Klasszikus

Idén is Bartók Szeminárium

2007.07.08. 00:00
Ajánlom
Július 8-án nyitja meg kapuit a 23. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. A "Bartók - új zene" mottóval szervezett eseménysor mesterkurzusok, koncertek, műhelytanácskozások, előadások, kiállítások, és más, tematikusan illeszkedő művészeti és tudományos programok együttese, amelynek középpontjában Bartók Béla életműve áll.

A Bartók Szemináriumot 1967-ben alapították Budapesten, de 1977 óta Szombathelyen működik. A rendezvény 1985-ben megújult, fesztivállá bővült, felvette a "Bartók - Új Zene" mottót és mára Magyarország egyik legfontosabb zenei eseményévé vált. A Szeminárium és Fesztivál szereplői magyar és külföldi művészek, művésztanárok, együttesek. Az idei kurzusokat Csengery Adrienne, Kim Kashkashian, Jeney Zoltán, Nagy Péter, Rohmann Imre, Johannes Schöllhorn, Markus Stockhausen és Tihanyi László tartják.

A rendezvény különlegessége, hogy a koncertek és mesterkurzusok mellett zenetudományi előadásokból – idén Wilheim Andrást és Vikárius Lászlót kérték fel a szervezők -, népzenei programokból és egyéb évenként változó kiegészítő programokból áll. A fiatal muzsikusok és a zenei intézmények tanulói Bartók zenéje mellett az általános zenei képzésből hiányzó huszadik századi- és kortárszenei repertoárt valamint annak speciális hangszerkezelési technikáit sajátíthatják el.

A szeminárium a művészeti akadémiák felsőfokú szakképzési programját kiegészítve működik, mint művészi és (2004-től már mint akkreditált) pedagógiai továbbképzés. A fesztivál fontos szerepet tölt be a hazai közművelődésben, valamint a nemzetközi kulturális együttműködés területén is. A fesztivál július 19-ig tart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.