Klasszikus

Idén is Veszprémbe vár a Régizenei Napok

2017.07.04. 16:10
Ajánlom
Ötödik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Régizenei Napokat. A fesztivál tíz koncerttel és kurzusokkal várja a régizene szerelmeseit és játékosait.

Az eddigiekhez hasonlóan az idei helyszín is a veszprémvölgyi jezsuita templom, a történelmi környezet ugyanis a legmegfelelőbb hely a régizenéhez. Az előző években gyakran előfordult, hogy pótszékekre volt szükség, de a szervezők a templom akusztikája miatt mégsem keresnek nagyobb helyszínt.

Nagy Csaba

Nagy Csaba

Nagy Csaba lantművész, a koncertsorozat szervezője a Fidelio megkeresésére elmondta, hogy idén a Régizenei Napok fő tematikája a jelen és a múlt viszonya lesz. „Régóta próbálunk olyan koncertműsorokat összeállítani, melyek kortárs benyomásokat keltenek a régizene-játékon keresztül. Megszólalnak művek az ars antiqua, az ars subtilior korától kezdve a reneszánszon át a barokkig, és lesznek kortárs művek, köztük Arvo Pärt zenéi.”

Július 18-án a Recercare Régizenei Műhely nyitja a sorozatot, akik Balaton-felvidéki együttes lévén házigazdáknak tekinthetők. „Jelen-volt” a koncert címe, mely szintén a régi-kortárs szembeállásra utal.

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Kapcsolódó

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Néhány zenetanár és zenész régizenei együttest alapított a Balaton északi partján. Nincsen fotósuk, nincsen PR-menedzserük, de már négyszer rendeztek fesztivált Veszprémben, és folyamatosan koncerteznek. Az eredmény a korrumpálatlan, hamisítatlan zenei élmény. Hamvas Béla születésnapján végre fővárosi Nádor-teremben is felléphet a Recercare Régizenei Műhely.

Érdekes megnézni, hogy ami régen született, modernként hathat ma is, a kortárs muzsikán pedig hallható, milyen elődök ihlették

– mondta Nagy Csaba, akik július 20-án Szászvárosi Sándorral játszik egy olyan műsort, mely hamarosan lemezen is megjelenik. Július 19-én Tóth Emese Gyöngyvér és Kabdebó Noémi koncertje a középkor zenéjét képviseli. Július 21-én a magyar Recurring Company együttes játszik, akik az elektronikát vegyítik a korhű, régizenei hangszerekkel.

Recurring Company

Recurring Company (Fotó/Forrás: Recurring Company / Facebook)

Az Orlando Énekegyüttes és a Liszt Ferenc Társaság közösen vásárolta azt a claviorganum hangszert, melyen Kővári Péter július 22-én játszik.

Bruno Cocset

Bruno Cocset (Fotó/Forrás: Holló Zsuzsa)

Július 25-én a Sebastian Consort lép fel, melyet Lachegyi Imre furulyaművész alapított. Különös élménynek ígérkezik az „Opera a kolostorban” című koncert, melyen Bodrogi Éva világhírű szoprán énekel. Immár a fesztivál visszatérő vendégének mondható Bruno Cocset barokkcselló-művész, aki Maude Gratton csembalóművésszel érkezik idén. A két zenész együttesük, a Les Basses Réunies Cello Stories című lemezét mutatja be a veszprémi közönségnek.

Július 28-án Kallai Nóra és Regős Júlia a viola da gamba egyik legnagyobb játéka, Sieur de Sainte-Colombe előtt tisztelegnek. (Sainte-Colombe alakja a Gérard Depardieu főszereplésével forgatott Minden reggel című filmből lehet ismerős a nagyközönségnek.) A fesztivált az Orlando Énekegyüttes zárja, akik a Sonatores Pannoniae fúvóegyüttessel kiegészülve többek között Bach-kantátát adnak elő.

Az egyes koncertekre 1000 forintos áron válthatók jegyek a helyszínen. Bruno Cocset koncertjére bejutni sem kerül sokkal többe, erre 2000 forint a belépő.

A veszprémvölgyi jezsuita templom

A veszprémvölgyi jezsuita templom (Fotó/Forrás: Csabai Máté)

Milyen a régizene?

Csodálatos. Bodrogi Éva énekel, Szászvárosi Sándor és Kónya István játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.