Klasszikus

I. Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére

2004.04.30. 00:00
Ajánlom
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete 2005. május 3. és 14. között Nemzetközi Zongoraversenyt rendez Liszt Ferenc emlékére. A négyfordulós tehetséggondozó verseny műsorán elsősorban a liszti zongora-életműből válogatott különböző nehézségű eredeti művek és átiratok szerepelnek.

A döntőben a három ismert versenymű mellett a különlegességnek számító, nemrég felfedezett és összeállított kései „De Profundis” zongoraverseny is választható műsorszám. A világhírű bécsi Bösendorfer zongoragyár hangversenyzongorákat biztosít a verseny idejére. A negyedik – zenekari – fordulóban a pécsi Pannon Filharmonikusok működik közre Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester vezényletével. A Magyar Rádió a versenyt végig figyelemmel kíséri. A verseny fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnöke lesz.

Az I. Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére, amely 2005. május 3-án sorsolással és a zsűritagok nyitóhangversenyével veszi kezdetét, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán kerül megrendezésre. A zsűri tagjai Ács József zongoraművész, Bánky József zongoraművész-zeneszerző, Eckhardt Mári zenetörténész, Földes Imre zeneszerző, valamint Király Csaba zongora- és orgonaművész lesznek.

A versenyen az első helyezett 10.000 euro, a második 6.000 euro, a harmadik 4.000 euro díjazásban részesül. A legjobban szereplő versenyzők a díjakon kívül értékes különdíjakat, koncertmeghívásokat kapnak. Az 1. díjas versenyzővel a Budapest Music Center szóló CD lemezt készít. A „De Profundis” legjobb előadásáért az Eschweileri Liszt Társaság különdíjat adományoz. A verseny díjkiosztó ünnepségére, a győztesek gálakoncertjére 2005. május 14-én kerül sor.

A versenyre 1975. január 1. után született diákok, tanárok, művészek jelentkezhetnek. A szereplés sorrendjét sorsolás dönti el, és a kialakult sorrend a verseny végéig érvényben marad. A válogató után az elődöntőbe tizenhat, a középdöntőbe nyolc, a döntőbe négy versenyző juthat. A válogatóban, valamint az elődöntőben a zsűrinek joga van a versenyzőtől csak bizonyos műveket kérni, illetve játékát bármikor félbeszakítani. A műveket kotta nélkül kell játszani.
Jelentkezési határidő: 2005. január 31.

A pontosan kitöltött jelentkezési lapot és a fényképet a felhívásban szereplő mellékletekkel együtt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar 7624 Pécs, Damjanich u. 30. címen várják. A jelentkezési lap, valamint a szakmai önéletrajzhoz szükséges formanyomtatvány letölthető a verseny honlapjáról (www.art.pte.hu/pianocompetition). A nevezési díj magyar állampolgárok esetében 25.000 forint, külföldieknek 100 euro.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.