Klasszikus

I. Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére

2004.04.30. 00:00
Ajánlom
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete 2005. május 3. és 14. között Nemzetközi Zongoraversenyt rendez Liszt Ferenc emlékére. A négyfordulós tehetséggondozó verseny műsorán elsősorban a liszti zongora-életműből válogatott különböző nehézségű eredeti művek és átiratok szerepelnek.

A döntőben a három ismert versenymű mellett a különlegességnek számító, nemrég felfedezett és összeállított kései „De Profundis” zongoraverseny is választható műsorszám. A világhírű bécsi Bösendorfer zongoragyár hangversenyzongorákat biztosít a verseny idejére. A negyedik – zenekari – fordulóban a pécsi Pannon Filharmonikusok működik közre Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester vezényletével. A Magyar Rádió a versenyt végig figyelemmel kíséri. A verseny fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnöke lesz.

Az I. Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére, amely 2005. május 3-án sorsolással és a zsűritagok nyitóhangversenyével veszi kezdetét, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán kerül megrendezésre. A zsűri tagjai Ács József zongoraművész, Bánky József zongoraművész-zeneszerző, Eckhardt Mári zenetörténész, Földes Imre zeneszerző, valamint Király Csaba zongora- és orgonaművész lesznek.

A versenyen az első helyezett 10.000 euro, a második 6.000 euro, a harmadik 4.000 euro díjazásban részesül. A legjobban szereplő versenyzők a díjakon kívül értékes különdíjakat, koncertmeghívásokat kapnak. Az 1. díjas versenyzővel a Budapest Music Center szóló CD lemezt készít. A „De Profundis” legjobb előadásáért az Eschweileri Liszt Társaság különdíjat adományoz. A verseny díjkiosztó ünnepségére, a győztesek gálakoncertjére 2005. május 14-én kerül sor.

A versenyre 1975. január 1. után született diákok, tanárok, művészek jelentkezhetnek. A szereplés sorrendjét sorsolás dönti el, és a kialakult sorrend a verseny végéig érvényben marad. A válogató után az elődöntőbe tizenhat, a középdöntőbe nyolc, a döntőbe négy versenyző juthat. A válogatóban, valamint az elődöntőben a zsűrinek joga van a versenyzőtől csak bizonyos műveket kérni, illetve játékát bármikor félbeszakítani. A műveket kotta nélkül kell játszani.
Jelentkezési határidő: 2005. január 31.

A pontosan kitöltött jelentkezési lapot és a fényképet a felhívásban szereplő mellékletekkel együtt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar 7624 Pécs, Damjanich u. 30. címen várják. A jelentkezési lap, valamint a szakmai önéletrajzhoz szükséges formanyomtatvány letölthető a verseny honlapjáról (www.art.pte.hu/pianocompetition). A nevezési díj magyar állampolgárok esetében 25.000 forint, külföldieknek 100 euro.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.