Klasszikus

I. Karácsonyi Kézműves Vásárt és Etno Jazz Fesztivál a Nyitott Műhelyben

2003.12.11. 00:00
Ajánlom
A Dimorph Művészeti Központ I. Karácsonyi Kézműves Vásárt és Etno Jazz Fesztivált szervez a Nyitott Műhelyben (1123 Budapest, Ráth György u. 4.) december 19-21. között.

A Nyitott Műhely sajátos kulturális központ, ahol személyes kapcsolatba kerül művészet és közönség. A Nyitott Műhely elsősorban azért jött létre, hogy a kézműves mesterségeket minél szemléletesebb formában közvetítsék az érdeklődők felé, de mivel a Műhely belső tere kiválóan alkalmas kiállítások, koncertek, irodalmi estek és más közéleti vonatkozású előadások rendezésére is, a hely 2002 őszén a budapesti zenei élet egyik jelentős helyszínévé vált. Azóta a jazz és az etnozene legfontosabb magyar előadói lépnek fel a Műhely színpadán: Ágoston Béla, Balázs Elemér, David Yengibarjan, Dresch Mihály, Eichinger Tibor, Gadó Gábor, Grencsó István, Juhász Gábor, Kanalas Éva Ojanna, Lantos Zoltán, Makám együttes, Monori András, Nigun, Oláh Kálmán, Palya Bea, Szőke Szabolcs, Váczi Dániel trió és Vázsonyi János. A Műhely programját az autentikus népzene és komolyzene is színesíti, a jövőben pedig a külföldről érkezett előadóknak is lehetőséget kívánnak biztosítani a fellépéshez. Mindezek mellett kortárs képző- és iparművészek munkáinak kiállítása, internet használati lehetőség, filozófiai, irodalmi, környezetvédelmi és más, közéleti vagy tudományos témájú ingyenesen látogatható előadások, teázó stb. várja az ide látogatókat.

A fesztivál szervezője, a dimorph+ 3 éve indult internetes művészeti magazinként, amely azt a célt szolgálta, hogy fiatal művészeknek adjon lehetőséget a megnyilvánuláshoz. A honlapon különféle művészeti ágakban jelentettek meg írásokat az építészettől kezdve, a kultúrtörténeti írásokon át egyéb témájú kritikákig, de bemutattak fotóművészeket és képzőművészeket is. Ekkor fő céljuk csak annyi volt, hogy a még nem befutott, frissen végzetteknek adjanak bemutatkozási lehetőséget. Idén azonban megújult a dimorph+: most már céljuk az is, hogy ezeket a fiatalokat nemzetközi szinten képviseljék, ezzel elősegítve művészek, művészeti társulatok, művészeti intézmények saját projektjeinek, elképzeléseinek megvalósítását, részvételüket fesztiválokon és egyéb rendezvényeken, kiállításokon.

A karácsonyi ünnepeket megelőző utolsó hétvégén, a vásárlási őrület közepette a fesztivál a nyugalom szigetét kínálja. A rendezvény ideje alatt egy olyan háromnapos karácsonyi fesztiválon vehetnék részt az érdeklődők, ahol napközben a különböző karácsonyi portékákból választhatnak: 11 standon könyvek, bögrék, tálak, csuprok, hímzett textilek, “fűből, fából gyapjúval”, ékszerek, festett üvegek, gyertyák és egyéb ajándéktárgyak közül. A Nyitott Műhely karácsonyi hangulatában és illatában lelhetik meg a karácsonyi meglepetéseket, nem kell a fagyos hidegben sorokat végigállni, nyugalomban és melegben vásárolhatnak. A képzőművészek kínálta, megvásárolható termékek legmeggyőzőbb ereje az egyediségben, különlegességben és a minőségben van. A vásár további szereplője a Szamos Marcipán, hiszen az ünnepek nélkülözhetetlen társa a finom édesség, és ha mindez marcipánból van, akkor igazán különleges, ínycsiklandó ajándékkal is meglephetjük szeretteinket. Ráadásul mindenki megismerheti a marcipánt mint anyagot, és elsajátíthatja a marcipánfigurák készítését. Az „anyag” különlegessége még, hogy ha nem sikerül az alkotás, megehető. Külön standon kínálja majd népzenei CD-it az Etnofon kiadó, továbbá az UNICEF is képviselteti magát különböző ajándéktárgyakkal. Egy elkülönített részben foglalkozásokon vehet részt kicsi és nagy, díszítéseket és csomagolási technikákat tanulhatnak. Délutánonként gyerekprogramokat kínálnak: lesz karácsonyi énektanulás, mesesarok és betlehemes játékok.

Az esti koncertek főszereplője az etno-jazz. A népzenei gyökerekre épülő jazz hangzat nagyon izgalmas ötvözést jelent, amelyet improvizációs lehetőségeket is alkalmazó produkciók határoznak meg. A fesztiválon az etno-jazz legjelentősebb hazai formációi lesznek hallhatók, akik különböző térségek dallamhagyományából indultak ki: Triton, Dresch Quartet, Nigun, Quartet B., valamint Kanalas Éva Ojanna Hangszínháza. Az esti koncertekre a belépő pénteken és szombaton 800 Ft, vasárnap pedig 400 Ft. A vásár alatt finom forralt bort és karácsonyi jellegzetes ételeket, süteményeket is kínálnak program szervezői.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Én ezt vittem haza David Helfgott koncertjéről

David Helfgott Budapesten lépett fel, természetesen Rahmanyinov III. zongoraversenyét is előadta. Meg sem próbálunk a koncertkritika keretein belül beszélni az előadásról.
Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.