Klasszikus

Huszonkilenc éves karmester a Liverpooli Filharmonikusok élén

2005.07.18. 00:00
Ajánlom
Az orosz származású Vasily Petrenko lesz a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekar következő vezetője. A huszonkilenc éves dirigens a legfiatalabb azon karmesterek közül, akik az együttes százhatvan éves történetében betöltötték ezt a posztot.

Petrenko Gerard Schwarz amerikai karmestert követi majd a liverpooli zenekar élen, aki 2001 óta irányítja az együttest, de 2004-ben feszültség támadt közte és a muzsikusok között.

Petrenko a szentpétervári Konzervatóriumban diplomázott, majd 1994-től 1997-ig ugyanott az Állami Operánál dolgozott. 1994 óta a szentpétervári Állami Akadémia vezető karmestere; ezt a pozícióját liverpooli állása mellett is meg kívánja őrizni.

Az orosz karmester, aki tavaly novemberben vezényelte először a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekart, gyakorlatilag ismeretlen a brit közönség előtt. Tevékenységére nagy várakozással tekintenek: kíváncsiak, felveszi-e a versenyt az ugyancsak huszonkilenc éves Ilan Volkovval, aki 2003 óta a BBC Skót Szimfonikus Zenekarának karmestere. Petrenko 2006 szeptemberétől várhatóan három éven át fog a zenekarral dolgozni (erre a periódusra esik 2008 is, amikor Liverpool lesz Európa kulturális fővárosa.) A fiatal dirigensnek legalább évi huszonöt koncertet kell majd vezényelnie.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.