Klasszikus

Húszéves a Magyar Zenei Tanács

2010.12.05. 21:54
Ajánlom
Húsz évvel ezelőtt, 1990. december 5-én alakította meg a Magyar Zenei Tanácsot húsz zenei egyesület.

A Magyar Zenei Tanács az 1949-ben egyéni tagokkal alakult Magyar Zeneművészek Szövetségének jogutódja. Célja a magyar zenekultúra fejlődésének társadalmi eszközökkel való előmozdítása, a zenei értékek védelme és minél szélesebb körű terjesztésének előmozdítása, a zene társadalmi bázisának fejlesztése az oktatási struktúrában és a zenei öntevékenységben, a magyar zenekultúra nemzetközi pozícióinak erősítése. Jelenleg 38 társadalmi szervezet, 14 társult intézmény és 10 rendkívüli egyéni tag alkotja.

A Magyar Zenei Tanács főbb tevékenységi körei:

- összefogja és koordinálja a zenész társadalom szakmailag, műfajilag vagy regionálisan elkülönülő csoportjainak tevékenységét, segíti azok hazai és nemzetközi munkáját;
- részt vesz a zenekultúrát érintő törvények, rendeletek, fejlesztési tervek kidolgozásában, véleményezésében, segíti az államigazgatás kulturális és oktatási területet érintő tevékenységét;
- együttműködik más zenei és művészeti szervezetekkel, intézményekkel;
- képviselteti magát szakmai döntéshozó vagy tanácsadó testületekben, a Nemzeti Kulturális Alap felkérésére koordinálja a zenei kurátorok delegálását;
- muzsikusokat terjeszt fel állami kitüntetésekre, valamint koordinálja a kulturális miniszter által adományozott zenei művészeti díjakra való javaslattételeket;
- a Zene Világnapján - a hivatásos énekkarokkal és szimfonikus zenekarokkal közösen - kiadja "az évad legjobb énekkari- és zenekari művésze" okleveleket;
- a zenekultúrát érintő fontos kérdésekben nyilvánosan állást foglal, megjeleníti a zenésztársadalom érdekeit a szélesebb nyilvánosság előtt is;
- tájékoztató tevékenységet lát el a zenei élet minden területét érintő bel- és külföldről érkező kérésre.

A Magyar Zenei Tanács elnökségének és tagjainak névsora ide kattintva tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.