Klasszikus

I. Louis Armstrong Jazz Fesztivál

2004.06.16. 00:00
Ajánlom
A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány 2004. június 25–26-án rendezi meg első ízben a Louis Armstrong Jazz Fesztivált. A fesztivál helyszínének a Budapesttől 50-60 km-re lévő Bánk-i tó víziszínpadát választották, amely helyszín mind elhelyezkedését, mind a színpad és nézőtér méretét tekintve ideális egy nemzetközi fesztivállá bővülni szándékozó zenei esemény számára.

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány fő célkitűzése a ’20-as, ’30-as és ’40-es évek jazz zenéjének életben tartása, ismertetése. Louis Armstrongot, mint ennek a kornak, zenének a legmarkánsabb képviselőjét választották névadónak. Az ő zenéje, amely a dixieland és a swing zenét tette világszerte népszerűvé, mindenképpen példa értékű azon fiatal muzsikusok számára, akik a stílust szeretik és művelik.

A névadóra emlékezve június 25-én Győrfi Lajos szobrászművész életnagyságú Louis Armstrong mellszobra lesz felállítva a Bánk-i tó partján lévő Tó-Hotel területén. A szobor leleplezésénél jelen lesz Joe Muranyi is. A magyar származású, New York-ban élő, immár hetvenöt éves klarinétos mint Armstrong utolsó klarinétosa vált ismertté. Az elmúlt tíz évben számos alkalommal szerepelt és turnézott Magyarországon. A fesztivál „házigazdái” lesz Joe Muranyi mellett Rókusfalvy Pál és a Jazz Steps zenekar.

Rókusfalvy Pál az egykori Stúdium Dixieland Band vezetőjeként szerette meg és művelte a tradicionális jazzt. A műfaj iránti kötődése és lelkesedése által házigazdai szerepével támogatja a fesztivál sikerét. A Jazz Steps zenekar (2000) a swing korszak kitűnő hangszerelésekben bővelkedő, ismert és kevésbé ismert kompozícióit eleveníti fel. Az együttes klasszikus formában, szaxofon, trombita, harsona, zongora, nagybőgő és dob felállásban működik. A hangszerek mellett Urbán Orsi énekhangja színesíti műsoraikat. 2003-ban két országos turnét játszottak Joe Muranyival. Mindkét CD lemezük anyagát a swing korszak eredeti hangszereléseiből válogatták.

Koncertek:
Június 25. 19:30 Bohém Ragtime Band; 21:15 Four Fathers; 22:45 Benkó Dixieland Band
Június 26. 20:30 Jazz Steps; 22:00 Hot Jazz Band

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.