Klasszikus

Idén is volt kamarafesztivál a Zeneakadémián

2016.11.24. 10:55
Ajánlom
A névadásban inkább az informativitásra, mint a poétikusságra törekedett Simon Izabella és Várjon Dénes, amikor koncertsorozatukat Kamara.hu-nak keresztelték el. Az idei koncertek a „fordulópont” témakörét járták körül, a vasárnap délelőtti koncerten három zeneszerző, Erik Satie, Liszt Ferenc és Maurice Ravel művei voltak terítéken.

Erik Satie talán első a zeneszerzők közül, aki a humort, az abszurditást önmagáért művelte és darabjai középpontjába helyezte. Megelőzte korát, három „körteformájú” darabjában például inkább műfajokra, hangzásokra reflektál, nem érzéki, hanem intellektuális impressziókat ad vissza, meglévő zenei szerkezeteket és struktúrákat rendez montázsba – ilyen szempontból már nemcsak a modern, hanem a posztmodern egyik atyja is lehet. Ránki Fülöp és Fejérvári Zoltán játékában kevésbé hallottam ilyen tudattal formált koncepciót, de ezt alig róhatom fel hibának, hiszen az ilyen művekben rejlő lehetőség éppen az, hogy több irányból megragadhatóak. Játékuk pontos és feszes volt, helyenként ugyan túl merev, de sosem unalmas; a két fiatal zongorista kiváló összhangban működtek együtt.

Túl a technikán

Kapcsolódó

Túl a technikán

Liszt Ferenc A Villa d'Este szökőkútjai kottájában János evangéliumát idézi: „...hanem az a víz, amelyet én adok néki, örök életre buzgó víznek kútfeje lesz őbenne”. Ránki Fülöp Liszt-játéka hallatán is evangéliumi idézet juthat eszünkbe, ezúttal azonban Mátétól: „sokan vannak a hivatalosok, de kevesen a választottak.” Csengery Kristóf kritikája.

A koncert első felét ezután Ránki vette át, aki kései Liszt műveket zongorázott. Az Öt zongoradarab meg sem jelent Liszt életében, a teljes sorozatot csak 1963-ban adták ki. Az első, Sehr langsam feliratú tételben nem mindig éreztem a belülről fakadó koherenciát, a tétel egészére kiható ívet, mégis maradandó élményt nyújtott, ahogy Ránki ezeket a műveket játszotta. Talán azért, mert képes volt érzelmeket, alkotó energiát vinni az apró részletekbe, egy-egy finoman ejtett hangsúlyba vagy az óvatosan leütött akkordokba. A második, Lento assai játszandó darabnál minden fenntartásomat elvethettem, olyan fegyelmezetten és hatásosan építette fel a zongorista. A harmadik és a negyedik (Andante) tétel líraiságát, precíz megformálását kell méltatnom. Az ötödik a ciklus legkomplexebb darabja, melyet nem is adtak ki 1963-ig.

Kamara.hu-4-2225 (1)

Kamara.hu-4-2225 (1) (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Zeneakadémia)

Négy elfelejtett keringő (Valses oubliées) a címe Liszt az 1880-as években írott ciklusának, mely annak is ékes bizonyítéka, hogy Debussy és a francia impresszionista iskola nem a semmiből érkezett. Ezekben a darabokban nyoma érhető még a romantikának, megelőlegezi a modernséget és érdekes intellektuális játék a keringő műfajával. Ránki előadását csak dicsérni tudom: hiába jelentett nagyobb igénybevételt, mint az előző, könnyebben játszható ciklus, mégis kiválóbb teljesítményt nyújtott. A második keringő csilingelő trillái és staccatói briliánsan szóltak, a harmadikban az egyre fokozódó erősséggel formálódó dallam artikulációját dicsérhetem.

A zongoratrió alapvetően takarékos, puritán műfaj, a hangszerelés egyik legnagyobb mestere, Ravel kamaraművei közül azonban a leggazdagabb hangzású éppen a pazar színek tündöklő a-moll trió. A komponálás során Ravel úgy oldotta meg a három hangszer különbözőségéből adódó problémákat, hogy a legvégsőkig kitágította hangterjedelmüket. Az első, Modéré tétel varázsa a klasszikus mértéktartással kidolgozott baszk melódiában keresendő, melyet a zongora vezet be. Fejérvári Zoltán ült újra a billentyűkhöz, aki az egész művön át hibátlan és jól balanszírozott, mértéktartó előadást nyújtott. A gordonkát Christoph Richter vette kézbe, aki kiválóan játszotta ezt az egyáltalán nem könnyű szólamot. A trióban ugyanis hatalmas hangterjedelmet jár be a csellószólam, egyes részeknél még a fogólapnál lejjebb is le kell fogni hangot. A hegedűszólamot Viviane Hagner játszotta, aki műsorfüzet szerint Pinchas Steinberg-tanítvány, Riccardo Chailly és Lorin Maazel muzsikustársa.

 A trió legtetszetősebb tétele a negyedik (Animé), melyre érdemes pár szót fordítanunk. Az első ütemekben a hegedű és a cselló arpeggio-szerű, finoman szőtt textúrája előtt kibontakozó zongoraszólam élénken, eleven ritmikával szólalt meg. A hegedű hasonlóan kiválóan vitte tovább a dallamot, Fejérvárit öröm volt hallani az egyénien formált kadenciaszerű szakaszban. Viviane Hagner hegedűje különösen megnyerően szólt ebben a tételben. A tétel különleges lebegését a 7/4-es és az 5/4-es ritmus váltakozása adja. Állandóan emelkedő és visszaeső dallamszerkezet vezet el a fenséges kódáig, melyben a vonósok trilláit és zongora méltóságteljesen lépegető mély akkordjai ellenpontozzák.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.