Klasszikus

I-TALentumokok az Olasz Kultúrintézetben

2014.02.26. 10:00
Ajánlom
Ismert művészek, fiatal tehetségek, klasszikus és kortárs komolyzenei programok egyaránt szerepelnek a Budapesti Olasz Kultúrintézet I-TALentumok című sorozatának második évadjában, amely márciustól júniusig hat koncerttel várja a közönséget, az intézet kortárs zenei fesztiválján pedig májusban három estén lépnek fel olasz művészek.

Itáliában évente 34 ezer helyszín ad otthont komolyzenei rendezvényeknek és 1200 zenei fesztiválra kerül sor. Ebből a gazdag kínálatból az Olasz Kultúrintézet igyekszik minél több programot és művészt elhozni Magyarországra - mondta el kedden Budapesten az intézet igazgatója.

Gina Giannotti hozzátette: az I-TALentumok ingyenes koncertjein a lehető legszélesebb betekintést kívánják lehetővé tenni az olasz zenei világba a Bródy Sándor utcai épület nagytermében, ennek érdekében különböző korok és műfajok, szólisták és együttesek egyaránt szerepelnek a programban.

Március 3-án a virtuóz játékáról ismert Giovanni Sollima csellóművész és a Bernini vonósnégyes koncertje indítja a sorozatot, majd Gesualdo Coggi zongoraművész a MÁV Szimfonikus Zenekarral ad koncertet március 24-én. A hónap utolsó napján Alessandro Carbonare klarinét-, Elisa Eleonora Papandrea hegedű- és Monaldo Braconi zongoraművész „meglepetéstriója" lép fel 20. századi zeneszerzők műveivel.

Giuseppe Andaloro, napjaink egyik legismertebb olasz zongoraművésze április 7-i koncertjének második részében magyar szerzők műveit játssza majd. A sorozat két kvartett fellépésével zárul: május 12-én a hazájának legnevesebb vonósnégyesei közé tartozó Quartetto Prometeo, majd június 16-án a Tetraktis Percussioni ütőegyüttes lesz hallható.

A kortárs komolyzene befogadása általában bonyolultabb folyamat, ezért az Olasz Kultúrintézet kortárszenei sorozata Tihanyi László zeneszerző és Giulio D'Angelo zenetudós közös bevezetőjével kezdődik május 5-én.

Alessio Elia Budapesten élő olasz zeneszerző műveivel Francesco Maria Possenti zongoraművész tolmácsolásában ismerkedhet meg a közönség május 8-án, majd egy héttel később Ivan Fedele kompozícióit mutatja be Budapesten Francesco Dillon hegedűművész és az I Quartetto vonósnégyes.

Hommage à Luciano Berio címmel a világhírű olasz zeneszerző előtti tiszteleg az Olasz Kultúrintézet; a május 22-i koncerten Franceso D'Orazio hegedűművész játssza el a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendékeivel Berio 34 hegedűkettősét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Plusz

Őze Áron dadogással élő sorstársaival beszélget

A dadogás elfogadásának világnapján, október 22-én konferenciát szerveznek, amelyre a beszédhibában érintetteket és a témával foglalkozó pszichológusokat is várnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok.
Klasszikus ajánló

Novemberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Felolvasószínház borkóstolóval, Seress Rezső-est, születésnapi és kortárszenei koncertek az Óbudai Társaskör novemberi programkínálatában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Klasszikus fidelio klasszik

A legjobb filmzenék a Sportarénában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának október 19-én következő adásában Hollerung Gábor beszámol a Budafoki Dohnányi Zenekar legújabb filmzenei dobásairól. Ezen kívül interjú hallható Eötvös Józseffel, Farkas Józseffel és Hábetler Andrással.
Klasszikus chopin

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték.