Klasszikus

Húszéves a Makám

2004.03.11. 00:00
Ajánlom
A Makám az új tradíció legmarkánsabb hazai képviselője. Zenei pályafutását 11 album fémjelzi. A Makám korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.

A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno–avantgard kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyaltak az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei (Közelítések – Hungaroton Classic 1988).

A Makám hangzásvilágát a különleges etnikus hangszerek – gadulka, kaval a Balkánról, tabla, gatham, sarangi Indiából, sansa, marimba Afrikából – és a hagyományos európai hangszerek – oboa, gitár, bőgő, zongora – együtthangzása tették egyedivé. Ezek közül is kiemelkedő a Ravi Shankar tanítvány Szalai Péter tabla játéka. Ez az irány folytatódott a ’90-es évek lemezein (Divertimento 1994, Café Bábel 1997– Fonó Records), melybe az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játékával. A Makám legújabb korszakát (SkanZen 2000, 9 colinda 2001, Szindbád 2002 – Fonó Records) a magyar népzene archaikus formái s a dal újrafelfedezése jellemzi. Az együttes eMeRTon-díjas énekes szólistája Lovász Irén, akit ma – Sebestyén Márta mellett – a legegyénibb hangú magyar énekesnőként tartanak számon.

A közelmúltban jelent meg a MAKÁM 11. lemeze ANZIX (FolkEurópa, 2003) címmel. A túlnyomórészt balkáni inspirációjú dalok a hadba induló kedvest búcsúztatják, siratják, idézik. A távoli-közeli harcokat, a NŐ szemszögéből, tele vágyakozással, fájdalommal, sóvárgással, erővel. A lemez szólistái – Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Palya Bea –, az új énekes-generáció legegyénibb hangú képviselői rendkívüli érzékenységgel tolmácsolják a múlt üzeneteit. Az ANZIX méltó folytatása a Makám új korszakának, melyben 2000-től a vokális megszólalás került repertoárjuk középpontjába.

A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a Makám változatlan hitvallása. Az együttes jubileumi koncertjére 2004. márciusa 16-án, este fél nyolctól kerül sor a Zeneakadémián. Szólisták: Lovász Irén, Palya Bea, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Juliette Gréco, akinek Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre írt dalszöveget

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel.
Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Jazz/World

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.
Jazz/World

Lakatos Mónika kapja a Womex életműdíját

Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője kapja a Womex idei életműdíját a budapesti világzenei expón október 24-én. Az előadó, aki a Muzsikás (2008) után a második magyar díjazott a Womex történetében, fellép a rangos eseményen a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.