Klasszikus

Huszonöt éves a Győri Balett

2004.03.17. 00:00
Ajánlom
A fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Győri Balett novemberi díszelőadásához kapcsolódva szobrot szeretne állítani a város a táncművészet előtti tisztelgése jeléül - közölte az együttes vezetője, Kiss János.

A Győri Balett idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A jubileum alkalmából külön előadással készülnek, illetve szobrot szeretnének állítani Győrött. Ez utóbbit William Fomin Harangozó-díjas táncművész-koreográfus kezdeményezte, az alkotás a tervek szerint a Győri Nemzeti Színház előtti teret díszítené - mondta Kiss János igazgató.

A városi közgyűlés kétmillió forintot különített el erre a célra. Az első adományozók bizonyos összegekkel már hozzá is járultak az ötlet megvalósításához - tette hozzá. Szavai szerint az elképzelésnek gyorsan híre ment, ezt jelzi, hogy több szobrászművész is megkereste az önkormányzatot.

Amennyiben összegyűlik a megfelelő összeg, kiírják a pályázatot, majd a lektorátus és a közgyűlés dönt arról, ki legyen a szobor alkotója - mondta Schmidt Péter alpolgármester. Az adományok gyűjtését a Győr Kultúrájáért Alapítvány vállalta.

Kiss János a november 6-i jubileumi ünnepség előkészületeiről elmondta: az elmúlt negyedszázad bemutatóiról készült fotókból kiállítást rendeznek, a tárlat anyagát bemutatják a budapesti Nemzeti Táncszínházban, és a Római Akadémia is szeretné az olasz érdeklődők elé tárni a fotókat.

Az igazgató elmondta, május 28-án tartják az Évszakok című tánckompozíció premierjét Haydn azonos című művének zenéjére, Egerházi Attila koreográfiájában.

Emellett Robert Kohen Stabat Mater című táncjátékát és Robert North Trójai játékok című balettkompozícióját újítják fel az esten. Az utóbbi újdonsága lesz, hogy a táncosokat élőben kíséri a Győri Ütőegyüttes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.