Klasszikus

I. Lézer Fesztivál

2005.03.07. 00:00
Ajánlom
A Lézer Színházat a technikai művészetek iránt érdeklődő fiatal művészek és műszakiak alapították. 25 év alatt több generáció nőtt fel ebben az alkotóközösségben. Sokan közülük önállóan vagy más közösségben azóta is a lézerfény bűvöletében élnek.

25 évvel ezelőtt egy műfaj született. Most – a hagyománytermtés szándékával – a szervezők szeretnék egybegyűjteni azokat az alkotásokat és közösségeket, akik a fényművészet különféle területein hasonló célokat követve hoznak létre látványos programokat. Ennek ad teret az április 6-9. között megrendezendő I. Lézer Fesztivál a Planetáriumban.

A fesztivált követően, április 21-én bemutatóra is sor kerül a Lészer Színházban “Best of…” címmel, amely válogatást nyújt az elmúlt 25 év legsikeresebb műsoraiból. 49 korábbi előadás emlékezetes pillanataiból állt össze a Színház válogatás műsora. A Lézer Színház legelső premierjét, az “Űroperát” 1980 áprilisában mutatatta be a népligeti Planetáriumban. Az elmúlt 25 évben bemutatott 49 fényjátékot közel 700 ezer néző láthatta. A Lézer Színház – mindmáig az európai kontinens egyetlen állandó filmszínháza – 1983-tól folyamatosan működik Budapesten. A társulat rendszeresen tart bemutatókat külföldön is, ahol nagyméretű rendezvényeken sokezres nézősereg előtt mutatják be programjukat. Az elmzút évtizedben a legtöbb hazai nagyvárosunk is találkozhatott a Lézer Színház “varázslatos fényeivel”. A “Best of…” című előadás a bemutatót követően április 23-án, 29-én, május 6-án, 14-én, 19-én és 28-án, valamint június 2-án tekinthető meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.