Klasszikus

Húszéves a Makám

2004.03.11. 00:00
Ajánlom
A Makám az új tradíció legmarkánsabb hazai képviselője. Zenei pályafutását 11 album fémjelzi. A Makám korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.

A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno–avantgard kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyaltak az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei (Közelítések – Hungaroton Classic 1988).

A Makám hangzásvilágát a különleges etnikus hangszerek – gadulka, kaval a Balkánról, tabla, gatham, sarangi Indiából, sansa, marimba Afrikából – és a hagyományos európai hangszerek – oboa, gitár, bőgő, zongora – együtthangzása tették egyedivé. Ezek közül is kiemelkedő a Ravi Shankar tanítvány Szalai Péter tabla játéka. Ez az irány folytatódott a ’90-es évek lemezein (Divertimento 1994, Café Bábel 1997– Fonó Records), melybe az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játékával. A Makám legújabb korszakát (SkanZen 2000, 9 colinda 2001, Szindbád 2002 – Fonó Records) a magyar népzene archaikus formái s a dal újrafelfedezése jellemzi. Az együttes eMeRTon-díjas énekes szólistája Lovász Irén, akit ma – Sebestyén Márta mellett – a legegyénibb hangú magyar énekesnőként tartanak számon.

A közelmúltban jelent meg a MAKÁM 11. lemeze ANZIX (FolkEurópa, 2003) címmel. A túlnyomórészt balkáni inspirációjú dalok a hadba induló kedvest búcsúztatják, siratják, idézik. A távoli-közeli harcokat, a NŐ szemszögéből, tele vágyakozással, fájdalommal, sóvárgással, erővel. A lemez szólistái – Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Palya Bea –, az új énekes-generáció legegyénibb hangú képviselői rendkívüli érzékenységgel tolmácsolják a múlt üzeneteit. Az ANZIX méltó folytatása a Makám új korszakának, melyben 2000-től a vokális megszólalás került repertoárjuk középpontjába.

A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a Makám változatlan hitvallása. Az együttes jubileumi koncertjére 2004. márciusa 16-án, este fél nyolctól kerül sor a Zeneakadémián. Szólisták: Lovász Irén, Palya Bea, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.