Klasszikus

I. Karácsonyi Kézműves Vásárt és Etno Jazz Fesztivál a Nyitott Műhelyben

2003.12.11. 00:00
Ajánlom
A Dimorph Művészeti Központ I. Karácsonyi Kézműves Vásárt és Etno Jazz Fesztivált szervez a Nyitott Műhelyben (1123 Budapest, Ráth György u. 4.) december 19-21. között.

A Nyitott Műhely sajátos kulturális központ, ahol személyes kapcsolatba kerül művészet és közönség. A Nyitott Műhely elsősorban azért jött létre, hogy a kézműves mesterségeket minél szemléletesebb formában közvetítsék az érdeklődők felé, de mivel a Műhely belső tere kiválóan alkalmas kiállítások, koncertek, irodalmi estek és más közéleti vonatkozású előadások rendezésére is, a hely 2002 őszén a budapesti zenei élet egyik jelentős helyszínévé vált. Azóta a jazz és az etnozene legfontosabb magyar előadói lépnek fel a Műhely színpadán: Ágoston Béla, Balázs Elemér, David Yengibarjan, Dresch Mihály, Eichinger Tibor, Gadó Gábor, Grencsó István, Juhász Gábor, Kanalas Éva Ojanna, Lantos Zoltán, Makám együttes, Monori András, Nigun, Oláh Kálmán, Palya Bea, Szőke Szabolcs, Váczi Dániel trió és Vázsonyi János. A Műhely programját az autentikus népzene és komolyzene is színesíti, a jövőben pedig a külföldről érkezett előadóknak is lehetőséget kívánnak biztosítani a fellépéshez. Mindezek mellett kortárs képző- és iparművészek munkáinak kiállítása, internet használati lehetőség, filozófiai, irodalmi, környezetvédelmi és más, közéleti vagy tudományos témájú ingyenesen látogatható előadások, teázó stb. várja az ide látogatókat.

A fesztivál szervezője, a dimorph+ 3 éve indult internetes művészeti magazinként, amely azt a célt szolgálta, hogy fiatal művészeknek adjon lehetőséget a megnyilvánuláshoz. A honlapon különféle művészeti ágakban jelentettek meg írásokat az építészettől kezdve, a kultúrtörténeti írásokon át egyéb témájú kritikákig, de bemutattak fotóművészeket és képzőművészeket is. Ekkor fő céljuk csak annyi volt, hogy a még nem befutott, frissen végzetteknek adjanak bemutatkozási lehetőséget. Idén azonban megújult a dimorph+: most már céljuk az is, hogy ezeket a fiatalokat nemzetközi szinten képviseljék, ezzel elősegítve művészek, művészeti társulatok, művészeti intézmények saját projektjeinek, elképzeléseinek megvalósítását, részvételüket fesztiválokon és egyéb rendezvényeken, kiállításokon.

A karácsonyi ünnepeket megelőző utolsó hétvégén, a vásárlási őrület közepette a fesztivál a nyugalom szigetét kínálja. A rendezvény ideje alatt egy olyan háromnapos karácsonyi fesztiválon vehetnék részt az érdeklődők, ahol napközben a különböző karácsonyi portékákból választhatnak: 11 standon könyvek, bögrék, tálak, csuprok, hímzett textilek, “fűből, fából gyapjúval”, ékszerek, festett üvegek, gyertyák és egyéb ajándéktárgyak közül. A Nyitott Műhely karácsonyi hangulatában és illatában lelhetik meg a karácsonyi meglepetéseket, nem kell a fagyos hidegben sorokat végigállni, nyugalomban és melegben vásárolhatnak. A képzőművészek kínálta, megvásárolható termékek legmeggyőzőbb ereje az egyediségben, különlegességben és a minőségben van. A vásár további szereplője a Szamos Marcipán, hiszen az ünnepek nélkülözhetetlen társa a finom édesség, és ha mindez marcipánból van, akkor igazán különleges, ínycsiklandó ajándékkal is meglephetjük szeretteinket. Ráadásul mindenki megismerheti a marcipánt mint anyagot, és elsajátíthatja a marcipánfigurák készítését. Az „anyag” különlegessége még, hogy ha nem sikerül az alkotás, megehető. Külön standon kínálja majd népzenei CD-it az Etnofon kiadó, továbbá az UNICEF is képviselteti magát különböző ajándéktárgyakkal. Egy elkülönített részben foglalkozásokon vehet részt kicsi és nagy, díszítéseket és csomagolási technikákat tanulhatnak. Délutánonként gyerekprogramokat kínálnak: lesz karácsonyi énektanulás, mesesarok és betlehemes játékok.

Az esti koncertek főszereplője az etno-jazz. A népzenei gyökerekre épülő jazz hangzat nagyon izgalmas ötvözést jelent, amelyet improvizációs lehetőségeket is alkalmazó produkciók határoznak meg. A fesztiválon az etno-jazz legjelentősebb hazai formációi lesznek hallhatók, akik különböző térségek dallamhagyományából indultak ki: Triton, Dresch Quartet, Nigun, Quartet B., valamint Kanalas Éva Ojanna Hangszínháza. Az esti koncertekre a belépő pénteken és szombaton 800 Ft, vasárnap pedig 400 Ft. A vásár alatt finom forralt bort és karácsonyi jellegzetes ételeket, süteményeket is kínálnak program szervezői.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.