Klasszikus

I. Nemzetközi Orgonafesztivál

2006.06.20. 00:00
Ajánlom
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem új orgonájával előbb beavatási koncerteken ismerkedhetett meg a közönség, június 25. és 30. között pedig az I. Nemzetközi Orgonafesztivál neves résztvevőinek keze alatt szólal meg a monumentális hangszer.

A fesztivál keretében a nemzetközi orgonairodalom különböző korszakainak és stílusainak remekműveit olyan rangos előadóművészek szólaltatják meg, akik rendszeresen játszanak a világ legjobb orgonáin, egyaránt otthonosan mozognak a legnagyobb templomokban és hangversenytermekben, kurzusokat tartanak és nemzetközi zsűrik tagjai.

A négy fesztiválkoncerten a közönség népszerű Bach-műveket és ritkábban elhangzó, „majdnem kortárs” darabokat is hallhat. Fontos szerepet kap az improvizáció is, valamint a hangszertől mindeddig „távol tartott” táncmuzsika, a jazz és a népzene is.

PROGRAM:

Június 25., vasárnap, 19.30
Peter Planyavsky estje
Km.: Cantorey Wien
Vez.: Johannes Ebenbauer

Június 27., kedd, 19.30
„Crossover-kavalkád”
Fassang László és vendégei: Philippe Lefebvre – orgona, Dés András – ütőhangszerek, Bacsó Kristóf – szaxofon, Palya Bea – ének, Szokolai „Dongó" Balázs – népi fúvós hangszerek

Június 28., szerda, 19.30
Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistájának estje
Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar
Vez.: Kovács László

Június 30., péntek, 19.30
„Orgonazene a párizsi Notre-Dame-ból”
Philippe Lefebvre és Olivier Latry estje
Km.: Herboly László, Kurcsák István – ütőhangszerek

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.