Klasszikus

Húszéves a Makám

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Jubileumi koncert a Zeneakadémián Huszadik születésnapját ünnepli a Makám, ami eléggé meglepő, mert az ember még érzi a megalakulásuk után négy évvel, 1988-ban kiadott, és húszezer példányban elkelt Közelítések című lemezük borítójának nyomdaszagát.

Mintha tegnap lett volna, hogy a kezünkbe vettük, ki azért, mert felkapta a fejét a Makám különleges zenei világának hallatán, néhányan meg csak azért, mert bizonyos körökben illett szeretni az unikális dolgokat, az viszont biztos, hogy ez a muzsika végül mindenkit odaszögezett az NDK lemezjátszó elé, mert ezeket a kompozíciókat bizony nem lehetett csak úgy mellékesen, háttérzeneként hallgatni, erre figyelni kellett, és ez végül is jó volt, mint ahogy később is nagyon lehetett szeretni, hogy a Makám nem adja alább, nem komponál előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, nem akar világzenei divathullámokat kihasználva, sok pénzért jófejeskedni, viszont őrzi azt a furcsa etno alapú, világzenés, dzsesszes, kultúrált önmagát, ami néha afroamerikai muzsikával színesedik, máskor Grencsó István szaxofonjátékával, utóbb Lovász Irén énekével, ami néha kelet felé kacsingat, máskor a Balkán felé, néha meg, mint a Szindbád-lemez esetében a gyerekek felé, de már tudjuk, hogy soha nem kell megijedni, mert a Makám az Makám, nem pedig ózdi hős, aki egy kicsit rapel, kicsit mutatja magát itt-ott, aztán néhány év múlva nem emlékszik rá senki; a Makám biztosan megéri a következő húsz évet is, erre elsősorban Krulik Zoltán ízlése és kifogyhatatlan ötletei jelentik a garanciát, meg persze mi magunk, akik változatlanul kíváncsiak vagyunk a Makám lemezeire, megvettük a Közelítéseket, aztán egyebek mellett a Divertimentót, a Café Bábelt, a SkanZent, legutóbb a Szindbádot meg a közelmúltban megjelent tizenegyediket, az Anzixot is, akik elmegyünk a koncertekre is, például a Zeneakadémiára, ahol ma meghallgatjuk az utóbbi négy év dalait, a színpadra lépő vendégszólistákat, Bognár Szilviát, Palya Beát, Herczku Ágnest, bolyongunk egyet a kultúrák között, ahogy Krulik mondja, ráléphetünk arra a tarka, sokszínű rongyszőnyegre, amit a Makám terít elénk, aztán tapsolunk, és ha összefutunk az utcán a zenészekkel, azt mondjuk nekik, boldog születésnapot!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.