Klasszikus

I. Nemzetközi Orgonafesztivál

2006.06.20. 00:00
Ajánlom
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem új orgonájával előbb beavatási koncerteken ismerkedhetett meg a közönség, június 25. és 30. között pedig az I. Nemzetközi Orgonafesztivál neves résztvevőinek keze alatt szólal meg a monumentális hangszer.

A fesztivál keretében a nemzetközi orgonairodalom különböző korszakainak és stílusainak remekműveit olyan rangos előadóművészek szólaltatják meg, akik rendszeresen játszanak a világ legjobb orgonáin, egyaránt otthonosan mozognak a legnagyobb templomokban és hangversenytermekben, kurzusokat tartanak és nemzetközi zsűrik tagjai.

A négy fesztiválkoncerten a közönség népszerű Bach-műveket és ritkábban elhangzó, „majdnem kortárs” darabokat is hallhat. Fontos szerepet kap az improvizáció is, valamint a hangszertől mindeddig „távol tartott” táncmuzsika, a jazz és a népzene is.

PROGRAM:

Június 25., vasárnap, 19.30
Peter Planyavsky estje
Km.: Cantorey Wien
Vez.: Johannes Ebenbauer

Június 27., kedd, 19.30
„Crossover-kavalkád”
Fassang László és vendégei: Philippe Lefebvre – orgona, Dés András – ütőhangszerek, Bacsó Kristóf – szaxofon, Palya Bea – ének, Szokolai „Dongó" Balázs – népi fúvós hangszerek

Június 28., szerda, 19.30
Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistájának estje
Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar
Vez.: Kovács László

Június 30., péntek, 19.30
„Orgonazene a párizsi Notre-Dame-ból”
Philippe Lefebvre és Olivier Latry estje
Km.: Herboly László, Kurcsák István – ütőhangszerek

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.