Klasszikus

Húszéves a Makám

2004.03.11. 00:00
Ajánlom
A Makám az új tradíció legmarkánsabb hazai képviselője. Zenei pályafutását 11 album fémjelzi. A Makám korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.

A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno–avantgard kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyaltak az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei (Közelítések – Hungaroton Classic 1988).

A Makám hangzásvilágát a különleges etnikus hangszerek – gadulka, kaval a Balkánról, tabla, gatham, sarangi Indiából, sansa, marimba Afrikából – és a hagyományos európai hangszerek – oboa, gitár, bőgő, zongora – együtthangzása tették egyedivé. Ezek közül is kiemelkedő a Ravi Shankar tanítvány Szalai Péter tabla játéka. Ez az irány folytatódott a ’90-es évek lemezein (Divertimento 1994, Café Bábel 1997– Fonó Records), melybe az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játékával. A Makám legújabb korszakát (SkanZen 2000, 9 colinda 2001, Szindbád 2002 – Fonó Records) a magyar népzene archaikus formái s a dal újrafelfedezése jellemzi. Az együttes eMeRTon-díjas énekes szólistája Lovász Irén, akit ma – Sebestyén Márta mellett – a legegyénibb hangú magyar énekesnőként tartanak számon.

A közelmúltban jelent meg a MAKÁM 11. lemeze ANZIX (FolkEurópa, 2003) címmel. A túlnyomórészt balkáni inspirációjú dalok a hadba induló kedvest búcsúztatják, siratják, idézik. A távoli-közeli harcokat, a NŐ szemszögéből, tele vágyakozással, fájdalommal, sóvárgással, erővel. A lemez szólistái – Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Palya Bea –, az új énekes-generáció legegyénibb hangú képviselői rendkívüli érzékenységgel tolmácsolják a múlt üzeneteit. Az ANZIX méltó folytatása a Makám új korszakának, melyben 2000-től a vokális megszólalás került repertoárjuk középpontjába.

A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a Makám változatlan hitvallása. Az együttes jubileumi koncertjére 2004. márciusa 16-án, este fél nyolctól kerül sor a Zeneakadémián. Szólisták: Lovász Irén, Palya Bea, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.