kétszer is), két eMeRTon-díjat. És amire talán a legbüszkébbek, hogy rendszeresen meghívják őket a dzsessz őshazájába, az Egyesült Államokba.

Húszéves fennállásukat koncerttel ünneplik ma este a MOM Művelődési Központban, ahová meghívták a régi tagokat, Bóbis László szteppvilágbajnokot, a pályáját náluk kezdő Szekeres Adriennt és a nagy dixielandzenekarok tagjait, mint Nagy Iván (Benkó Dixieland) és Molnár Gyula (Molnár Dixieland).

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.