Klasszikus

Ian Bostridge – három (tenor) az egyben

2010.10.11. 14:17
Ajánlom
Maradandó alkotásaival Händel a tenorrepertoár tekintetében is forradalmasította az operai gyakorlatot. Három kiemelkedő képességű tenoristája, Francesco Borosini, Annibale Pio Fabri (Balino) és John Beard a komponista méltó alkotótársainak bizonyultak.

Az általa által is nagyra becsült, sokat foglalkoztatott tenoroknak állít emléket korunk egyik legkiemelkedőbb dalénekese, Ian Bostridge, aki szép színű, lírai hangjával és magas szintű énekkultúrájával operaszerepekben is példaértékű alakításokat jegyez. Énekesi tanulmányait autodidaktaként folytatta: Dietrich Fischer-Dieskau dalfelvételeit hallgatta és saját maga kísérletezett hangjának lehetőségeivel. Bemutatkozására 1993-ban a londoni Wigmore Hallban került sor és 1995-ben már szólóestet is adott a híres hangversenyteremben. Repertoárján centrális helyet foglal el a barokk. Nemcsak Bach, Händel, Monteverdi és Purcell áll érdeklődése homlokterében, hanem a francia mesterek, Lully, Charpentier és Rameau is.

Az Europa Galante 1989-ban alakult Fabio Biondi vezetésével és azóta Olaszország egyik legjelesebb régizenei együttese, nagy nemzetközi fesztiválok és koncerttermek szívesen látott vendége. Fabio Biondi olasz hegedűművész és karmester. Csodagyerekként indult: nemzetközi pályafutása tizenkét évesen, 1973-ban kezdődött, amikor a RAI zenekarával koncertezett. A bécsi Musikvereinben 16 évesen, Bach hegedűversenyeivel debütált. Azóta számos régizenei együttessel lépett fel.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.