Klasszikus

Idén is Veszprémbe vár a Régizenei Napok

2017.07.04. 16:10
Ajánlom
Ötödik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Régizenei Napokat. A fesztivál tíz koncerttel és kurzusokkal várja a régizene szerelmeseit és játékosait.

Az eddigiekhez hasonlóan az idei helyszín is a veszprémvölgyi jezsuita templom, a történelmi környezet ugyanis a legmegfelelőbb hely a régizenéhez. Az előző években gyakran előfordult, hogy pótszékekre volt szükség, de a szervezők a templom akusztikája miatt mégsem keresnek nagyobb helyszínt.

Nagy Csaba

Nagy Csaba

Nagy Csaba lantművész, a koncertsorozat szervezője a Fidelio megkeresésére elmondta, hogy idén a Régizenei Napok fő tematikája a jelen és a múlt viszonya lesz. „Régóta próbálunk olyan koncertműsorokat összeállítani, melyek kortárs benyomásokat keltenek a régizene-játékon keresztül. Megszólalnak művek az ars antiqua, az ars subtilior korától kezdve a reneszánszon át a barokkig, és lesznek kortárs művek, köztük Arvo Pärt zenéi.”

Július 18-án a Recercare Régizenei Műhely nyitja a sorozatot, akik Balaton-felvidéki együttes lévén házigazdáknak tekinthetők. „Jelen-volt” a koncert címe, mely szintén a régi-kortárs szembeállásra utal.

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Kapcsolódó

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Néhány zenetanár és zenész régizenei együttest alapított a Balaton északi partján. Nincsen fotósuk, nincsen PR-menedzserük, de már négyszer rendeztek fesztivált Veszprémben, és folyamatosan koncerteznek. Az eredmény a korrumpálatlan, hamisítatlan zenei élmény. Hamvas Béla születésnapján végre fővárosi Nádor-teremben is felléphet a Recercare Régizenei Műhely.

Érdekes megnézni, hogy ami régen született, modernként hathat ma is, a kortárs muzsikán pedig hallható, milyen elődök ihlették

– mondta Nagy Csaba, akik július 20-án Szászvárosi Sándorral játszik egy olyan műsort, mely hamarosan lemezen is megjelenik. Július 19-én Tóth Emese Gyöngyvér és Kabdebó Noémi koncertje a középkor zenéjét képviseli. Július 21-én a magyar Recurring Company együttes játszik, akik az elektronikát vegyítik a korhű, régizenei hangszerekkel.

Recurring Company

Recurring Company (Fotó/Forrás: Recurring Company / Facebook)

Az Orlando Énekegyüttes és a Liszt Ferenc Társaság közösen vásárolta azt a claviorganum hangszert, melyen Kővári Péter július 22-én játszik.

Bruno Cocset

Bruno Cocset (Fotó/Forrás: Holló Zsuzsa)

Július 25-én a Sebastian Consort lép fel, melyet Lachegyi Imre furulyaművész alapított. Különös élménynek ígérkezik az „Opera a kolostorban” című koncert, melyen Bodrogi Éva világhírű szoprán énekel. Immár a fesztivál visszatérő vendégének mondható Bruno Cocset barokkcselló-művész, aki Maude Gratton csembalóművésszel érkezik idén. A két zenész együttesük, a Les Basses Réunies Cello Stories című lemezét mutatja be a veszprémi közönségnek.

Július 28-án Kallai Nóra és Regős Júlia a viola da gamba egyik legnagyobb játéka, Sieur de Sainte-Colombe előtt tisztelegnek. (Sainte-Colombe alakja a Gérard Depardieu főszereplésével forgatott Minden reggel című filmből lehet ismerős a nagyközönségnek.) A fesztivált az Orlando Énekegyüttes zárja, akik a Sonatores Pannoniae fúvóegyüttessel kiegészülve többek között Bach-kantátát adnak elő.

Az egyes koncertekre 1000 forintos áron válthatók jegyek a helyszínen. Bruno Cocset koncertjére bejutni sem kerül sokkal többe, erre 2000 forint a belépő.

A veszprémvölgyi jezsuita templom

A veszprémvölgyi jezsuita templom (Fotó/Forrás: Csabai Máté)

Milyen a régizene?

Csodálatos. Bodrogi Éva énekel, Szászvárosi Sándor és Kónya István játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.