Klasszikus

Idén is Salzburgi Ünnepi Játékok

2008.07.28. 00:00
Ajánlom
Szombaton vette kezdetét a Salzburgi Ünnepi Játékok, amelynek műsorában - idén először - Bartók Kékszakállújának opera-előadása is szerepel, melynek rendezője Johan Simons lesz. A fesztivál augusztus 31-ig várja a látogatókat.

A rendezvény műsorkínálatában operaelőadások, koncertek, és számos színházi esemény szerepel, amelyek a város szülötte, Mozart előtt tisztelegnek, és e mellett megemlékeznek a 100 éve született Herbert von Karajanról is, aki több mint 30 éven át, 1956-tól 1989-ig irányította a salzburgi fesztivált. Három koncertet is ad a Bécsi Szimfonikusok, akik sokat köszönhetnek Karajannak, és Verdi Otellójának előadását is a német karmester előtti főhajtásnak szánják a szervezők.

Jürgen Flimm, aki tavaly óta művészeti igazgatója a fesztiválnak, az idei mottónak a következő mondatot választotta: "A szerelem legyen olyan erős, mint a halál". Ehhez a jelmondathoz illik Charles Gounod Rómeó és Júliája is, amelyet még soha nem játszottak a salzburgi zeneünnepen. Az orosz-osztrák Anna Netrebko, az előző salzburgi fesztiválok legkedveltebb előadója idén távol marad, mert kisbabát vár, így kedvelt partnerének, a francia-mexikói Rolando Villazónnak a fiatal grúz Nino Machaidze lesz a színpadi párja.

Bartók Kékszakállúján kívül még egy premier lesz a fesztiválon: Dvorák Ruszalkáját először viszik színre Salzburgban. Mozart műveit két opera képviseli: a Don Giovanni és a Varázsfuvola, amelyet Claus Guth állít színpadra. A kortárs zenei sem maradhat le a palettáról, Giacinto Scelsi és Salvatore Sciarrino olasz komponista művein keresztül lesz jelen a programkínálatban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.