Klasszikus

Huszonkilenc éves karmester a Liverpooli Filharmonikusok élén

2005.07.18. 00:00
Ajánlom
Az orosz származású Vasily Petrenko lesz a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekar következő vezetője. A huszonkilenc éves dirigens a legfiatalabb azon karmesterek közül, akik az együttes százhatvan éves történetében betöltötték ezt a posztot.

Petrenko Gerard Schwarz amerikai karmestert követi majd a liverpooli zenekar élen, aki 2001 óta irányítja az együttest, de 2004-ben feszültség támadt közte és a muzsikusok között.

Petrenko a szentpétervári Konzervatóriumban diplomázott, majd 1994-től 1997-ig ugyanott az Állami Operánál dolgozott. 1994 óta a szentpétervári Állami Akadémia vezető karmestere; ezt a pozícióját liverpooli állása mellett is meg kívánja őrizni.

Az orosz karmester, aki tavaly novemberben vezényelte először a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekart, gyakorlatilag ismeretlen a brit közönség előtt. Tevékenységére nagy várakozással tekintenek: kíváncsiak, felveszi-e a versenyt az ugyancsak huszonkilenc éves Ilan Volkovval, aki 2003 óta a BBC Skót Szimfonikus Zenekarának karmestere. Petrenko 2006 szeptemberétől várhatóan három éven át fog a zenekarral dolgozni (erre a periódusra esik 2008 is, amikor Liverpool lesz Európa kulturális fővárosa.) A fiatal dirigensnek legalább évi huszonöt koncertet kell majd vezényelnie.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.