Klasszikus

I. Louis Armstrong Jazz Fesztivál

2004.06.16. 00:00
Ajánlom
A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány 2004. június 25–26-án rendezi meg első ízben a Louis Armstrong Jazz Fesztivált. A fesztivál helyszínének a Budapesttől 50-60 km-re lévő Bánk-i tó víziszínpadát választották, amely helyszín mind elhelyezkedését, mind a színpad és nézőtér méretét tekintve ideális egy nemzetközi fesztivállá bővülni szándékozó zenei esemény számára.

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány fő célkitűzése a ’20-as, ’30-as és ’40-es évek jazz zenéjének életben tartása, ismertetése. Louis Armstrongot, mint ennek a kornak, zenének a legmarkánsabb képviselőjét választották névadónak. Az ő zenéje, amely a dixieland és a swing zenét tette világszerte népszerűvé, mindenképpen példa értékű azon fiatal muzsikusok számára, akik a stílust szeretik és művelik.

A névadóra emlékezve június 25-én Győrfi Lajos szobrászművész életnagyságú Louis Armstrong mellszobra lesz felállítva a Bánk-i tó partján lévő Tó-Hotel területén. A szobor leleplezésénél jelen lesz Joe Muranyi is. A magyar származású, New York-ban élő, immár hetvenöt éves klarinétos mint Armstrong utolsó klarinétosa vált ismertté. Az elmúlt tíz évben számos alkalommal szerepelt és turnézott Magyarországon. A fesztivál „házigazdái” lesz Joe Muranyi mellett Rókusfalvy Pál és a Jazz Steps zenekar.

Rókusfalvy Pál az egykori Stúdium Dixieland Band vezetőjeként szerette meg és művelte a tradicionális jazzt. A műfaj iránti kötődése és lelkesedése által házigazdai szerepével támogatja a fesztivál sikerét. A Jazz Steps zenekar (2000) a swing korszak kitűnő hangszerelésekben bővelkedő, ismert és kevésbé ismert kompozícióit eleveníti fel. Az együttes klasszikus formában, szaxofon, trombita, harsona, zongora, nagybőgő és dob felállásban működik. A hangszerek mellett Urbán Orsi énekhangja színesíti műsoraikat. 2003-ban két országos turnét játszottak Joe Muranyival. Mindkét CD lemezük anyagát a swing korszak eredeti hangszereléseiből válogatták.

Koncertek:
Június 25. 19:30 Bohém Ragtime Band; 21:15 Four Fathers; 22:45 Benkó Dixieland Band
Június 26. 20:30 Jazz Steps; 22:00 Hot Jazz Band

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.