Klasszikus

Idén is Veszprémbe vár a Régizenei Napok

2017.07.04. 16:10
Ajánlom
Ötödik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Régizenei Napokat. A fesztivál tíz koncerttel és kurzusokkal várja a régizene szerelmeseit és játékosait.

Az eddigiekhez hasonlóan az idei helyszín is a veszprémvölgyi jezsuita templom, a történelmi környezet ugyanis a legmegfelelőbb hely a régizenéhez. Az előző években gyakran előfordult, hogy pótszékekre volt szükség, de a szervezők a templom akusztikája miatt mégsem keresnek nagyobb helyszínt.

Nagy Csaba

Nagy Csaba

Nagy Csaba lantművész, a koncertsorozat szervezője a Fidelio megkeresésére elmondta, hogy idén a Régizenei Napok fő tematikája a jelen és a múlt viszonya lesz. „Régóta próbálunk olyan koncertműsorokat összeállítani, melyek kortárs benyomásokat keltenek a régizene-játékon keresztül. Megszólalnak művek az ars antiqua, az ars subtilior korától kezdve a reneszánszon át a barokkig, és lesznek kortárs művek, köztük Arvo Pärt zenéi.”

Július 18-án a Recercare Régizenei Műhely nyitja a sorozatot, akik Balaton-felvidéki együttes lévén házigazdáknak tekinthetők. „Jelen-volt” a koncert címe, mely szintén a régi-kortárs szembeállásra utal.

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Kapcsolódó

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Néhány zenetanár és zenész régizenei együttest alapított a Balaton északi partján. Nincsen fotósuk, nincsen PR-menedzserük, de már négyszer rendeztek fesztivált Veszprémben, és folyamatosan koncerteznek. Az eredmény a korrumpálatlan, hamisítatlan zenei élmény. Hamvas Béla születésnapján végre fővárosi Nádor-teremben is felléphet a Recercare Régizenei Műhely.

Érdekes megnézni, hogy ami régen született, modernként hathat ma is, a kortárs muzsikán pedig hallható, milyen elődök ihlették

– mondta Nagy Csaba, akik július 20-án Szászvárosi Sándorral játszik egy olyan műsort, mely hamarosan lemezen is megjelenik. Július 19-én Tóth Emese Gyöngyvér és Kabdebó Noémi koncertje a középkor zenéjét képviseli. Július 21-én a magyar Recurring Company együttes játszik, akik az elektronikát vegyítik a korhű, régizenei hangszerekkel.

Recurring Company

Recurring Company (Fotó/Forrás: Recurring Company / Facebook)

Az Orlando Énekegyüttes és a Liszt Ferenc Társaság közösen vásárolta azt a claviorganum hangszert, melyen Kővári Péter július 22-én játszik.

Bruno Cocset

Bruno Cocset (Fotó/Forrás: Holló Zsuzsa)

Július 25-én a Sebastian Consort lép fel, melyet Lachegyi Imre furulyaművész alapított. Különös élménynek ígérkezik az „Opera a kolostorban” című koncert, melyen Bodrogi Éva világhírű szoprán énekel. Immár a fesztivál visszatérő vendégének mondható Bruno Cocset barokkcselló-művész, aki Maude Gratton csembalóművésszel érkezik idén. A két zenész együttesük, a Les Basses Réunies Cello Stories című lemezét mutatja be a veszprémi közönségnek.

Július 28-án Kallai Nóra és Regős Júlia a viola da gamba egyik legnagyobb játéka, Sieur de Sainte-Colombe előtt tisztelegnek. (Sainte-Colombe alakja a Gérard Depardieu főszereplésével forgatott Minden reggel című filmből lehet ismerős a nagyközönségnek.) A fesztivált az Orlando Énekegyüttes zárja, akik a Sonatores Pannoniae fúvóegyüttessel kiegészülve többek között Bach-kantátát adnak elő.

Az egyes koncertekre 1000 forintos áron válthatók jegyek a helyszínen. Bruno Cocset koncertjére bejutni sem kerül sokkal többe, erre 2000 forint a belépő.

A veszprémvölgyi jezsuita templom

A veszprémvölgyi jezsuita templom (Fotó/Forrás: Csabai Máté)

Milyen a régizene?

Csodálatos. Bodrogi Éva énekel, Szászvárosi Sándor és Kónya István játszik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Klasszikus

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.