Klasszikus

Húszéves a Makám

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Jubileumi koncert a Zeneakadémián Huszadik születésnapját ünnepli a Makám, ami eléggé meglepő, mert az ember még érzi a megalakulásuk után négy évvel, 1988-ban kiadott, és húszezer példányban elkelt Közelítések című lemezük borítójának nyomdaszagát.

Mintha tegnap lett volna, hogy a kezünkbe vettük, ki azért, mert felkapta a fejét a Makám különleges zenei világának hallatán, néhányan meg csak azért, mert bizonyos körökben illett szeretni az unikális dolgokat, az viszont biztos, hogy ez a muzsika végül mindenkit odaszögezett az NDK lemezjátszó elé, mert ezeket a kompozíciókat bizony nem lehetett csak úgy mellékesen, háttérzeneként hallgatni, erre figyelni kellett, és ez végül is jó volt, mint ahogy később is nagyon lehetett szeretni, hogy a Makám nem adja alább, nem komponál előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, nem akar világzenei divathullámokat kihasználva, sok pénzért jófejeskedni, viszont őrzi azt a furcsa etno alapú, világzenés, dzsesszes, kultúrált önmagát, ami néha afroamerikai muzsikával színesedik, máskor Grencsó István szaxofonjátékával, utóbb Lovász Irén énekével, ami néha kelet felé kacsingat, máskor a Balkán felé, néha meg, mint a Szindbád-lemez esetében a gyerekek felé, de már tudjuk, hogy soha nem kell megijedni, mert a Makám az Makám, nem pedig ózdi hős, aki egy kicsit rapel, kicsit mutatja magát itt-ott, aztán néhány év múlva nem emlékszik rá senki; a Makám biztosan megéri a következő húsz évet is, erre elsősorban Krulik Zoltán ízlése és kifogyhatatlan ötletei jelentik a garanciát, meg persze mi magunk, akik változatlanul kíváncsiak vagyunk a Makám lemezeire, megvettük a Közelítéseket, aztán egyebek mellett a Divertimentót, a Café Bábelt, a SkanZent, legutóbb a Szindbádot meg a közelmúltban megjelent tizenegyediket, az Anzixot is, akik elmegyünk a koncertekre is, például a Zeneakadémiára, ahol ma meghallgatjuk az utóbbi négy év dalait, a színpadra lépő vendégszólistákat, Bognár Szilviát, Palya Beát, Herczku Ágnest, bolyongunk egyet a kultúrák között, ahogy Krulik mondja, ráléphetünk arra a tarka, sokszínű rongyszőnyegre, amit a Makám terít elénk, aztán tapsolunk, és ha összefutunk az utcán a zenészekkel, azt mondjuk nekik, boldog születésnapot!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zeneoktatás

Már jelentkezhetsz a Crescendo Nyári Akadémiára

Elindult a kedvezményes jelentkezés a 2020-as Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválra. A nemzetközi komolyzenei rendezvényre 17. alkalommal kerül sor, július 22-étől augusztus 3-áig Tokajban.
Klasszikus riport

Amikor korrepetitor, jogász, csellista és orvos dirigál

Hogy a február 2-i Beethoven-maratonon amatőrök vezényelhetik a Budapesti Fesztiválzenekart, megint csak azt bizonyítja: a karmester tényleg nem csinál semmit. Vagy igen?
Klasszikus magazin

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.
Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.