Klasszikus

I. Lézer Fesztivál

2005.03.07. 00:00
Ajánlom
A Lézer Színházat a technikai művészetek iránt érdeklődő fiatal művészek és műszakiak alapították. 25 év alatt több generáció nőtt fel ebben az alkotóközösségben. Sokan közülük önállóan vagy más közösségben azóta is a lézerfény bűvöletében élnek.

25 évvel ezelőtt egy műfaj született. Most – a hagyománytermtés szándékával – a szervezők szeretnék egybegyűjteni azokat az alkotásokat és közösségeket, akik a fényművészet különféle területein hasonló célokat követve hoznak létre látványos programokat. Ennek ad teret az április 6-9. között megrendezendő I. Lézer Fesztivál a Planetáriumban.

A fesztivált követően, április 21-én bemutatóra is sor kerül a Lészer Színházban “Best of…” címmel, amely válogatást nyújt az elmúlt 25 év legsikeresebb műsoraiból. 49 korábbi előadás emlékezetes pillanataiból állt össze a Színház válogatás műsora. A Lézer Színház legelső premierjét, az “Űroperát” 1980 áprilisában mutatatta be a népligeti Planetáriumban. Az elmúlt 25 évben bemutatott 49 fényjátékot közel 700 ezer néző láthatta. A Lézer Színház – mindmáig az európai kontinens egyetlen állandó filmszínháza – 1983-tól folyamatosan működik Budapesten. A társulat rendszeresen tart bemutatókat külföldön is, ahol nagyméretű rendezvényeken sokezres nézősereg előtt mutatják be programjukat. Az elmzút évtizedben a legtöbb hazai nagyvárosunk is találkozhatott a Lézer Színház “varázslatos fényeivel”. A “Best of…” című előadás a bemutatót követően április 23-án, 29-én, május 6-án, 14-én, 19-én és 28-án, valamint június 2-án tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.