Klasszikus

Húszéves a Magyar Zenei Tanács

2010.12.05. 21:54
Ajánlom
Húsz évvel ezelőtt, 1990. december 5-én alakította meg a Magyar Zenei Tanácsot húsz zenei egyesület.

A Magyar Zenei Tanács az 1949-ben egyéni tagokkal alakult Magyar Zeneművészek Szövetségének jogutódja. Célja a magyar zenekultúra fejlődésének társadalmi eszközökkel való előmozdítása, a zenei értékek védelme és minél szélesebb körű terjesztésének előmozdítása, a zene társadalmi bázisának fejlesztése az oktatási struktúrában és a zenei öntevékenységben, a magyar zenekultúra nemzetközi pozícióinak erősítése. Jelenleg 38 társadalmi szervezet, 14 társult intézmény és 10 rendkívüli egyéni tag alkotja.

A Magyar Zenei Tanács főbb tevékenységi körei:

- összefogja és koordinálja a zenész társadalom szakmailag, műfajilag vagy regionálisan elkülönülő csoportjainak tevékenységét, segíti azok hazai és nemzetközi munkáját;
- részt vesz a zenekultúrát érintő törvények, rendeletek, fejlesztési tervek kidolgozásában, véleményezésében, segíti az államigazgatás kulturális és oktatási területet érintő tevékenységét;
- együttműködik más zenei és művészeti szervezetekkel, intézményekkel;
- képviselteti magát szakmai döntéshozó vagy tanácsadó testületekben, a Nemzeti Kulturális Alap felkérésére koordinálja a zenei kurátorok delegálását;
- muzsikusokat terjeszt fel állami kitüntetésekre, valamint koordinálja a kulturális miniszter által adományozott zenei művészeti díjakra való javaslattételeket;
- a Zene Világnapján - a hivatásos énekkarokkal és szimfonikus zenekarokkal közösen - kiadja "az évad legjobb énekkari- és zenekari művésze" okleveleket;
- a zenekultúrát érintő fontos kérdésekben nyilvánosan állást foglal, megjeleníti a zenésztársadalom érdekeit a szélesebb nyilvánosság előtt is;
- tájékoztató tevékenységet lát el a zenei élet minden területét érintő bel- és külföldről érkező kérésre.

A Magyar Zenei Tanács elnökségének és tagjainak névsora ide kattintva tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.