Klasszikus

Húszéves a Makám

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Jubileumi koncert a Zeneakadémián Huszadik születésnapját ünnepli a Makám, ami eléggé meglepő, mert az ember még érzi a megalakulásuk után négy évvel, 1988-ban kiadott, és húszezer példányban elkelt Közelítések című lemezük borítójának nyomdaszagát.

Mintha tegnap lett volna, hogy a kezünkbe vettük, ki azért, mert felkapta a fejét a Makám különleges zenei világának hallatán, néhányan meg csak azért, mert bizonyos körökben illett szeretni az unikális dolgokat, az viszont biztos, hogy ez a muzsika végül mindenkit odaszögezett az NDK lemezjátszó elé, mert ezeket a kompozíciókat bizony nem lehetett csak úgy mellékesen, háttérzeneként hallgatni, erre figyelni kellett, és ez végül is jó volt, mint ahogy később is nagyon lehetett szeretni, hogy a Makám nem adja alább, nem komponál előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, nem akar világzenei divathullámokat kihasználva, sok pénzért jófejeskedni, viszont őrzi azt a furcsa etno alapú, világzenés, dzsesszes, kultúrált önmagát, ami néha afroamerikai muzsikával színesedik, máskor Grencsó István szaxofonjátékával, utóbb Lovász Irén énekével, ami néha kelet felé kacsingat, máskor a Balkán felé, néha meg, mint a Szindbád-lemez esetében a gyerekek felé, de már tudjuk, hogy soha nem kell megijedni, mert a Makám az Makám, nem pedig ózdi hős, aki egy kicsit rapel, kicsit mutatja magát itt-ott, aztán néhány év múlva nem emlékszik rá senki; a Makám biztosan megéri a következő húsz évet is, erre elsősorban Krulik Zoltán ízlése és kifogyhatatlan ötletei jelentik a garanciát, meg persze mi magunk, akik változatlanul kíváncsiak vagyunk a Makám lemezeire, megvettük a Közelítéseket, aztán egyebek mellett a Divertimentót, a Café Bábelt, a SkanZent, legutóbb a Szindbádot meg a közelmúltban megjelent tizenegyediket, az Anzixot is, akik elmegyünk a koncertekre is, például a Zeneakadémiára, ahol ma meghallgatjuk az utóbbi négy év dalait, a színpadra lépő vendégszólistákat, Bognár Szilviát, Palya Beát, Herczku Ágnest, bolyongunk egyet a kultúrák között, ahogy Krulik mondja, ráléphetünk arra a tarka, sokszínű rongyszőnyegre, amit a Makám terít elénk, aztán tapsolunk, és ha összefutunk az utcán a zenészekkel, azt mondjuk nekik, boldog születésnapot!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.