Klasszikus

Húszéves a Magyar Zenei Tanács

2010.12.05. 21:54
Ajánlom
Húsz évvel ezelőtt, 1990. december 5-én alakította meg a Magyar Zenei Tanácsot húsz zenei egyesület.

A Magyar Zenei Tanács az 1949-ben egyéni tagokkal alakult Magyar Zeneművészek Szövetségének jogutódja. Célja a magyar zenekultúra fejlődésének társadalmi eszközökkel való előmozdítása, a zenei értékek védelme és minél szélesebb körű terjesztésének előmozdítása, a zene társadalmi bázisának fejlesztése az oktatási struktúrában és a zenei öntevékenységben, a magyar zenekultúra nemzetközi pozícióinak erősítése. Jelenleg 38 társadalmi szervezet, 14 társult intézmény és 10 rendkívüli egyéni tag alkotja.

A Magyar Zenei Tanács főbb tevékenységi körei:

- összefogja és koordinálja a zenész társadalom szakmailag, műfajilag vagy regionálisan elkülönülő csoportjainak tevékenységét, segíti azok hazai és nemzetközi munkáját;
- részt vesz a zenekultúrát érintő törvények, rendeletek, fejlesztési tervek kidolgozásában, véleményezésében, segíti az államigazgatás kulturális és oktatási területet érintő tevékenységét;
- együttműködik más zenei és művészeti szervezetekkel, intézményekkel;
- képviselteti magát szakmai döntéshozó vagy tanácsadó testületekben, a Nemzeti Kulturális Alap felkérésére koordinálja a zenei kurátorok delegálását;
- muzsikusokat terjeszt fel állami kitüntetésekre, valamint koordinálja a kulturális miniszter által adományozott zenei művészeti díjakra való javaslattételeket;
- a Zene Világnapján - a hivatásos énekkarokkal és szimfonikus zenekarokkal közösen - kiadja "az évad legjobb énekkari- és zenekari művésze" okleveleket;
- a zenekultúrát érintő fontos kérdésekben nyilvánosan állást foglal, megjeleníti a zenésztársadalom érdekeit a szélesebb nyilvánosság előtt is;
- tájékoztató tevékenységet lát el a zenei élet minden területét érintő bel- és külföldről érkező kérésre.

A Magyar Zenei Tanács elnökségének és tagjainak névsora ide kattintva tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.