Klasszikus

Huszonöt éves a Győri Balett

2004.03.17. 00:00
Ajánlom
A fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Győri Balett novemberi díszelőadásához kapcsolódva szobrot szeretne állítani a város a táncművészet előtti tisztelgése jeléül - közölte az együttes vezetője, Kiss János.

A Győri Balett idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A jubileum alkalmából külön előadással készülnek, illetve szobrot szeretnének állítani Győrött. Ez utóbbit William Fomin Harangozó-díjas táncművész-koreográfus kezdeményezte, az alkotás a tervek szerint a Győri Nemzeti Színház előtti teret díszítené - mondta Kiss János igazgató.

A városi közgyűlés kétmillió forintot különített el erre a célra. Az első adományozók bizonyos összegekkel már hozzá is járultak az ötlet megvalósításához - tette hozzá. Szavai szerint az elképzelésnek gyorsan híre ment, ezt jelzi, hogy több szobrászművész is megkereste az önkormányzatot.

Amennyiben összegyűlik a megfelelő összeg, kiírják a pályázatot, majd a lektorátus és a közgyűlés dönt arról, ki legyen a szobor alkotója - mondta Schmidt Péter alpolgármester. Az adományok gyűjtését a Győr Kultúrájáért Alapítvány vállalta.

Kiss János a november 6-i jubileumi ünnepség előkészületeiről elmondta: az elmúlt negyedszázad bemutatóiról készült fotókból kiállítást rendeznek, a tárlat anyagát bemutatják a budapesti Nemzeti Táncszínházban, és a Római Akadémia is szeretné az olasz érdeklődők elé tárni a fotókat.

Az igazgató elmondta, május 28-án tartják az Évszakok című tánckompozíció premierjét Haydn azonos című művének zenéjére, Egerházi Attila koreográfiájában.

Emellett Robert Kohen Stabat Mater című táncjátékát és Robert North Trójai játékok című balettkompozícióját újítják fel az esten. Az utóbbi újdonsága lesz, hogy a táncosokat élőben kíséri a Győri Ütőegyüttes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.