Klasszikus

I. Louis Armstrong Jazz Fesztivál

2004.06.16. 00:00
Ajánlom
A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány 2004. június 25–26-án rendezi meg első ízben a Louis Armstrong Jazz Fesztivált. A fesztivál helyszínének a Budapesttől 50-60 km-re lévő Bánk-i tó víziszínpadát választották, amely helyszín mind elhelyezkedését, mind a színpad és nézőtér méretét tekintve ideális egy nemzetközi fesztivállá bővülni szándékozó zenei esemény számára.

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány fő célkitűzése a ’20-as, ’30-as és ’40-es évek jazz zenéjének életben tartása, ismertetése. Louis Armstrongot, mint ennek a kornak, zenének a legmarkánsabb képviselőjét választották névadónak. Az ő zenéje, amely a dixieland és a swing zenét tette világszerte népszerűvé, mindenképpen példa értékű azon fiatal muzsikusok számára, akik a stílust szeretik és művelik.

A névadóra emlékezve június 25-én Győrfi Lajos szobrászművész életnagyságú Louis Armstrong mellszobra lesz felállítva a Bánk-i tó partján lévő Tó-Hotel területén. A szobor leleplezésénél jelen lesz Joe Muranyi is. A magyar származású, New York-ban élő, immár hetvenöt éves klarinétos mint Armstrong utolsó klarinétosa vált ismertté. Az elmúlt tíz évben számos alkalommal szerepelt és turnézott Magyarországon. A fesztivál „házigazdái” lesz Joe Muranyi mellett Rókusfalvy Pál és a Jazz Steps zenekar.

Rókusfalvy Pál az egykori Stúdium Dixieland Band vezetőjeként szerette meg és művelte a tradicionális jazzt. A műfaj iránti kötődése és lelkesedése által házigazdai szerepével támogatja a fesztivál sikerét. A Jazz Steps zenekar (2000) a swing korszak kitűnő hangszerelésekben bővelkedő, ismert és kevésbé ismert kompozícióit eleveníti fel. Az együttes klasszikus formában, szaxofon, trombita, harsona, zongora, nagybőgő és dob felállásban működik. A hangszerek mellett Urbán Orsi énekhangja színesíti műsoraikat. 2003-ban két országos turnét játszottak Joe Muranyival. Mindkét CD lemezük anyagát a swing korszak eredeti hangszereléseiből válogatták.

Koncertek:
Június 25. 19:30 Bohém Ragtime Band; 21:15 Four Fathers; 22:45 Benkó Dixieland Band
Június 26. 20:30 Jazz Steps; 22:00 Hot Jazz Band

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.