Klasszikus

I. Karácsonyi Kézműves Vásárt és Etno Jazz Fesztivál a Nyitott Műhelyben

2003.12.11. 00:00
Ajánlom
A Dimorph Művészeti Központ I. Karácsonyi Kézműves Vásárt és Etno Jazz Fesztivált szervez a Nyitott Műhelyben (1123 Budapest, Ráth György u. 4.) december 19-21. között.

A Nyitott Műhely sajátos kulturális központ, ahol személyes kapcsolatba kerül művészet és közönség. A Nyitott Műhely elsősorban azért jött létre, hogy a kézműves mesterségeket minél szemléletesebb formában közvetítsék az érdeklődők felé, de mivel a Műhely belső tere kiválóan alkalmas kiállítások, koncertek, irodalmi estek és más közéleti vonatkozású előadások rendezésére is, a hely 2002 őszén a budapesti zenei élet egyik jelentős helyszínévé vált. Azóta a jazz és az etnozene legfontosabb magyar előadói lépnek fel a Műhely színpadán: Ágoston Béla, Balázs Elemér, David Yengibarjan, Dresch Mihály, Eichinger Tibor, Gadó Gábor, Grencsó István, Juhász Gábor, Kanalas Éva Ojanna, Lantos Zoltán, Makám együttes, Monori András, Nigun, Oláh Kálmán, Palya Bea, Szőke Szabolcs, Váczi Dániel trió és Vázsonyi János. A Műhely programját az autentikus népzene és komolyzene is színesíti, a jövőben pedig a külföldről érkezett előadóknak is lehetőséget kívánnak biztosítani a fellépéshez. Mindezek mellett kortárs képző- és iparművészek munkáinak kiállítása, internet használati lehetőség, filozófiai, irodalmi, környezetvédelmi és más, közéleti vagy tudományos témájú ingyenesen látogatható előadások, teázó stb. várja az ide látogatókat.

A fesztivál szervezője, a dimorph+ 3 éve indult internetes művészeti magazinként, amely azt a célt szolgálta, hogy fiatal művészeknek adjon lehetőséget a megnyilvánuláshoz. A honlapon különféle művészeti ágakban jelentettek meg írásokat az építészettől kezdve, a kultúrtörténeti írásokon át egyéb témájú kritikákig, de bemutattak fotóművészeket és képzőművészeket is. Ekkor fő céljuk csak annyi volt, hogy a még nem befutott, frissen végzetteknek adjanak bemutatkozási lehetőséget. Idén azonban megújult a dimorph+: most már céljuk az is, hogy ezeket a fiatalokat nemzetközi szinten képviseljék, ezzel elősegítve művészek, művészeti társulatok, művészeti intézmények saját projektjeinek, elképzeléseinek megvalósítását, részvételüket fesztiválokon és egyéb rendezvényeken, kiállításokon.

A karácsonyi ünnepeket megelőző utolsó hétvégén, a vásárlási őrület közepette a fesztivál a nyugalom szigetét kínálja. A rendezvény ideje alatt egy olyan háromnapos karácsonyi fesztiválon vehetnék részt az érdeklődők, ahol napközben a különböző karácsonyi portékákból választhatnak: 11 standon könyvek, bögrék, tálak, csuprok, hímzett textilek, “fűből, fából gyapjúval”, ékszerek, festett üvegek, gyertyák és egyéb ajándéktárgyak közül. A Nyitott Műhely karácsonyi hangulatában és illatában lelhetik meg a karácsonyi meglepetéseket, nem kell a fagyos hidegben sorokat végigállni, nyugalomban és melegben vásárolhatnak. A képzőművészek kínálta, megvásárolható termékek legmeggyőzőbb ereje az egyediségben, különlegességben és a minőségben van. A vásár további szereplője a Szamos Marcipán, hiszen az ünnepek nélkülözhetetlen társa a finom édesség, és ha mindez marcipánból van, akkor igazán különleges, ínycsiklandó ajándékkal is meglephetjük szeretteinket. Ráadásul mindenki megismerheti a marcipánt mint anyagot, és elsajátíthatja a marcipánfigurák készítését. Az „anyag” különlegessége még, hogy ha nem sikerül az alkotás, megehető. Külön standon kínálja majd népzenei CD-it az Etnofon kiadó, továbbá az UNICEF is képviselteti magát különböző ajándéktárgyakkal. Egy elkülönített részben foglalkozásokon vehet részt kicsi és nagy, díszítéseket és csomagolási technikákat tanulhatnak. Délutánonként gyerekprogramokat kínálnak: lesz karácsonyi énektanulás, mesesarok és betlehemes játékok.

Az esti koncertek főszereplője az etno-jazz. A népzenei gyökerekre épülő jazz hangzat nagyon izgalmas ötvözést jelent, amelyet improvizációs lehetőségeket is alkalmazó produkciók határoznak meg. A fesztiválon az etno-jazz legjelentősebb hazai formációi lesznek hallhatók, akik különböző térségek dallamhagyományából indultak ki: Triton, Dresch Quartet, Nigun, Quartet B., valamint Kanalas Éva Ojanna Hangszínháza. Az esti koncertekre a belépő pénteken és szombaton 800 Ft, vasárnap pedig 400 Ft. A vásár alatt finom forralt bort és karácsonyi jellegzetes ételeket, süteményeket is kínálnak program szervezői.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.